Δήμος Τρικκαίων

Για τα παιδιά και τις γνώσεις... στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

1 Αυγούστου 2016
Μαγικά απογεύματα γνώσης και παιχνιδιού έζησαν και φέτος τον Ιούλιο, οι μικροί τρικαλινοί που παρακολούθησαν την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016.

Οι εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων διοργανώθηκαν για 5η συνεχή χρονιά.  Η φετινή Εκστρατεία ήταν αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης και διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος .
Την τελευταία εβδομάδα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

18/07/2016
Αποστολή: Ένας συνδετήρας Κατασκευών. Με την εικαστικό Κωνσταντίνα Τζιαβού

Συνδετήρες με προσωπικές ιστορίες των παιδιών περιείχε το εργαστήρι. Η εμψυχώτρια της δράσης διηγήθηκε στα παιδιά «Τα γενέθλια της μαγισσούλας» της Lieve Baeten. Η φαντασία, η ενεργητική ακρόαση, η δημιουργία και ο πειραματισμός  με διάφορα υλικά, η λεπτή κινητικότητα ήταν ανάμεσα στις δεξιότητες που καλλιεργηθήκαν στη δράση.

19/07/2016 Αποστολή: Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος Αφήγησης: Τι θα γινόταν αν; Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Οι δράσεις ξεκίνησαν με τα παιδιά να αφηγούνται την ιστορία και τη χρήση του φακέλου που έφεραν στη βιβλιοθήκη.  Έπειτα έγινε η ανάγνωση του βιβλίου «Έρχεται ο ταχυδρόμος!» της Marianne Dubuc με τα παιδιά στο ενδιάμεσο να απαντούν σε ερωτήσεις κρίσης και φαντασίας της εμψυχώτριας.

20/07/2016 Αποστολή: Κάτι πορτοκαλί. Με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη

Οι αναγνώσεις συνεχίστηκαν και στις εξερευνήσεις που είχαν χρώμα πορτοκαλί. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες για αυτό και η εμψυχώτρια διάβασε δύο βιβλία. Το βιβλίο «Ωχ όχι, Τζωρτζ!» του Chris Ηαughton και το βιβλίο «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει» της Ελένης Γκίκα. Έτσι υπήρχαν περισσότερα ερεθίσματα και αφορμές για δράσεις στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Μετά τις αναγνώσεις τα παιδιά ανέλαβαν τις αποστολές τους.
21/07/2016 Αποστολή: Ένας φανταστικός τόπος Χαρτογράφησης. Με την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου

Ιστορίες για φανταστικούς τόπους άκουσαν και διηγήθηκαν τα παιδιά στο εργαστήριο με τίτλο «Ένας φανταστικός τόπος. Χαρτογράφηση» με εμψυχώτρια τη βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου. Το εργαστήρι περιείχε φαντασία, δημιουργικότητα, προφορικό λόγο, ζωγραφική, κίνηση, θεατρικό παιχνίδι και πάνω από όλα ομαδικότητα και συνεργασία.

22/07/2016 Αποστολή: Μια μηχανή Κίνησης.Με την παιδαγωγό-δασκάλα χορού Φωτεινή Χούτου

Πατώντας πάνω στο πλαίσιο του χορού και της παιδικής γιόγκα, μέσω της οποίας υπήρξε η προθέρμανση τους και η εισαγωγή τους στην αποστολή, οι μικρές μας «μηχανές» βίωσαν διάφορες καταστάσεις με το σώμα τους περνώντας μέσα από τον χρόνο.

25/07/2016 Αποστολή: Μια λέξη από την εγκυκλοπαίδεια. Παιχνίδι με τα γράμματα. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Παιχνίδια με λέξεις, εγκυκλοπαίδειες, γράμματα, εξοικείωση με το αλφάβητο και την αντιστοίχιση ήταν το περιεχόμενο του εργαστηρίου

 

26/07/2016 Αποστολή: Κάτι μικροσκοπικό. Με τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ και φυσικό Βασίλη Παππά.

Με τη βοήθεια του υπευθύνου του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Τρικάλων κ. Βασίλη Παππά και της πολύτιμης παρέας του, ξεδιπλώθηκε στα μάτια των παιδιών, ο μικρόκοσμος. Ξεκινήσαμε με το βιβλίο “Μικρόβια “του Μάρτιν Χάουαρντ, με εικονογράφηση Κόλιν Στίμπσον από τις εκδόσεις Τερζόπουλος και γνωρίσαμε καλό μικρόβιο τον Σαμ, που έχει προβλήματα υπαρξιακά, αλλά ο έρωτας τον αλλάζει σημαδιακά! Μετά αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και να παρατηρούμε μικρά αντικείμενα, κόκκους άμμου και ζάχαρης, κλωστές και κουμπότρυπες, φύλλα δένδρων. Και όλα αυτά με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών.

 

Το επόμενο ραντεβού δίνεται το φθινόπωρο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου για τη Γιορτή Λήξης – Μια ανάμνηση,  της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2016