Δήμος Τρικκαίων

Η ΔΕΥΑΤ εισέρχεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

9 Φεβρουαρίου 2021
Οφέλη και κέρδη για τη ΔΕΥΑΤ και τους κατοίκους του Διαλεχτού

Πλήθος ωφελειών για το περιβάλλον, τον κάθε τρικαλινό αλλά και για κάθε κάτοικο του Διαλεχτού, επιφέρει η μεγάλη επένδυση της ΔΕΥΑΤ με τα φωτοβολταϊκά.
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι η διεθνής πρακτική, και ειδικά μέσω φωτοβολταϊκών γεννητριών, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων η παραχώρηση έκτασης  στη ΔΕΥΑΤ, στο Διαλεχτό.
Η επένδυση που ουσιαστικά, όπως καίρια το περιέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Αναστασίου, «δε θα έχει πλέον τη ΔΕΗ συνέταιρο στη ΔΕΥΑΤ». Καθώς, όπως τόνισε ο ίδιος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΔΕΥΑΤ πληρώνει περίπου 1.200.000€  για το ρεύμα που χρειάζεται σε αντλιοστάσια και βιολογικό.

Η μεγάλη αυτή επένδυση
– προϋπολογίζεται σε 3.410.000€ (με ΦΠΑ)
– σε έκταση στο Διαλεχτό
– με ισχύ 5,5 MW
– για παραγωγή 8.000.000 kWh το χρόνο
– με χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης».

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

Α. Για ΔΕΥΑΤ και τρικαλινούς/ες
1. Μειώνονται τα χρήματα που καταβάλλει η ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ
2. Η εξοικονόμηση στην ουσία θα οδεύουν κατ’ ευθείαν σε νέα έργα
3. Ηδη η ΔΕΥΑΤ έχει προγραμματίσει έργα 23.000.000€ ΜΟΝΟ για το 2021 σε όλον τον Δήμο
4. Μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
5. Αυξάνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνολικά του Δήμου Τρικκαίων
6. Ενισχύονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
7. Αποκτάται τεχνογνωσία σε νέες τεχνολογίες

Β. Για τους κατοίκους του Διαλεχτού
Η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης προνόησε και με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ενέκρινε να παρασχεθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους του Διαλεχτού. Συγκεκριμένα:
1. Μειώνεται στο μισό, κατά 50% το σύνολο του λογαριασμού για κάθε οικογένεια. Ετσι, εάν κάποια οικογένεια πλήρωνε 30€, θα πληρώνει 15€
2. Αυξάνονται κατά 20.000€ τα χρήματα για πρόσθετα έργα στο Διαλεχτό. Αυτά τα 20.000€ είναι πλέον των έργων που ήδη έχουν προγραμματιστεί στο χωριό (όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας).
Υπενθυμίζεται ότι η παροχή αντισταθμιστικών ωφελειών είναι πάγια τακτική στην περιοχή του νυν Δήμου Τρικκαίων. Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι κάτοικοι Ζηλευτής και Παλαιοπύργου, του τότε Δήμου Παληοκάστρου, απολαμβάνουν συγκεκριμένα οφέλη για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και σε σημείο αρκετά μακριά από τον οικισμό.
Με τον τρόπο αυτόν, λειτούργησε ο ΧΥΤΑ, ωφελείται το περιβάλλον, ενισχύεται το εισόδημα στην τοπική κοινωνία και δίνονται λύσεις για όλους τους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου