Δήμος Τρικκαίων

Η ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων (Μέρος 2ο)

4 Νοεμβρίου 2019

Περίοδος 1941-1950

Κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος

 Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. 28/10/1940 Ελληνοϊταλικός πόλεμος και στη συνέχεια Ελληνογερμανικός. Από την άνοιξη του 1941 ακολουθούν τέσσερα χρόνια σκλαβιάς και κατοχής. Η αθλητική δραστηριότητα του ΓΣ Τρικάλων νεκρώθηκε. Η μεγάλη ένδοξη ομάδα των αθλητών διαλύθηκε. Ο καθένας πήρε το δικό του δρόμο αφού τώρα πια γινόταν αγώνας για την επιβίωση και αγώνας για την λευτεριά. Η αθλούμενη νεολαία πολέμησε τον κατακτητή φασίστα και ναζιστή παλληκαρήσια, έκανε αντίσταση, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Ο ΓΣ Τρικάλων είναι το πρώτο Αθλητικό Σωματείο της Ελλάδας που δίνει τον πρώτο Έλληνα αθλητή Λευτέρη Ντάσκα πρώτο έφεδρο αξιωματικό, νεκρό στο βωμό της λευτεριάς (1/11/1940) στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, αφού πολέμησε τους εχθρούς σαν λιοντάρι, όπως σαν λιοντάρι αγωνιζόταν στους στίβους. Το 1944 πέφτει νεκρός πολεμώντας, ως αντάρτης, τους Γερμανούς ένας άλλος μεγάλος αθλητής του ΓΣ Τρικάλων, ο Κώστας Ευθυμίου, αθλητής πολυσύνθετος, δεκαθλητής, μεγάλο ταλέντο. Επίσης την ίδια χρονιά χάνει τη ζωή του και άλλος αθλητής του ΓΣ Τρικάλων, ο ταλαντούχος έφηβος Κίμων Τσαπάλας, που ήταν ταυτόχρονα και αριστούχος φοιτητής. Επίσης και άλλοι αθλητές στίβου και ποδοσφαιριστές λίγο αργότερα χάνουν τη ζωή τους πολεμώντας για τα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά, όπως οι αδελφοί Στέφανος και Μιχάλης Μανάκας, ο Μπακλάκος κ.α.

Κατά το 1946-1949 η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας δεν εξελίσσεται ομαλά. Ο τραγικός για την πατρίδα μας εμφύλιος πόλεμος σχεδόν αποσύνθεσε την αθλητική ομάδα. Η στέρηση του Συλλόγου από τους πιο ζωντανούς αθλητές του ήταν καταστρεπτική. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων έπρεπε να ζήσει. Ο πυρήνας υπήρχε.

Πρώτοι και καλύτεροι οι παράγοντες Αλ. Πιτυρίγκας, Γ. Τούφας, Αλέκος Κάκλας και ο παλαίμαχος θαυμάσιος αθλητής Νίκος Στεργίου. Αυτοί είναι οι στυλοβάτες του τρικαλινού αθλητισμού. Μαζί τους και λίγοι φιλότιμοι αθλητές που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή βοηθούν πάρα πολύ το σύλλογο, και είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Παπάς, ο Δαμιανός Τέγος, ο Γιώργος Σαμολαδάς και Βασίλης Πελίγκος φοιτητές της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής.

Οι παραπάνω αθλητές τον Ιούνιο του 1947 σε αγώνες στίβου στο Βόλο «ΤΑ ΠΑΓΑΣΑΙΑ» ανακηρύσσονται πρώτοι νικητές και στη γενική βαθμολογία συγκεντρώνουν αρκετούς βαθμούς για τον ΓΣ Τρικάλων.

Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τους παράγοντες και δημιούργησε την ελπίδα και την πίστη, ότι γρήγορα ο ΓΣ Τρικάλων θα ξαναλάμψει. Ο αγώνας, ο ειρηνικός πόλεμος για τον κλασσικό αθλητισμό αρχίζει.

Μεγάλο και σοβαρό γεγονός κατά τα χρόνια 1947-1949 είναι η κατασκευή του Στρατιωτικού Γυμναστηρίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» στο πεδίο του Άρεως (Σημερινό Εθνικό Στάδιο). Αυτή την περίοδο άρχισαν οι διάφορες αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ αθλητικών Συλλόγων Θεσσαλίας και μονάδων του Στρατού.

Το στάδιο γεμίζει από νέους. Νέα αθλητικά ταλέντα εμφανίζονται όπως οι: Κ. Μιναρτζής, Γ. Μιναρτζής, Κ. Μπουζίδης, Βύρων Τσαγκάδας, Χρ. Οκκας, Αντ. Στάμος, Βασίλης Γαρδίκας, Β. Κισκίνης, Δ. Κρικέλης κλπ.. Ανάμεσά τους οι παλαίμαχοι αθλητές: Ν. Στεργίου, Δημ. Καλέρης και οι παράγοντες: Αλ. Πιτυρίγκας, Γ. Τούφας και ο δάσκαλος και προπονητής Γιώργος Λυγάτσικας.

Περίοδος 1951-1960

Η ανασυγκρότηση. Άνοδος του Τρικαλινού αθλητισμού

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της δεκαετίας του 1950-1960 ήταν οι 36οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου στα Τρίκαλα. Ήταν μια ξεχωριστή τιμή για το ΓΣΤ και την πόλη των Τρικάλων, να φιλοξενήσει και πάλι αυτή πρώτη σε όλη την Ελλάδα μεταπολεμικά μια τέτοια σπουδαία εκδήλωση.

Τα ελληνικά νιάτα, το άνθος και το καμάρι του έθνους από όλα τα μέρη της χώρας μας από την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τον Μόριά, την Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την περιοχή μας έδωσαν το αγωνιστικό παρόν της λεβεντιάς, της αξίας, της άμιλλας, της ψυχικής ευγένειας και της ρώμης, στο όμορφο Στάδιό μας.

Μαζί τους όλες οι αθλητικές αρχές, οι πολιτικές και στρατιωτικές και ο μεγάλος συντελεστής των αγώνων, προπονητής της εθνικής ομάδας στίβου Όττο Σίμιτσεκ, ο οποίος κατά τη χρονική περίοδο 1936-1940 συχνά επισκεπτόταν τα Τρίκαλα και προπονούσε τους αθλητές του ΓΣ που ήταν από τους καλύτερους επαρχιώτες αθλητές. Τους αγώνες αυτούς παρακολούθησαν πάνω από 7.000 φίλαθλοι. Από τους τρικαλινούς αθλητές που έλαβαν μέρος διακρίθηκαν οι Γ. Σαμολαδάς, Γ. Μιναρτζής και άλλοι νέοι ταλαντούχοι. Η δεκαετία του 1950-1960 χαρακτηρίζεται ως δεκαετία υποδομής του τρικαλινού αθλητισμού.

Η λάβα από την έκρηξη του ηφαιστείου των Πανελληνίων Αγώνων, που ξεχύθηκε στα Τρίκαλα, συγκίνησε κατάβαθα την τρικαλινή νεολαία. Τα μεγάλα ονόματα, οι αστέρες του ελληνικού αθλητισμού, τα ινδάλματα των παλαιών βαλκανικών και διεθνών αθλητών που γνώρισε και μίλησε από κοντά η νεολαία μας είχαν μεγάλη απήχηση και ο αντίκτυπος επέφερε ισχυρούς κραδασμούς στην ψυχή της νεολαίας. Το στάδιο γεμίζει από αυτούς και κατά δεκάδες εγγράφονται στο ΓΣ Τρικάλων, οι οποίοι θέλουν και βιάζονται όσο γίνεται πιο γρήγορα να φτιάξουν το Σύλλογό τους μεγάλο, ξανά πρώτο επαρχιακό. Θέλουν να είναι πρωτοπόροι, μπροστάρηδες, πρωτοστάτες.

Ανάμεσα τους οι χτίστες του τρικαλινού αθλητισμού: Αλ. Πιτυρίγκας, Γ. Τούφας, Ν. Στεργίου καθώς και οι γυμναστές Δαμιανός Τέγος, Γ. Σαμολαδάς, Β. Πελίγκος, Δ. Πρεμέτης και η Λεμονιά Μπαρμπαρούση – Κουτσαμπελούλη.

Το Στρατιωτικό Στάδιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» παραχωρείται από το Στρατό στη νεολαία Τρικάλων και γίνεται Δημοτικό Στάδιο στις 18/4/1950. Η δεκαετία αυτή έδωσε τους αγλαούς καρπούς της και ανέδειξε πάλι τον Γυμναστικό Σύλλογο μεγάλο και πρωτοπόρο.

Είναι η δεκαετία της ακμής και της προόδου. Ο ΓΣΤ ανδρώνεται και αρχίζει ξανά η πανελλήνια προβολή του. Άλλα σημαντικά γεγονότα της δεκαετίας αυτής είναι ότι ο Σύλλογος παίρνει μέρος στους. Διασυλλογικούς, στους Διανομαρχιακούς, σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους αγώνες με διακρίσεις, με μεγάλες επιτυχίες, με νέα ρεκόρ, αλλά και με θριάμβους με Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες και διεθνείς επιτυχίες.

Το όνομα του Χρήστου Παπανικολάου, του Γ. Κάβουρα, του Παν. Κατσέρη γίνονται γνωστά, όχι μόνο Πανελλαδικά αλλά και στα Βαλκάνια και Ευρώπη.

Το 1960 γεννήθηκε η μεγάλη ομάδα που την επόμενη δεκαετία θα είναι από τις κορυφαίες του ελληνικού αθλητισμού.

Οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες του 1950-1960 είναι οι: Απ. Ντούμας, Αχιλ. Τζώρτζης, Ροβέρτος Μαλικιώσης, Γ. Κάβουρας, Γ. Τσόγκας, Γ. Κότσιρας, Αθ. Βαίου, Θανάσης Καρακούσης, Γιώργος Γιαννακός, Παναγ. Κατσέρης, Χρ. Παπανικολάου, Κώστας Καλλιάρας, Βασ. Χούτος, Κλέαρχος Μακρής, Ηλίας Ευαγγέλου, Κώστας Σγάρας, Βαγγέλης Καραϊσκος, Βασ. Πάντος κ.α.

Αθλήτριες: Αικατερίνη Σουλτανά, Γεωργία Φλίγκου, Ντίνα Ζολώτα, Σωτηρία Θυμιάκου, Αναστασία Μάντζαρη, Λίτσα Παπαχρήστου κ.α.

 

ΣΗΜ.: Τα κείμενα είναι από την ειδική έκδοση του ΓΣΤ το 1996 για τα 100 χρόνια του.