Δήμος Τρικκαίων

Η Οδύσσεις των εγκλωβισμένων

11 Απριλίου 2016
Δραματική είναι η κατάσταση με τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στην χώρα μας, με τα κλειστά σύνορα, με τα φυλλάδια που διανέμουν οι επιτήδειοι και τους καλούν να μείνουν, όπου είναι, και με τις περίεργες και ίσως ύποπτες Μ.Κ.Ο.

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D.  – Πολιτευτής ΑΝ.ΕΛ.

pateras

Η Οδύσσεια των εγκλωβισμένων και η απελπισία τους δεν έχει τελειωμό… Στην προβλήτα του Πειραιά απογοητευμένος Αυγανός φάνηκε πως απειλούσε να πετάξει στη θάλασσα το λίγο μηνών κοριτσάκι του, μπροστά στα έντρομα μάτια των αστυνομικών, φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Είναι βέβαιο πως δεν γνώριζε ότι τα σύνορα δεν τα έκλεισε η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη. Ενδεχομένως, αυτοί που παραπληροφορούν αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους να τους είπαν ψέματα για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς.

Στον Πειραιά, στην Ειδομένη, στη Χίο και σε πολλά άλλα μέρη καθημερινά εξελίσσονται σκηνές απόγνωσης και απελπισίας. Η κατάσταση πλέον, όπου υπάρχουν πρόσφυγες, προκαλεί εκρήξεις και δημιουργούνται  επεισόδια. Φράζουν δρόμους στην οδό Τρικάλων – Λάρισα, κόβουν γραμμές τρένων στην Ειδομένη, κατασκηνώνουν σε προβλήτες λιμανιών και αρνούνται να μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας. Πέραν του ότι ζημιώνουν την Εθνική Οικονομία, σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο σε φιλήσυχους πολίτες και σε ήρεμες κοινωνίες.

Η κατάσταση πλέον, όπου υπάρχουν πρόσφυγες δεν ελέγχεται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους και περιμένουν να … ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δεν υπάρχει καμία ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα επεισόδια είναι καθημερινά και όσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας η εγκληματικότητα θα αυξάνεται. Οι συμπλοκές, η ένταση, η αγωνία και οι διαμαρτυρίες ταλανίζουν την κοινωνική ηρεμία και προβληματίσουν όλους μας. Και το σπουδαιότερο είναι ότι το ταξίδι για την Ευρώπη τελειώνει εδώ, ή μάλλον διακόπηκε εδώ βίαια! Τα σύνορα έκλεισαν και 53.000 εγκλωβισμένοι έμειναν στην χώρα μας, η οποία  δυστυχώς έγινε αποθήκη ψυχών.

Δύσκολο το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού τα γκέτο των προσφύγων στον Πειραιά, στην Ειδομένη, στα νησιά και στην ενδοχώρα πρέπει να διαλυθούν για το καλό των Μεταναστών, της Οικονομίας,  του Τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τα καταφέρει. Πάντως το πρόβλημα αυτό δεν αγγίζει αυτούς που το δημιούργησαν και οι οποίοι ζουν ήρεμα και ανθρώπινα, αφού έσπειραν τον πόλεμο στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να χαράξουν νέα σύνορα και φυσικά για να πάρουν τον φυσικό τους πλούτο.

Η Οδύσσεια των εγκλωβισμένων δεν έχει τελειωμό…