Δήμος Τρικκαίων

Η νέα γενιά τίμησε τους τρικαλινους ΕΠΟΝίτες

18 Απριλίου 2016
Η ιστορική μνήμη στα Τρίκαλα πέρασε σήμερα στη νέα γενιά, ως μάθημα και ως παράδειγμα. Μαθητές της Γ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γεώργιος Σεφέρης», παρουσίασαν τμήμα της εργασίας τους για τα μνημεία της πόλης, τιμώντας τη θυσία των 5 τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, στο ομώνυμο μνημείο. Τρεις μαθητές, η Ελενα, η Ελισσάβετ και ο Γρηγόρης, ανέγνωσαν την εργασία τους, στο πλαίσιο του σχεδίου μαθήματος «Τοπική Ιστορία», από τον φιλόλογο – ιστορικό κ. Κώστα Μιχαλάκη.

Για πρώτη φορά, μετά από κάλεσμα του διοργανωτή της εκδήλωσης, του Δήμου Τρικκαίων, μαθητές μίλησαν για όσα έμαθαν, για όσα ένιωσαν, για τα όσα τους παραδειγμάτισαν από τη θυσία των νεαρών ΕΠΟΝιτών. Και συγκινήθηκαν άπαντες, ειδικά ο παριστάμενος αδελφός του Κώστα Σύρμπα, του νέου που κρεμάστηκε δύο φορές, και γράμμα του που βρέθηκε στα γερμανικά αρχεία, διαβάστηκε στην εκδήλωση.
Για το  λόγο αυτόν, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Βάσω Κάκλα, δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δήμου Τρικκαίων για τη συμμετοχή των περίπου 30 μαθητών στη σημερινή εκδήλωση, ενώ στο εξής, κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, θα παρίστανται μαθητές.
Οι απαγχονισθέντες Στέργιος Γάτσας, Ιωάννης Μπριάζης, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Κωνσταντίνος Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας, απετέλεσαν μάθημα με τη στάση τους για την τρικαλινή νεολαία. Ο Δήμος Τρικκαίων επέλεξε να συνδέσει τη μνήμη τους με τη νέα γενιά, ως τον καλύτερο τρόπο για τη διατήρηση τα ιστορικής μας μνήμης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τους αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρυσόστομο Κυρίτση, ως εκπρόσωπο του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγώτα Δριτσέλη, εκπρόσωπο του σωματείου συνταξιούχων πρώην ΤΕΒΕ και τον αδελφό του Κώστα Σύρμπα, Βασίλη. Το μνημειακό «Επέσατε θύματα» και η ενός λεπτού σιγή, πριν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ολοκλήρωσαν την εκδήλωση.
Η οποία – στο πέρας της – επεφύλαξε στους μαθητές τη συνομιλία τους με τον Βασίλη Σύρμπα, για την Εθνική

Αντίσταση, τον Κώστα Σύρμπα, τη σημασία του αγώνα για την ελευθερία.
Από το γραφείο Τύπου