Δήμος Τρικκαίων

Η διαμαρτυρία των μαθητών για το Κυπριακό το 1975

27 Απριλίου 2018

Σύσσωμος ο μαθητικός κόσμος της πόλεως πραγματοποίησε ογκώδη και επιβλητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξ αφορμής της δολοφονίας του Κυπρίου συναδέλφου των από τους Άγγλους στην Κύπρο και ακολούθως μεγαλειώδης ειρηνική πορεία μέχρι της Νομαρχίας όπου επιτροπή μαθητών και μαθητριών επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον Νομάρχη κ. Παπαθανασίου διά την Κυβέρνησιν.

Την συγκέντρωση η οποία έγινε στην πλατεία Πούλιου παρά τον Σιδηροδρομικό Σταθμό πήραν μέρος περίπου 5.000 μαθητές και μαθήτριες.

Η τάξις που επεκράτησε τόσο στη διάρκεια της συγκεντρώσεως όσο και στην πορεία ήταν υποδειγματική χάρις στις προσπάθειες της οργανωτικής επιτροπής η οποία είχε λάβει όλα τα μέτρα για την πειθαρχία και τάξη τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία.

Οι μαθητές κρατούσαν πολλά πανό στα οποία υπήρχαν τα συνθήματα: «ΝΑΤΟ — ΣΙΑ — Προδοσία», «Έξω οι Άγγλοι από την Κύπρο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «έξω οι Aμερικάνοι», «Όχι διχοτόμηση — όχι Ομοσπονδία», «Στην Κύπρο σκοτώνουν μαθητές», «Είναι άδικο να σκοτώνουν μαθητές», «Ανεξάρτητη και ελεύθερη Κύπρος», «Δημήτρη δεν ξεχνώ για σένα πολεμώ» και άλλα τα οποία αποτέλεσαν και τα κυριότερα συνθήματα της πορείας. Επίσης υπήρχε ένα μεγάλο πανό με τον Μέγα Αλέξανδρο να κτυπάει την ΣΙΑ που ήταν ο Κίσινγκερ.

 

Τη συγκέντρωση και την πορεία είχε οργανώσει το γραφείο Τρικάλων της Μαθητικής Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδος.

Στην πλατεία Πούλιου μίλησε προς τους συγκεντρωθέντες ο μαθητής του Β’ Γυμνασίου Περικλής Κατσιούλας ο οποίος είπε τα έξης:

«Σας μιλάω θέλοντας να μεταδώσω το Θερμό Αγωνιστικό χαιρετισμό σε σας, του γραφείου Τρικάλων της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε. που οργάνωσε ετούτη τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, εμείς οι δημοκράτες μαθητές των Τρικάλων για να διαδηλώσουμε την αγανάκτηση μας για το φόνο του Κύπριου συναδέλφου μας Δημητρίου Πανίκου, από Εγγλέζικα τανκς.

Μαζευτήκαμε για να διαδηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, στο λαό που παλεύει ενάντια στον αμερικάνικο και Νατοϊκό ιμπεριαλισμό που χρησιμοποιεί τους Τούρκους μιλιταριστές στο τρομαχτικό, εγκλήματα που οργανώνει στο αιματοβαμμένο και πολύπαθο νησί.

Μαζευτήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε για τη στάση της δήθεν «ουδετέρας» Αγγλίας, της Αγγλίας που μη μπορώντας να ξαναζήσει τις παλιές της μέρες του φριχτού της αποικισμού κατάντησε να γίνει γλείφτης και τσιράκι του ΝΑΤΟ, υπηρέτης των χυδαίων συμφερόντων των Αμερικάνων. Δε μιλάμε για εγγλέζικο ιμπεριαλισμό γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι ο ίδιος παντού, είναι ένας και μόνος.

Διαμαρτυρόμαστε, γιατί ένας στρατός, που θέλει να λέγεται ειρηνικός και ουδέτερος, χρησιμοποιεί τα τανκς του για να σκοτώνει μικρούς μαθητές.

Σεις, κύριοι, που δώσατε αυτές τις διαταγές, οι «ήρωες» αξιωματούχοι της Βρετανίας, είστε σκουλήκια, μηδενικά, ασήμαντα έντομα, μπροστά στο συμμαθητή μας που σκοτώσατε άναντρα, γιατί ήρθε να σάς φωνάζει κατάμουτρα τί ήσαστε.

Συνάδελφοι, καμαρώστε το γελοίο στρατό της Αγγλίας που τρέμει μπροστά στους μικρούς μαθητές.

Καμαρώστε την ειρηνόφιλη, την μάννα τάχα των λαών, την Αμερική, την Αμερική την υποδουλωμένη στα συμφέροντα της δικής της και ξένης πλουτοκρατίας. Καμαρώστε την Ειρηνική Αμερική που βάζει τους μικρούς λαούς να αλληλοτρώγονται υπηρετώντας την.

Καμαρώστε το συνασπισμό της ειρήνης και της ασφάλειας, το ΝΑΤΟ που μηχανορραφώντας φανατίζει ένα αγράμματο, αμόρφωτο λαό βάζοντας τον να πνίγει στο αίμα την Κύπρο, να βιάζει γυναίκες, να ξεσπιτώνει οικογένειες, να σκοτώνει παιδιά παίζοντας το παιγνίδι ενός άλλου. Μα, τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή ή αιτία».

Μετά μίλησε η μαθήτρια Φανή Τσαπάλα του A’ Θηλέων η οποία διάβασε την ακόλουθη ανακοίνωση της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε. Τρικάλων.

«Συνάδελφοι, η σημερινή συγκέντρωση και πορεία έγινε με αιτία τη δολοφονία του Κύπρου μαθητή Π. Δημητρίου και σε ένδειξη συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό. Δεν  θέλουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε στη διαδήλωση κομματικό χαρακτήρα. Τα συνθήματά μας θα είναι σε άμεση σχέση με το Κυπριακό. Αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει στη συγκέντρωση διαφορετικό χαρακτήρα θα θεωρηθεί προβοκάτορας».

Ακολούθως άρχισε με τάξη η πορεία η οποία διήλθε διά της Ασκληπιού, έκανε το γύρω της πλατείας Αμερικανών και διά της οδού Λαρίσης κατευθύνθηκε στη Νομαρχία όπου έξω από το μέγαρο ο μαθητής του Λυκείου Τσιλιμίγκα Νίκος Τασσόπουλος ανέγνωσε την παρακάτω ανακοίνωση του Γραφείου της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε, νομού Τρικάλων.

«Η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας νομού Τρικάλων σας ανακοινώνει ότι η σημερινή διαδήλωση πέτυχε στο σκοπό της. Σκοπός μας ήταν να διαδηλώσουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτηση μας για την κοινή στάση Άγγλων και Αμερικάνων πάνω στο ζήτημα του Κυπριακού λαού.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ζητούμε δε από όλους εσάς να πυκνώσετε τις τάξεις της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε. για να παλέψουμε όλοι μαζί για μια δημοκρατική παιδεία σε μια δημοκρατική Ελλάδα. Παράλληλα ευχαριστούμε τις αρχές της πόλης που βοήθησαν για την επιτυχία της πορείας μας”.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Ακολούθως πενταμελής επιτροπή μαθητών και μαθητριών ανήλθε στο γραφείο του Νομάρχου και επέδωσε προς αυτόν το ακόλουθο ψήφισμα της συγκεντρώσεως διά τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση καταθέτουμε εμείς οι μαθητές για τα γεγονότα που προκαλούν οι Άγγλοι και την φιλοτουρκική τους στάση. Καλούμε όλους τους Έλληνες όπως υψώσουν τη Σημαία ως διαμαρτυρία για τη στάση των ιμπεριαλιστικών χωρών προς τα ανυπεράσπιστα νησιά».

Το Συντονιστικό γραφείο της MΟΔΝΕ Τρικάλων.

Μετά ταύτα οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν ήσυχα. Προς τη συγκέντρωση απέστειλαν συγχαρητήρια χαιρετιστήρια μηνύματα οι σύλλογοι Τρικαλινών σπουδαστών Θεσσαλονίκης και Αθήνας το κεντρικό γραφείο της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε. Αθήνας και τα γραφεία της Μ.Ο.Δ.Ν.Ε. Λάρισας και Βόλου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Υπό της οργανωτικής επιτροπής μετά το πέρας της επιτυχούς συγκεντρώσεως και πορείας απευθύνθηκε το κάτωθι ευχαριστήριο προς τους μαθητές των Τρικάλων:

“Το γραφείο πόλης της Μαθητικής Οργανώσεως Δημοκρατικής Νεολαίας στα Τρίκαλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους μαθητές, τους νέους και όλους τους δημοκράτες που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και υπέρ του Κυπριακού λαού. Επίσης θέλει να, ευχαριστήσει τις αρχές της πόλης και όλους όσοι βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή τις διαδήλωσης”.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΗΣ Μ.Ο.Δ. Ν.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ