Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Το «Μουσείο Τσιτσάνη» τόπος συνάντησης της ιστορίας με το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού

19 Μαΐου 2016
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας , Δημήτρης Παπαθανασίου και Βασίλης Ζώης επισκέφθηκαν το χώρο των παλαιών φυλακών της πόλης και ξεναγήθηκαν στο χώρο του υπό κατασκευή «Μουσείου Βασίλη Τσιτσάνη», από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Έφη Λεβέντη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, κ. Στέλιο Καραγιώργο .

 

Ενημερώθηκαν αναλυτικά για την έκβαση και την πρόοδο των εργασιών της κατασκευής του μουσείου και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του οθωμανικού χαμάμ , αλλά και για τους σχεδιασμούς χωροθέτησης του σπάνιου και πολύτιμου υλικού που το κέντρο και κατ` επέκταση και ο Δήμος μας βρίσκεται στην ευτυχή θέση να διαθέτει, χάρη στη φιλοτιμία και στο μεράκι εκλεκτών συμπολιτών μας, αλλά και  των συγγενών  και  φίλων του μεγάλου μας δημιουργού .

Διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό και επισημάνθηκαν οι ευοίωνες προοπτικές  για την ολοκλήρωσή τους, καθώς και για την γενικότερη ενοποίηση του χώρου με το γειτονικό πάρκο του Κουρσούμ τζαμί  και την παρόχθια περιοχή .

Ο Δήμος μας, αλλά και η τοπική κοινωνία έχουν επενδύσει πολλές επιδιώξεις στο μουσείο αυτό και ασφαλώς η περάτωση των εργασιών και η απόδοσή του στους πολίτες, εκτός από το ιστορική σημασία της λειτουργίας του, που ασφαλώς θα κρατήσει άσβεστη την μνήμη του μεγάλου μας συνθέτη στη λαϊκή συνείδηση, είμαστε σίγουροι πως θα επιφέρουν ένα πολιτισμικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που πραγματικά θα εκτινάξει την πολιτιστική υπεραξία της περιοχής και του Δήμου μας .

Χωρίς «φαραωνισμούς» και σπατάλες το μουσείο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο συνάντησης καλλιτεχνικών διαδρομών, αλλά κυρίως μια  σημαντική κοιτίδα δημιουργίας και  παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος γνήσιας λαϊκής έμπνευσης.

Μπορεί όμως παράλληλα να συμβάλλει και στην ανάδειξη μιας  άλλης αντίληψης για τους δημόσιους χώρους, για την ανάδειξη και την ενοποίηση σημαντικών  αρχαιολογικών χώρων της πόλης και για τη σύνδεσή τους με το παραποτάμιο φυσικό περιβάλλον .

Θα πρέπει συνεπώς να αποτελέσει επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή η συνέχιση της χρηματοδότησης των εργασιών, αλλά και η χορήγηση κάθε δυνατής βοήθειας εκ μέρους του Δήμου στο Δ.Σ. του Μουσείου και Κέντρου Έρευνας Βασίλη Τσιτάνη, ώστε να επιτευχθούν γρήγορα οι στόχοι όλης αυτής της συνολικής προσπάθειας .

Τρίκαλα 19 Μαΐου 2016

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»