Δήμος Τρικκαίων

Γενέθλια με συγκίνηση για τα 20χρονα του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

6 Δεκεμβρίου 2017
Αναπόληση στιγμών και βράβευση συντελεστών εν όψει νέων δράσεων

Το καταξιωμένο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, από τα ελάχιστα χωρίς τη μορφή των ΔΗΠΕΘΕ σε όλη τη χώρα, γιόρτασε τα 20χρονα γενέθλιά του.
Μια γιορτή με συγκίνηση και μνήμες, μια γιορτή που ενθουσίασε, δίνοντας το έναυσμα για νέες δημιουργίες.
Πριν 20 χρόνια, το 1997, ξεκίνησε μια πορεία που κατέστησε το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, αρωγό της πολιτιστικής ζωής των Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων και ολόκληρου του νομού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του, σημασία έχει το ότι το Θέατρο επισκέπτεται χωριά, απομακρυσμένα και μη, τις περιοδείες, τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.
Και αυτός ο χαρακτήρας φάνηκε από τον απολογισμό των παραστάσεων, που, εκτός των ενηλίκων, απευθύνονται και στους μαθητές, με τους ίδιους να παίζουν και να δημιουργούν. Εξάλλου, το Δημοτικό Εργαστήρι θεάτρου έχει γαλουχήσει εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες στην αξία και τις έννοιες του θεατρικού λόγου και δρώμενου. Κάτι που ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης, τονίζοντας τον έργο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.
Οι μνήμες πάντως ξεπήδησαν από το πλούσιο υλικό που προβαλλόταν στην οθόνη του Δημοτικού Κινηματογράφου, το βράδυ της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα δημοτικού κινηματογράφου στον μύλο Ματσόπουλου. Μνήμες από παραστάσεις, από δράσεις, από όλους, όσοι επί 20 χρόνια υπηρέτησαν το Θέατρο, ως στοιχείου πολιτισμού που λειτουργεί στα Τρίκαλα.  Την αναδρομή στην 20χρονη διοικητική και οργανωτική πορεία του Θεάτρου, παρουσίασαν οι ηθοποιοί του θεάτρου, κ. Βίκυ Ιακωβάκη και Γωγώ Κατσιανάκου.
Μαζί με τις μνήμες, και η θύμηση από την πορεία του μύλου Ματσόπουλου, όπου το Θέατρο εδρεύει και παρουσιάζει τις παραστάσεις του.
Στη συνέχεια το Θέατρο τίμησε τους συντελεστές του. Πραγματοποιήθηκε η απονομή επαίνων και αναμνηστικών από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στους καλλιτέχνες του θεάτρου.
Οι τιμώμενοι ήταν οι εξής:

Στέφανος Νταλάσης – Καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθέτης-ηθοποιός,
Μαρία Μανθέλα – ηθοποιός-θεατρολόγος,
Αθανάσιος Μπιλιάλης – ηθοποιός,
Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος – ηθοποιός,
Στέργιος Στάμος – σκηνογράφος,
Ανδρέας Τσέγας – συνθέτης,
Κώστας Μπουραζάνας – ηθοποιός,
Αντονέλλα Χήρα – ηθοποιός,
Στέλιος Καραγιώργος – φωτιστής,
Μαρία Γαδετσάκη – Χορεύτρια- Χορογράφος,
Σία Φαράκη – ηθοποιός,
Ελένη Ποζιού – ηθοποιός,
Βίκυ Ιακωβάκη – ηθοποιός,
Κέλλυ Βαρσάνη – ενδυματολόγος,
Φανή Σπανού – ηθοποιός,
Γωγώ Κατσιανάκου – ηθοποιός,
Χριστίνα Κρίθαρη – θεατρολόγος,
Πατρίτσια Λάζου – Κινησιολόγος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας με αποσπάσματα από τις παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου.
Για την πραγματοποίησή της έγινε μια μεγάλη έρευνα και επεξεργασία του οπτικοακουστικού υλικού του Δημοτικού Θεάτρου, που ψηφιοποιήθηκε και προβλήθηκε ως ταινία-ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από τις παραστάσεις των 20 χρόνων του Δημοτικού Θεάτρου. Η ταινία αυτή, διάρκειας 1 ½ ώρας, έχει πολλαπλές αποστολές. Θα αποδοθεί σε φορείς, σε Πανεπιστήμια,  σε Δήμους, αλλά και σε ερευνητές και μελετητές του θεάτρου, της τέχνης και της πολιτισμικής αποκέντρωσης.
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επιπλέον εκδοχών της, είτε εμπλουτισμένων (π.χ. με συνεντεύξεις), είτε μικρότερης διάρκειας, για στοχευμένη χρήση τους.
Στην όλη εκδήλωση παρέστησαν πάρα πολλά πρώην στελέχη του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά και αυτοδιοικητικοί, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λειτούργησαν προωθητικά για την ενίσχυση του θεσμού: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αχ. Ζήρας, οι αντιδήμαρχοι κ. Εφη Λεβέντη και Ντίνα Δήμα, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Τσίγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ηλίας Παπανικολάου και από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, Γιώργος Μητσιούλης, Βάσω Κάκλα, Τάσος Κατσιάνης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Κ. Παπαστεργίου και Γ. Σπαθής,  οι πρώην αντιδήμαρχοι κ.κ. Μάχη Παλάτου – Βασιλειάδη, Νίτσα Καταβούτα-Κατσίκη, Βαγγέλης Γεωργολόπουλος και Αχιλλέας Μυσιρλής, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Μπουλούμπασης καθώς και τρικαλινοί/ες που έχουν απολαύσει παραστάσεις και δρώμενα του Δημοτικού Θεάτρου.

 

Από το γραφείο Τύπου