Δήμος Τρικκαίων

Η ονομασία της κεντρικής πλατείας σε Ηρώων Πολυτεχνείου

12 Νοεμβρίου 2018

Σε συνεδρίαση του στις 17-11-1976 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και αφού απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου, με πρόταση Δημοτικών Συμβούλων αποφάσισε:

1) Να μετονομασθεί η κεντρική πλατεία σε «Ηρώων Πολυτεχνείου» και,

2) Να δίνονται κάθε χρόνο υποτροφίες σε φοιτητές του Δήμου μας.

Μετά το Δ. Συμβούλιο διέκοψε και δεν έλαβε απόφαση επί των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Το Δ.Σ. συνήλθε υπό την προεδρία του κ. Χρ. Χατζηγάκη, παρουσία του Δημάρχου κ. Παπαστεργίου, και των συμβούλων κ.κ. Μίγκα, Τέα Νταβάρα, Τελειώνη Μπουλογεώργου, Στάμου, Στόφα, Μπαλαμώτη, Μπανταγιάννη, Γκουντοπούλου, Ζωγράφου, Λάμπρου, Βούλγαρη, Μάνη, Καλλιάρα, Εύαγγέλου, Δερπανοπούλου, Τσαγκούλη, Χατζηστεργίου και Γεωργολιού.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Δήλωση του Δημάρχου

Στην αρχή ο Δήμαρχος ανέγνωσε δήλωσή του για το Πολυτεχνείο στην οποία, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

Η 17η Νοεμβρίου επέτειος του έπους του Πολυτεχνείου, καθιερώθηκε πλέον στην συνείδηση ολοκλήρου του έθνους σαν ημέρα ισότιμη με την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Το έπος του Πολυτεχνείου ήχησε σαν ένα νέο περήφανο ΟΧΙ εναντίον του φασισμού, βροντοφωνημένο από τη νεολαία μας, έγινε πανελλήνιο ιδανικό και έδειξε πως η νεολαία αυτή, πέρα απ’ τη δύναμή της, έχει και το ιστορικό δικαίωμα να πρωτοστατεί σε αγώνες πού έχουν για στόχο τη λαϊκή απελευθέρωση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εκείνο των ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΟΣ, τής νύχτας τοΰ Νοεμβρίου, ίσωσε και την ιστορία μας και την τιμή του Έθνους, καθώς και τα δύο κατρακυλούσαν συνεχώς επί μία εξαετία στου… κακού τη σκάλα.

Μια χούφτα αμούστακων παιδιών έχοντας μπροστά τους το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας βάδισαν άοπλα και γυμνόσαρκα στο σίγουρο θάνατο. Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που μετράει κι’ ανεβάζει την προσφορά τους στο ύψος που της πρέπει! Ήξεραν από πρώτα πως θα πεθαίναν, ήξεραν όμως πως θα είναι και οι ΝΙΚΗΤΑΙ.

Έτσι κι’ έγινε!….. Θριαμβευταί δεν ήταν όσοι μπήκαν στο Πολυτεχνείο με τα τανκς, μα όσοι βγήκαν ματωμένοι και νεκροί!!!

Ακολούθως ο Δήμαρχος, έκανε ιστορική αναδρομή, στους αγώνες και τις θυσίες, τονίζοντας πως ο άνισος αγώνας είναι εκείνος που καταξιώνει και απαιτεί μίμηση και μνήμη. Και καταλήγοντας τόνισε:

Το χρέος είναι σκυτάλη! Πρέπει να παραδοθεί σ’ αυτούς που μας ακλουθούν, σ’ αυτούς που έρχονται, σ’ αυτούς που δεν γεννήθηκαν ακόμη (όπως παραγγέλλει ο εθνικός μας βάρδος Κωστής Παλαμάς), αλλιώς πρέπει αλώβητο να επιστραφεί σ’ εκείνους που πεθάναν!!

Τα νιάτα που θυσιάστηκαν στο Πολυτεχνείο, απαιτούν από μας το αιρετό συμβούλιο συναίσθηση του χρέους τούτου στο ακέραιο και αυτήν την έννοια έχει η σημερινή μας ειδική συνεδρίαση και κάθε χρόνο την ίδια μέρα!

Τελειώνοντας ήθελα να επαναλάβω την παλαιά μου πρόταση περί μετονομασίας μιας πλατείας εις «πλατεία Πολυτεχνείου» και στο συντασσόμενο οδηγό της Πόλεως υπό της ειδικής επιτροπής να ληφθεί υπ’ όψη από τώρα!

Η Συζήτηση

Επακολούθησε συζήτηση που οδήγησε στην διακοπή της συνεδρίασης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Η συνεδρίαση του Δ.Σ. γίνεται παράκαιρα, ενώ έξω γίνονται εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Το ψήφισμά μας θάναι παράκαιρο.

ΤΕΛΕΙΩΝΗΣ: Να ματαιωθεί η συνεδρίαση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να εξηγήσω τι έγινε πρώτα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Η σύγκληση του Συμβουλίου για συζήτηση θεμάτων σήμερα είναι απαράδεκτη. Αύτη η ώρα, είναι ένα είδος αποτίσεως σεβασμού, προς τους ήρωες του Πολυτεχνείου.

ΜΙΓΚΑΣ: Δεν έπρεπε οι οργανωτές να σεβαστούν τον Δήμον;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έγιναν ορισμένες συσκέψεις και ερρίφθη η ιδέα να γίνει πομπή εκ του Δήμου προς το «Παλλάς». Ζήτησα να μου πουν ποιοί θάναι οι οργανωτές —όχι φυσικά για λογοκρισία— αλλά για να ξέρουμε. Όμως οι οργανωτές δεν ανταποκρίθηκαν και έτσι ο Δήμος δεν μετέσχε.

ΤΕΛΕΙΩΝΗΣ: Επιμένω να ματαιωθεί το 2ον συμβούλιο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Τι εντύπωση θα δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη απ’ την απουσία του Δημ. Συμβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρξαν πολλοί εκμεταλλευταί μιας ιερής στιγμής. Ο Δήμος πέρυσι πρωτοστάτησε, αλλά εφέτος τον παρασιώπησαν, για λόγους άγνωστους. Τι να πάει να κάνει τώρα ο Δήμος, όταν ο Δήμαρχος μας λέει ότι μας παρέκαμψαν.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Τι εντύπωση, θα δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη.

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κανένας, δεν θα πει γιατί δεν μετέσχε ο Δήμος.

ΣΤΑΜΟΣ: Η συνεδρίαση για τα άλλα θέματα πρέπει να γίνει αύριο.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΜΙΓΚΑΣ: Ομόφωνα πέρσι, στις 17 του Νοέμβρη το αιρετό Συμβούλιό μας πήρε απόφαση να συνεδριάζει κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή, για να αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ανθούς του Έθνους, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Περαιτέρω, ο Μίγκας, αφού τόνισε την σημασία του Πολυτεχνείου, ενάντια στον φασισμό, πρότεινε:

1) Να μεταβεί την ώρα αυτή το Δ. Συμβούλιο, και να τοποθετήσει πινακίδα, στην μετονομασθείσα πέρυσι πλατεία «Ηρώων Πολυτεχνείου».

2) Να δίνη κάθε χρόνο την μέρα αυτή, 3 υποτροφίες, στα φοιτητικά νιάτα για να μας δίνεται η ευκαιρία να βροντοφωνάζουμε πως: Με τέτοιους νέους ποιός τύραννος θα μπορέσει να ευδοκιμήσει στην χώρα αυτή; Ποιό ψεύδος θα επικροτήσει και ποιά ατιμία θα γίνει καθεστώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πρόταση για υποτροφίες είναι σωστή και το Δ.Σ. καλείται να λάβει απόφαση για μία ή περισσότερες, άσχετα.

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ: Να αυξηθούν σε 5.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν πρόταση γίνεται δεκτή και σε άλλη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο αριθμός.

ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ: Σύσσωμο το Δ.Σ. να τοποθετήσει την πλάκα μετονομασίας στην πλατεία.

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μα την έχουμε έτοιμη σήμερα;

ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ: Να βάλουμε μια πινακίδα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εξήφθη και παλιότερα απόφαση για μετονομασία της πλατείας και δεν ενεκρίθη από το συμβούλιο των τοπωνυμιών. Πάντως για την συνεδρίαση η σημερινή ήταν υποχρεωτική. Αν θέλετε να πάρετε απόφαση να συνεδριάσουμε την προηγούμενη. Η άλλη συνεδρίαση είναι άσχετη. Έκανα προσπάθεια και επαφή, μήπως μπορούσαμε εν πομπή να πάμε στην συγκέντρωση. Δεν βρήκα ανταπόκριση κατά διάφορους τρόπους και λόγους. Ας γίνει τώρα εδώ το μνημόσυνο με τις υποτροφίες και την μετονομασία της πλατείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του χρόνου να τοποθετηθεί η πινακίδα, την ίδια μέρα της επετείου, του Πολυτεχνείου, αφού η συνεδρίαση θα γίνει την προηγούμενη.

ΝΤΑΒΑΡΑΣ: Φέτος μας πειράζει; Γιατί να αναβάλουμε κατά ένα χρόνο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: θα είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε την πινακίδα σήμερα. Φαίνεται δεν με παρακολουθείτε.

ΝΤΑΒΑΡΑΣ: Σήμερα να λάβουμε απόφαση.

ΣΤΟΦΑΣ: Αν απορρίφθηκε προηγούμενη απόφαση μετονομασίας, και του χρόνου θα απορριφθεί. Έχουμε λοιπόν ή όχι δικαίωμα να κάνουμε μετονομασίες;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε δικαίωμα, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξάρτημα. Πρόσφατα υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο αθρόες προτάσεις μετονομασιών. Υπάρχει και βαθμός αλλεργίας για μερικές ονομασίες.

Ακολούθως, πάρθηκε απόφαση να μετονομασθεί η κεντρική πλατεία σε Ηρώων του Πολυτεχνείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα ή του χρόνου;

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ: Αφού δεν έχουμε έγκριση μπορούμε τώρα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να κάνουμε, από τώρα γνωστό ότι του χρόνου στις 16 θα τοποθετήσουμε την πινακίδα είτε έχουμε έγκριση είτε όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να αναβάλει το Δ.Σ. ή όχι για τα υπόλοιπα θέματα.

ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε ανακόλουθοι, διότι πήραν άλλοι την πρωτοβουλία.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σαν άτομο, όποιος θέλει να πάει στην εκδήλωση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Αυτό μας βάζει μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ καθήκοντος και χρέους.

 

Τελικά με πλειοψηφία το Δ. Συμβούλιο αποφάσισε να μη προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων επί άλλων θεμάτων και η συνεδρίαση λύθηκε.