Δήμος Τρικκαίων

Η ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων (Μέρος 4ο)

11 Νοεμβρίου 2019

Περίοδος 1981-1990

Ο ΓΣΤ μπροστάρης του επαρχιακού αθλητισμού

Η λαμπρή παράδοση συνεχίζεται. Η δεκαετία του 1980-1990 χαρακτηρίζεται ως δεκαετία νέων ταλέντων.

Το σύνθημα που κυριαρχεί «γυμναστείτε με τα παιδιά σας» δεν είναι τυχαίο. Ο ΓΣ υπενθυμίζει σε όλους την πρόσκληση ενός αρχαίου θεού προς τον γιό του («Ορσο, τέκος δεύρο πάγκοινον εις χώραν ίμεν» = Σήκω παιδί μου, θα σε οδηγήσω στον λαοπροσκύνητο τόπο), δηλαδή την Ολυμπία. Με τέτοιο πνεύμα ο ΓΣ Τρικάλων οδηγεί τα νιάτα στο Στάδιο, ενώ πολλοί γονείς εγγράφονται μέλη στο Σωματείο. Τα σημαντικότερα γεγονότα της δεκαετίας ήταν: Το Εαρινό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου Θεσσαλίας προς τιμήν του αείμνηστου Γ. Τούφα με την ονομασία «Α’ Τούφεια» 1980.

Γιώργος Τσιάντας

Γεννήθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων στα τέλη Μαΐου του 1963. Από μικρό παιδί άρχισε να ασχολείται με το στίβο. Σε ηλικία 15 χρονών ήταν επίσημος (με δελτίο) αθλητής του ΓΣ Τρικάλων.

Μερικές διακρίσεις του:

-3ος Βαλκανιονίκης Εφήβων στο μήκος το 1980

-1ος Πανελληνιονίκης Εφήβων στο μήκος και στα 110 μ. εμπόδια το 1982

-4ος Βαλκανιονίκης Ανδρών στα 110 μ. εμπόδια το 1984

-1ος Πανελληνιονίκης Ανδρών στα 110μ. εμπόδια το 1984

-1ος Πανελληνιονίκης Ανδρών στα 110μ. εμπόδια το 1985

-1ος Πανελληνιονίκης Ανδρών στο μήκος το 1986

-Κάτοχος της Πανελλήνιας επίδοσης Ανδρών στα 60 μ. εμπόδια Κλειστού Στίβου με 7.96’ μέχρι σήμερα. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 20-4-1987

Στις 4/5/1981 μια ξαφνική και απρόοπτη είδηση που μεταδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα σε όλη την τρικαλινή κοινωνία, μια είδηση δυσάρεστη που λύπησε αφάνταστα όχι μόνο τους αθλητές και τους φιλάθλους, αλλά και ολόκληρο τον τρικαλινό λαό ήταν, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΙΤΥΡΙΓΚΑΣ πέθανε. Ο θεμελιωτής του τρικαλινού αθλητισμού, ο Αλ Πιτυρίγκας ήταν ένας σωστός Ελλανοδίκης, υπήρξε ένας πραγματικός ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του αθλητισμού.

Οι αείμνηστοι μεγάλοι δάσκαλοι Αλ. Πιτυρίγκας και Γ. Τούφας είναι αθάνατοι. Η ιστορία που γράψανε στον αθλητισμό για μισό και πλέον αιώνα θα ζει, όπως και ο ΓΣΤ θα ζει.

Η κληρονομιά που μας άφησαν είναι μεγάλη, ας συνεχίσουμε.

Στις 10,11 και 12/7/1981 γίνονται στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων Πανελλήνιοι Αγώνες οι ΜΕ’ για τους εφήβους και οι Κ’ για τις νεανίδες. Έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 αθλητές και αθλήτριες.

Παρακολούθησαν τους αγώνες οι αρχές του τόπου και χιλιάδες φίλαθλοι.

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Παπαναστασίου μεταξύ των άλλων είπε και τα παρακάτω: «Η πόλη των Τρικάλων, που πάντοτε επισκέπτομαι σαν ταπεινός προσκυνητής, είναι η πόλη φιλάθλων. Κάθε τί που γίνεται στα Τρίκαλα είναι εξόφληση οφειλής του ελληνικού λαού, προς το λαό των Τρικάλων για την μεγάλη προσφορά στα Ελληνικά Αθλητικά Ιδεώδη, όπου και σήμερα πρωτοστατεί. Εύχομαι οι αθλητές κλάσεως Παλαμιώτη, Παπανικολάου, Παπαχρήστου, Σακοράφα κλπ. να πληθύνουν και να κοσμήσουν το μέτωπο του Ελληνικού Αθλητισμού». Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν: ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Τρικάλων, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ο πρόεδρος του ΓΣ Τρικάλων.

Οι αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και οι επιδόσεις των αθλητών ήταν άριστες.

26/9/1982: Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της εκατονταετίας του γυναικείου αθλητισμού. Η Σοφία Σακοράφα, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Το πέτυχε στα Χανιά, στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου. Η 25χρονη Τρικαλινή κοπέλα ρίχνοντας το ακόντιο στα 74,20 γίνεται το No 1 στον κόσμο, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές, τον Χρήστο Παπανικολάου και τη Σοφία Σακοράφα, και οι δύο Τρικαλινοί.

Και το ερώτημα: Πώς να μην αισθάνονται περήφανοι οι Τρικαλινοί; Πώς να μην φωταγωγηθεί η πόλη των Τρικάλων; Πώς να μην γίνουν προσκυνητές οι φίλαθλοι της Ελλάδας όταν επισκέπτονται τα Τρίκαλα; Να λοιπόν γιατί τα Τρίκαλα είναι η πόλη του Αθλητισμού.

Εκατοντάδες συγχαρητήρια προς τη Σοφία Σακοράφα, μεταξύ των οποίων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευαγγέλου Αβέρωφ, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Επίσης πολλά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έλαβε και ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων.

Στις 29//12/1982: Τα Τρίκαλα τίμησαν τη Σοφία Σακοράφα. Το Δημοτικό Συμβούλιο διά του Δημάρχου Κ. Παπαστεργίου απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης και ο Γυμναστικός Σύλλογος το χρυσό μετάλλιο του Σωματείου δια του αντιπροέδρου του Κώστα Φούσκα.

Άλλη μεγάλη αθλητική εκδήλωση έγινε στις 26/2/1984, όπου έγινε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, στο Διαλεχτό Τρικάλων σε μια υπέροχη τοποθεσία. Έλαβαν μέρος 126 Αθλητικά Σωματεία και 1.868 αθλητές και αθλήτριες.

Τους αγώνες παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος Τρικάλων και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Γ. Κατσιμπάρδης.

Στις 14/9/1985 έγιναν στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων αγώνες με πάρα πολλούς αθλητές προς τιμήν των αείμνηστων αθλητικών παραγόντων τα «Β’ Τούφεια» και τα «Α’ Πιτυρίγκεια».

Κατά την τελετή έναρξης μίλησε ο Σωτήρης Σιμιτσής, πρόεδρος του ΓΣ Τρικάλων και την έναρξη κήρυξε ο Δήμαρχος Θανάσης Τριγώνης. Τους αγώνες μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία του και βοήθησε στην διεξαγωγή τους με την πείρα του ο Γιάννης Παλαμιώτης, μια μεγάλη μορφή του Βαλκανικού Στίβου, που είχε ως πρώτους προπονητές του τους αείμνηστους Τούφα και Πιτυρίγκα.

Στους αγώνες αυτούς ο αθλητής του ΓΣ Τρικάλων Γιώργος Τσιάντας πέτυχε στο μήκος 7,87 μέτρα που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Από τους άλλους αθλητές ξεχώρισαν οι Γ. Καϊκης, Αθ. Ζαλαβράς, ο Παπακώστας του ΓΣ Καρδίτσας, ο Πατούλιας κ.α.

Στις 24/1/1987: Ο Γυμναστικός Σύλλογος γιορτάζει τα 90 χρόνια της ίδρυσής του.

Σε ειδική τελετή που έγινε στο Αχίλλειο τιμήθηκαν 75 αθλητές και αθλήτριες, που εκπροσωπούσαν παλαιότερες και νεότερες γενιές με υπέροχες πλακέτες.

Η ωραία αυτή εκδήλωση είχε λαμπρή επιτυχία και τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο που είχε ασφυκτικά κατακλύσει τη μεγάλη αίθουσα του Αχίλλειου.

Στις 22/2/1987 έγινε ο Πανελλήνιος Ανώμαλος Δρόμος σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην Καλαμπάκα, όπου έλαβαν μέρος πάνω από 1.150 αθλητές και αθλήτριες από 144 αθλητικά σωματεία.

Πρωταθλητής Ελλάδας στις κατηγορίες Εφήβων και Νεανίδων ανακηρύχθηκε ο ΓΣ Τρικάλων που πρώτευσε στις ομαδικές βαθμολογίες δύο κατηγοριών.

Στις 8/3/1987 στο παραπάνω μέρος της Καλαμπάκας έγινε ο 32ος Βαλκανικός Ανώμαλος Δρόμος σε πολικό ψύχος, όπου κυριάρχησαν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι κέρδισαν τρεις πρώτες και δύο δεύτερες νίκες. Η Ελλάδα πήρε δύο χάλκινα μετάλλια.

Στις 20/4/1987 ο πρωταθλητής Ελλάδος, ο Βαλκανιονίκης αθλητής του ΓΣ Τρικάλων Γιώργος Τσιάντας σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών. Ήταν καθηγητής Φυσικής Αγωγής και υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του.

Ήταν ενεργό μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου ανδρών από το 1983. Όλοι οι ειδικοί προπονητές και παράγοντες, έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν μεγάλο αθλητή σε παγκόσμιο επίπεδο, χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν στην κηδεία του.

Στις 13/9/1987 έγιναν στο Εθνικό Στάδιο με μεγάλη επιτυχία αθλητικοί αγώνες με συμμετοχή από όλα τα σωματεία της Θεσσαλίας στη μνήμη του Γ. Τούφα και Αλ. Πιτυρίγκα τα «Γ’ ΤΟΥΦΕΙΑ» και «Β’ ΠΙΤΥΡΙΓΚΕΙΑ».

Στις 7 και 8/5/1988 ο ΓΣ Τρικάλων με συμμετοχή των καλύτερων αθλητών της Ελλάδας, περίπου 240, τιμά την μνήμη του Βαλκανιονίκη Γ. Τσιάντα με ονομασία των αγώνων «Α’ ΤΣΙΑΝΤΕΙΑ» που είχαν εξαιρετική επιτυχία.

13/8/1989: Στις Σέρρες γίνονται οι 47οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου. Ο αθλητής Χρήστος Παπαχρήστος ανακηρύχτηκε πρώτος Βαλκανιονίκης και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο δρόμο. Ο 30χρονος Χρήστος Παπαχρήστος έκοψε πρώτος το νήμα με χρόνο 2 ώρες 27 λεπτά και 6 δεύτερα.

Τα Τρίκαλα νιώθουν ξεχωριστή χαρά και περηφάνια για τον αθλητή που γαλούχησαν και άνδρωσαν στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων. Όλες οι εφημερίδες, όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν σαν πρώτη είδηση, το ευχάριστο αυτό γεγονός. Ξανάζησε ο θρύλος του Σπύρου Λούη.

Στις 5 και 6 Μαϊου 1990 γίνονται στα Τρίκαλα οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου Λυκείων. Μεγάλο γεγονός για την πόλη των Τρικάλων οι 34οι Πανελλήνιοι Λυκείων. Η κορυφαία αυτή εκδήλωση με την καθ’ όλα άψογη διοργάνωση, τα έξι Πανελλήνια ρεκόρ και άλλες σημαντικές επιδόσεις άφησε άριστες εντυπώσεις.

Οι Τρικαλινοί αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν ήταν: η Παναγ. Κίσσα που πήρε αργυρό μετάλλιο, η Βαρ. Λυμπίσου που πήρε χάλκινο μετάλλιο, η Βασιλική Στεργιούλη, ο Βασ. Πασχάλης, ο Κ. Μπετσιμέας, ο Οδυσ. Κουκοράβας, ο Βασ. Βράντζας, ο Γιώργος Σουγκάρης, ο Τάσος Μπετσιμέας, ο Θεόδ. Μαλακασιώτης, ο Δημ. Κωτούλας, ο Βασ. Βουτσελάς και ο Σωτ. Παπίας (του Λυκείου Καλαμπάκας).

13 και 14/7/1990: Στην πόλη μας γίνονται οι 76οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου Ανδρών και οι 55οι Γυναικών. Η ωραία, μεγάλη και φίλαθλη πόλη των Τρικάλων με ευγένεια και στοργή φιλοξένησε την αφρόκρεμα του ελληνικού αθλητισμού.

Περισσότεροι από 800 αθλητές και αθλήτριες από όλα τα μέρη της χώρας μας έλαβαν μέρος. Οι αθλήτριες Βούλα Πατουλίδου, Νίκη Γκαβέρα, και Καλλιόπη Γαβαλάκη κατέρριψαν πανελλήνια ρεκόρ, τα οποία ήταν διεθνούς επιπέδου.

Επίσης η αθλήτρια του Πανιωνίου, Σκούρτη που στα 800 μέτρα ανακηρύχθηκε πρώτη Πανελληνιονίκης κατάγεται από τα Τρίκαλα. Ο πατέρας της Γ. Σκούρτης ήταν αθλητής του ΓΣ και ποδοσφαιριστής της ΑΕΤ.

Από τους Τρικαλινούς αθλητές διακρίθηκαν οι: Αθ. Διαλεσιώτης, Κ. Τριανταφύλλου, Γ. Καϊκης και ο Κουτελίδας.

 

ΣΗΜ.: Τα κείμενα είναι από την ειδική έκδοση του ΓΣΤ το 1996 για τα 100 χρόνια του.