Δήμος Τρικκαίων

Η ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων (Μέρος 3ο)

6 Νοεμβρίου 2019

Περίοδος 1961-1970

Ο ΓΣΤ πρώτος επαρχιακός σύλλογος Ελλάδας

Στη δεκαετία του 1960-1970 ο ΓΣ Τρικάλων βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού. Ο ΓΣΤ είναι ο πρώτος επαρχιακός Σύλλογος και στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι αθλητές και αθλήτριες καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο όλα τα Πανθεσσαλικά ρεκόρ και πολλοί γίνονται διεθνείς και στους άνδρες και εφήβους και στις γυναίκες και νεανίδες, είναι οι μεγάλοι τροφοδότες της Εθνικής Ελλάδας. Οι πιο σημαντικοί αθλητές για διάφορους λόγους μετεγγράφονται στον Παναθηναϊκό (Κάβουρας – Παπανικολάου) και στον Πανελλήνιο (Κατσέρης κ.α.).

Το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός είναι ότι ο Χρ. Παπανικολάου στην Ολυμπιάδα του Μεξικού το 1968 ανακηρύχθηκε 4ος Ολυμπιονίκης και στις 15/12/1968 η πόλη των Τρικάλων διά του Δημάρχου της Γιάννη Μάτη και ο ΓΣ Τρικάλων διά των προέδρων του Αλ. Πιτυρίγκα και Γ. Τούφα τίμησε τον Ολυμπιονίκη με έπαθλα, κύπελλα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από όλες τις τοπικές αρχές και χιλιάδες λαού και κυρίως μαθητές – μαθήτριες που δεν έκαναν μάθημα, ευρίσκοντο στην υποδοχή, από την κεντρική πλατεία μέχρι το κινηματοθέατρο «Αχίλλειο».

 Οι καλύτεροι αθλητές της δεκαετίας 1960-1970 είναι:

Α’ Αθλητές: Εκτός από ορισμένους της προηγούμενης δεκαετίας που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να αποδίδουν υπέροχα οι: Αχιλλέας Τσιάρας, Χρήστος Κόφας, Πέτρος Μαγκούτης, Κίμων Σακελλαρίου, Ευθύμιος Πυρώτης, Αλ. Κυρίτσης, Στεφ. Πιτυρίγκας, Αλ. Ντοΰνας, Κώστας Τραγανίτης, Δημ. Μπαλοδήμος, Θεοφ. Φίλιος, Γιώργος Παρδαλής, Δημ. Τσιότρας, Γρηγ. Γίδας, Σπύρος Αντωνίου, Γεώργιος Κράλης, Χρ. Πάντος, Νικόλαος Σούλιος, Γιάννης Σουλιος, Αχίλ. Χατζιάρας, Γεώργιος Τσιμπίδας, Γ. Τζίκας, Τριαντάφυλλος Γαρδίκας, Γιώργος Μπούσμπας, Δημ. Τσιλιμίγκας, Δημ. Σούλας, Κίμων Νάκος, Γιάννης Γκόγκος, Στέφανος Καρακώστας, Χρήστος Γιαννούλας, Σωτήρης Σιμιτζής, Δημ. Κουτσονάσιος, Γιάννης Κοντονάσιος, Γιώργος Παιδοκούκης, Γιάννης Μπουφίδης, Δημ. Πλακιάς, Δημ. Δημητροΰλης κ.α.

Β’ Αθλήτριες: Περιστέρα Μπαμίχα, Ορσοζήλη Παχή, Ελισσάβετ Μπούκα, Αθανασία Γαζέτα, Σωτηρία Σαββουλίδου, Βασιλική Μουλιώτα, Ελευθερία Παπαγεωργίου, Παρασκευή Κουγιούτα, Άννα Ντρούγια, Αγορή Γράλιστα, Παρασκευή Μιχαλίτση – Γαζέτα, Αγγελική Τριχιά κ.α.

 

Περίοδος 1971-1980

Όλη η Ελλάδα μιλάει για τον Τρικαλινό αθλητισμό

Η δεκαετία αυτή χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πρόοδο που έκαναν οι αθλητές και αθλήτριες του ΓΣ Τρικάλων με την κατάρριψη πολλών ρεκόρ όχι μόνο ατομικών και πανθεσσαλικών, αλλά και πανελληνίων, βαλκανικών, ευρωπαϊκών και παγκοσμίων. Ο ΓΣ Τρικάλων έχει εδραιωθεί πανελλαδικά στις πρόκες θέσεις. Είναι η χρυσή δεκαετία. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της δεκαετίας, όχι μόνο των Τρικάλων αλλά και της Ελλάδας, που αποτελεί ιστορικό σταθμό του αθλητισμού της χώρας μας είναι η κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ στις 24/10/1970 με 5,49 μέτρα από το Χρήστο Παπανικολάου. Το γεγονός αυτό δημιούργησε όχι μόνο ευχάριστη ατμόσφαιρα και περηφάνεια στους Τρικαλινούς, αλλά και ελπίδες και οράματα και για άλλες μελλοντικές ευχάριστες εκπλήξεις. Επίσης τα Τρίκαλα αισθάνονται περήφανα γιατί και οι αθλήτριες του ΓΣ κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδας στους Διανομαρχιακούς αγώνες στίβου και είναι στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού από όλες τις επαρχίες της χώρας μας. Το ίδιο συνέβη και με τους άνδρες.

Στις 24/10/1971 γίνονται στο Εθνικό Στάδιο οι Πανστρατιωτικοί Αγώνες Στίβου, όπου έλαβε μέρος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χρήστος Παπανικολάου και η πόλη τον τιμά με το χρυσό μετάλλιο διά του Δημάρχου της Γιάννη Μάτη, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΓΣ Αλ. Πιτυρίγκας με δάκρυα στα μάτια κατασυγκινημένος του απονέμει το χρυσό μετάλλιο του ΓΣ Τρικάλων.

Κατά τα έτη 1972,1973 και 1974 οι τρικαλινές αθλήτριες έχουν καταπλήξει όχι μόνο το Τρικαλινό φίλαθλο κοινό αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη. Η Τρικαλινή κοινωνία και η νεολαία καμαρώνει τα ινδάλματα της, που είναι η Σοφία Σακοράφα, Αλέκα Μπατατόλη, Παρασκευή Μιχαλίτση, Περιστέρα Πίσσα, Αγγελική Τριχιά, Αλέκα Ντέρη, Ελένη Σπύρου, Βασιλική Μαραγκού κ.α. Η αίγλη του ΓΣ είναι εντυπωσιακή, αφού όλος ο αθλητικός πολιτικός τύπος καθώς και τα περιοδικά μιλούν για τα Τρικαλινά κορίτσια του στίβου.

Παράγοντες της Διοίκησης που συνετέλεσαν τα μέγιστα ήταν Αλ. Πιτυρίγκας, Γ. Τούφας, Κ. Φούσκας, Β. Πελίγκος, Γιάννης Σουγκάρης και Βαγγέλης Καραϊσκος.

Στις 21, 22 και 23/5/1976 και πάλι στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων έγιναν οι 40οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου Εφήβων και οι 6οι Πανελλήνιοι Νεανίδων με συμμετοχή πάνω από 1.500 αθλητών και συνοδών. Κατά τους Πανελλήνιους αυτούς αγώνες η πολιτεία διά του ΣΕΓΑΣ απένειμε το χρυσό μετάλλιο στον πρωτομάστορα του τρικαλινού αθλητισμού Γιώργο Τούφα για τις πολύτιμες αθλητικές του υπηρεσίες πάνω από 55 χρόνια. Δίκαιη αναγνώριση, αμοιβή άξια, τιμή οφειλόμενη, ηθικό χρέος του πανελλήνιου αθλητισμού στον εμπνευστής της αθλητικής ιδέας στην πόλη μας, στον ακούραστο θεράποντά της, στον ανιδιοτελή μύστη των ιδανικών του στίβου. Το Στάδιο ήταν το σπίτι του, η χαρά του, το κέντρο της ζωής του. Δίπλα του ο άλλος μεγάλος του Τρικαλινού αθλητισμού Αλέκος Πιτυρίγκας, τον συγχαίρει, τον φιλά, και οι δυο τους είναι ένας, είναι ο Τρικαλινός αθλητισμός. Ο κόσμος χειροκροτεί όρθιος. Το Στάδιο σείεται ολόκληρο. Πλημμυρίζει η συγκίνηση, η χαρά, τα δάκρυα. Δακρύζουν οι συνεργάτες του, οι παλαίμαχοι και νέοι αθλητές του, επευφημούν όλοι. Ξαναζεί η αρχαία Ολυμπία. Το μεγαλείο της Ολυμπίας στην πόλη μας. Ο Γ. Τούφας είναι το ζωντανό σύμβολο του ομορφότερου ιδεώδους της φυλής μας, της Ελληνικής Αθλητικής Ιδέας. Η απονομή αυτή έγινε στην πιο κατάλληλη στιγμή, τη μεγάλη στιγμή, των Πανελλήνιων Αγώνων της ελληνικής νιότης, στον πιο κατάλληλο άνθρωπο του αθλητισμού, στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων, πάνω στο βάθρο των νικητών.

Δυο χρόνια αργότερα (12/12/1978) ο Γ. Τούφας ακολούθησε την μοίρα όλων των ανθρώπων, όμως το όνομά του θα ζει για πάντα.

Οι καλύτεροι αθλητές του 1970-1980 είναι: Γιώργος Πλιάτσικας, Μιχ. Μπίζιος, Λεύτερης Καλόγηρος, Κώστας Πλακιάς, Στεφ. Χατζιάρας, Λάμπρος Μπράμης, Πέτρος Καραφώτης, Σωτήρης Γουσόπουλος, Κώστας Σακοράφας, Νικ. Χαρίσης, Χρηστός Παπαχρήστος, Θόδωρος Γκόγκος, Στέργιος Τσέτης, Αθ. Μπαλής, Γιάννης Τίκος, Πάρης Γουσόπουλος, Γ. Τζίκας, Βασ. Πετσοβράκης, Γ. Αναγνωστόπουλος, Αριστείδης Μπαούσης, Γιώργος Καϊκης, Νικ. Αβραάμ, Γιώργος Τσιάντας κ.α.

Οι καλύτερες αθλήτριες του 1970-1980 είναι: Κρυστάλλω Τζάνη, Αθηνά Τσιγκαρίδα, Φωτεινή Σπανού, Ελένη Σπύρου, Βασιλική Μαραγκού, Μάρθα Γεροδήμου, Βούλα Γκολοβράντζα, Κωνσταντινιά Γαϊτάνα, Ευαγγελή Ντρούγια, Νίκη Σιούτα, Σοφία Αυγέρη, Ευαγγελία Κέμου, Χριστίνα Φαμίση, Παυλίνα Φασούλκα, Αμαλία Οικονόμου, Φωτεινή Γελαδάρη, Βασιλική Σουφλάκη, Βασιλική Μπίχτα, Ευαγγελία Παλαντζά, Χρυσάνθη Πατήλα, Ελένη Αργυροπούλου, Φωτεινή Γιατζίδου, Αλέκα Μπατατόλη, Παρασκευή Μιχαλίτση, Περιστέρα Πίσσα, Ελευθερία Παπαγεωργίου, Αλέκα Ντέρη, Σοφία Σακοράφα κ.α.

Στη δεκαετία αυτή του 1970-1980, όπως και στις προηγούμενες παίρνουν μέρος και αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν και παλαιότερα.

 

ΣΗΜ.: Τα κείμενα είναι από την ειδική έκδοση του ΓΣΤ το 1996 για τα 100 χρόνια του.