Δήμος Τρικκαίων

Η δωρεά Κατσικογιάννη στον Δήμο Τρικκαίων

29 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Χθεσινή ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο απ’ το Δ.Σ. του σωματείου ΣΤΕΓΗ

Το 1980 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΕΓΗΣ Τρικάλων ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δωρεά του ζωγράφου Δημήτρη Κατσικογιάννη πολύ μεγάλο αριθμό πινάκων, γλυπτών κλπ. στον Δήμο Τρικκαίων.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΕΓΗΣ Τρικάλων, παρουσία όλων των μελών και διά του προέδρου της κ. Γεωργ. Παπανικολάου, ανακοίνωσε ότι ο παγκοσμίου φήμης κι’ αναγνώρισης Λαρισαίος ζωγράφος Δημήτριος Κατσικογιάννης δέχτηκε να δώσει για την Δημοτική Πινακοθήκη σημαντικό αριθμό απ’ τους περίφημους πίνακες, η άξια των οποίων —κατά υπολογισμούς— φτάνει τα 50 ίσως εκατομμύρια δρχ. Το γεγονός έγινε αποδεκτό απ’ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και χαιρετίστηκε σαν μεγάλη σημασίας, τόσο απ’ τον κ. Δήμαρχο όσο και από Δημοτικούς Συμβούλους.

Πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργήσει ειδική αίθουσα πινακοθήκης με έργα του Κατσικογιάννη, ενώ το Δημ. Συμβούλιο σε ειδική του συνεδρίαση θα αποφασίσει να του απονείμει το χρυσό μετάλλιο της πόλης και θα τον ανακηρύξει μεγάλο ευεργέτη της πόλης των Τρικάλων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάνοντας την σημαντικότατη ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ Παπανικολάου είπε τα εξής:

Η ΣΤΕΓΗ ευρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλει μία είδηση μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, που χωρίς υπερβολή η υλοποίησή της θα αποτελέσει το πολυτιμότερο καλλιτεχνικό απόκτημα της πόλης και του νομού μας. Ύστερα από ενέργειες μας ο μεγάλος & παγκόσμιας ακτινοβολίας ζωγράφος και γλύπτης Δημήτρης Κατσικογιάννης δέχθηκε να δωρίσει στη Δημοτική Πινακοθήκη σημαντικό αριθμό πινάκων του ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής και υλικής αξίας.

Αλλά θα σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να διαβάσω το σχετικό έγγραφο της ΣΤΕΓΗΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν σας το εγχειρήσω και ελπίζω πως ομόφωνα θα αποδεχθείτε τη δωρεά. (Χειροκροτήματα).

Στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου διάβασε το παρακάτω έγγραφο της ΣΤΕΓΗΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και δικαιολογημένη υπερηφάνεια, σας γνωρίζει ότι μία διασημότητα των εικαστικών τεχνών της εποχής μας, ο παγκόσμια γνωστός και αναγνωρισμένος ζωγράφος — γλύπτης, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ επιθυμεί, σύμφωνα με δήλωσή του προς την ΣΤΕΓΗ, να δωρίσει, μέσω αυτής, σημαντικό αριθμό έργων του ζωγραφικής στο Δήμο Τρικκαίων για πλουτισμό της πινακοθήκης του.

Η ευγενική και γεμάτη ανθρωπιά χειρονομία του μεγάλου καλλιτέχνη, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην πόλη μας, αφού θα είναι μία απ’ τις 5—6 προνομιούχες πόλεις στον κόσμο που έχουν πίνακες του Κατσικογιάννη, ανάμεσα στο Μουσείο της Βαρσοβίας, στο Άουσβιτς, στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και στην Κούβα.

Φυσικά, η υλική αξία των πινάκων αυτών είναι ανυπολόγιστη, μα εκείνο που μετρά πιο πολύ είναι η ασύγκριτη καλλιτεχνική τους αξία, γιατί το έργο του Κατσικογιάννη, όπως αποτυπώνεται στους πίνακές του, που είναι εμπνευσμένα απ’ το σκληρό, το ανελέητο αγώνα των καταπιεσμένων λαών όλης της Γης, ενάντια στη βία των ισχυρών για μια ανθρωπινότερη ζωή κάτω απ’ τον ήλιο, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ΣΧΟΛΗ, με τη λιτότητα, την αυστηρότητα και την εκστατικότητα των μορφών, την μοναδική έκφραση των προσώπων, την μεγαλόπνοη σύνθεση των συμπλεγμάτων και την πυκνότητα της εικόνας στην επική πορεία της ανθρωπότητας προς τα ιδανικά της. Είναι εκφραστής παγκόσμιας σύλληψης γιατί το έργο του ενσαρκώνει τα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ τής εποχής μας, που είναι το πέρασμα απ’ το παλιό στο καινούργιο.

Με εύλογη λοιπόν συγκίνηση έχομε την τιμή να Σας γνωρίσουμε την θέληση του καλλιτέχνη για τη μοναδική αυτή δωρεάν, προτείνουμε:

  1. Σέ συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΕΓΗΣ, εξουσιοδοτημένης γι’ αυτό απ’ τον καλλιτέχνη, να συντονισθούν οι εργασίες, διαρρύθμισης, εξωραϊσμού και ειδικής διασκευής, μιας μεγάλης αίθουσας της υπό ίδρυση Πινακοθήκης, στον άνω όροφο του Νεοκλασικού Κτιρίου της οδού Γαριβάλδη, και τούτο γιατί ο αριθμός και το είδος των πινάκων που θα δωρηθούν θα είναι ανάλογος με τον χώρο και την έκταση της αίθουσας.
  2. Η αίθουσα αυτή, όπου θα εκτίθενται οι πίνακες του Θεσσαλού Ζωγράφου, να ονομασθεί «ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗ — ΛΕΓΚΩΣ — ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ» με υποσημείωση «Τα έργα δωρήθηκαν στον Δήμο με την αποφασιστική μεσολάβηση του Δ. Συμβουλίου της ΣΤΕΓΗΣ Τρικάλων».
  3. Να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στον Καλλιτέχνη με τον τρόπο που νομίζει καλύτερο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Με τιμή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΕΓΗΣ Ο Πρόεδρος ΓΕΩΡΓ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ο Αντιπρόεδρος ΕΛΕΥΘ. ΣΚΑΜΠΑΡΙΝΑΣ, ο Γεν Γραμματεύς ΔΗΜ. ΓΚΡΙΛΛΗΣ, Τα Μέλη ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ


Έκπληξη στο Δημοτ. Συμβούλιο

Η προσφορά του ζωγράφου Δ. Κατσικογιάννη προς το Δήμο

Εξαίρεται ιδιαίτερα απ’ όλους

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας έγινε η ανακοίνωση της ΣΤΕΓΗΣ για την απόφαση του μεγάλου Ζωγράφου Δημήτρη Κατσικογιάννη να δωρίσει στο Δήμο σημαντικό αριθμό πινάκων του, για ν’ αποτελέσουν τμήμα της Δημοτικής Πινακοθήκης που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Μετά την σχετική ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της ΣΤΕΓΗΣ κ. Γεωργ. Παπανικολάου, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ήλ. Ευαγγέλου που είπε και τα έξης: Συγχαίρω το Συμβούλιο της ΣΤΕΓΗΣ για την ωραία προσπάθεια προς τον Δημ. Κατσικογιάννη και νομίζω ότι πρέπει να εκφρασθεί η ευχή, η προσφορά αυτή ν’ αποτελέσει δείγμα & γι’ άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλεως μας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ είπε και τα εξής: Ειλικρινά η είδηση μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Εγώ δε που γνωρίζω προσωπικά τον Θεσσαλό μεγάλο καλλιτέχνη κ. Δημήτρη Κατσικογιάννη αισθάνομαι συγκίνηση. Στάθηκα άτυχος την τελευταία φορά, όταν πήγα στην έκθεση στον Παρνασσό και δεν τον συνάντησα. Πάντως με κάνει εντύπωση το έργο του που τόσο αναγεννάτε. Ο ίδιος ο Κατσικογιάννης είναι, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά πράος άνθρωπος και νομίζω ότι η ΣΤΕΓΗ έχει ένα τίτλο τιμής παραπάνω διότι κατάφερε να φέρει τα έργα του Κατσικογιάννη στην πόλη μας. Το Δημ Συμβούλιο έχει χρέος να δεχθεί τους όρους που θέτει η ΣΤΕΓΗ για την προσφορά και να τιμήσει τον Κατσικογιάννη ο όποιος καίτοι είναι Λαρισαίος με τα Τρίκαλα συνδέεται περισσότερο. Το έργο του Κατσικογιάννη απεικονίζει κυρίως τους δουλευτάδες της γης και την αποτίναξη των δεσμών τους από κείνους που τους τα επέβαλαν. Συγχαρητήρια σε σας, του Δ.Σ. της ΣΤΕΓΗΣ και τον Κατσικογιάννη. Ο Δήμος θα διαθέτει αίθουσα και σε συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΣΤΕΓΗΣ θα γίνει προσπάθεια υλοποιήσεως των όρων της δωρεάς, σύντομα μάλιστα για να την χαρεί και ο ίδιος επειδή νομίζω αρχίζει να μην βλέπει καλά.

Ακολούθως ο κ. ΚΩΝ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είπε μεταξύ άλλων: Νομίζω ότι η προσφορά του Κατσικογιάννη μας προ καταλαμβάνει και προκαλεί ευχάριστη έκπληξη. Προτείνω λοιπόν όχι μόνο νάναι ομόφωνη η αποδοχή, αλλά να διατεθεί όλο το κτίριο του Μουσείου μας και όχι μόνο μια αίθουσα για τα έργα του Κατσικογιάννη. Χαιρετίζουμε την χειρονομία του καλλιτέχνη γιατί έχει συμβολισμό προς την πόλη μας, δεδομένου ότι είναι Λαρισαίος και προσφέρει στην πόλη των Τρικάλων. Και τα Τρίκαλα πρέπει να ανταποδώσουν την τιμή. Ευχαριστούμε την ΣΤΕΓΗ για την προσφορά που την καταξιώνει στην συνείδηση των Τρικαλινών.

Ο κ. ΙΩΑΝ. ΜΙΓΚΑΣ επεσήμανε με τη σειρά του τα αισθήματα του Κατσικογιάννη προς την πόλης μας που υλοποιούνται με την προσφορά του, που είναι αποτέλεσμα του αγκαλιάσματος του Κατσικογιάννη απ’ την ΣΤΕΓΗ.

Ευχαριστήρια στη ΣΤΕΓΗ και τιμή στον Κατσικογιάννη. Προσεχώς θ’ ακούσουμε και άλλες τέτοιες προσφορές. Θα ήθελα αυτή η δωρεά ν’ ανακοινωθεί σε μεγάλη αίθουσα προς το λαό των Τρικάλων.

Ο κ. ΓΡ. ΣΑΡΑΦΗΣ πρότεινε να δοθεί στον μεγάλο καλλιτέχνη το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Ο κ. ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΒΑΣΟΣ τόνισε ότι τον πρόλαβε ο κ. Σαράφης με την πρότασή του για το χρυσό μετάλλιο. Και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Κατσικογιάννης θάναι από τους λίγους που θα το πάρουν. Ο Κατσικογιάννης είπε ο κ. Παπαβάσος είναι μεγάλη φυσιογνωμία της τέχνης. Είναι ο κατεξοχήν επικός καλλιτέχνης που ζωγραφίζει τους αγώνες του λαού. Και είναι βίωμά του, γατί είναι γνωστό πως ο Κατσικογιάννης ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Πρέπει να αφεθεί στον ίδιο τον καλλιτέχνη η επιλογή του χώρου που θα καταλάβουν τα έργα του, γιατί ένα τέτοιο συγκεκριμένο έργο του Κατσικογιάννη δεν θα υπάρξει πουθενά.

Ο κ. ΓΙΑΝ. ΜΑΝΗΣ πρότεινε να ανακηρυχθεί ο Κατσικογιάννης επίτιμος δημότης και η φωτογραφία του να μπει πλάι στους ευεργέτες του Δήμου Ματσόπουλο και Αντωνίου.

Τέλος ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ επεσήμανε ότι πρέπει όλα αυτά να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση. Έτσι το Δημ. Συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την δωρεά Κατσικογιάννη και διατύπωσε ομόφωνα τις ευχαριστίες του προς το Δ.Σ. της ΣΤΕΓΗΣ για την πρωτοβουλία.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης