Δήμος Τρικκαίων

Η προδοσία του Λύμπου το 1965

27 Ιανουαρίου 2021

Κάτι πρωτοφανές στα χρονικά έγινε προχθές

Ο Λύμπος πρόδωσε τα Τρίκαλα κι’ έδωσε ισοπαλία στην Καλαμαριά 2-2

Η συντριπτική υπεροχή μας μετατράπηκε σε μια τρομερή τραγωδία

Ο Βασίλης Λύμπος ήρθε στα Τρίκαλα το 1962 από τον ΠΑΟΚ για λογαριασμό του Αχιλλέως. Έμεινε στα Τρίκαλα με τη δημιουργία της υπερομάδας και τη σαιζόν της ανόδου στην Α’ Εθνική 1963-1964 αγωνίστηκε στα 28 από τα 30 παιχνίδια της Β’ Εθνικής καθώς και στους αγώνες μπαράζ που οδήγησαν την ομάδα για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία. Αν και ξεκίνησε ως βασικός του ΑΟΤ στην Α’ Εθνική το 1964-1965 και ήταν ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των γκολπόστ. Το παιχνίδι ανάμεσα στα Τρίκαλα και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για την 16η αγωνιστική (2-2) ήταν και το τελευταίο του τερματοφύλακα Βασίλη Λύμπου. Ο Λύμπος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ισοπαλία καθώς παραχώρησε αναίτια δύο πέναλτι στους φιλοξενούμενους από τα οποία και προήλθαν τα δύο γκολ που σημείωσε η Καλαμαριά. Το δεύτερο πέναλτι το έκανε στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Ας δούμε όμως πως περιγράφουν τον αγώνα τα «Τρικαλινά Νέα».

Εκείνο πού έγινε προχθές Κυριακή στο Στάδιο κατά τον αγώνα Τρικάλων—Απόλλωνος Καλαμαριάς είναι αδύνατο να περιγραφή. Είχαμε όλες τις δυνατότητες να κερδίσουμε. Και χάσαμε τη νίκη χάρις στον ανεκδιήγητο Λύμπο ο όποιος έκανε τ’ αδύνατα δυνατά για να το πετύχει. Και παρουσιάστηκε το φαινόμενο —πρωτοφανές στα ποδοσφαιρικά χρονικά— να χάσουμε τη νίκη χάρις, σε δύο πέναλτι που έκανε ο τερματοφύλακας, χωρίς κανένα λόγο, λες και το έκανε επίτηδες για να μη νικήσουμε, λες κι’ έπαιζε εναντίον μας, λες κι’ ενδιαφερόταν να νικήσουν οι αντίπαλοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ισοπαλίας μας με τον Απόλλωνα. Τα Τρίκαλα προδόθηκαν κατά τον χειρότερο τρόπο μπροστά στα μάτια 5.000 θεατών που παρακολούθησαν με αγανάκτηση την προδοσία και την ολοκλήρωση της από τον Λύμπο, που μη μπορώντας να κάνει αλλιώς —δεν δέχτηκε σχεδόν σουτ— έκανε το δεύτερο πέναλτι στα λεπτά της καθυστερήσεως και στέρησε την ομάδα από μια δίκαιη, πέρα για πέρα νίκη.

Έτσι επαλήθευσε και τις δηλώσεις του που έκανε προβλέποντας το αποτέλεσμα του αγώνος σε συνέντευξη τοπικής συναδέλφου το Σάββατο. Είχε πει τότε. «Αύριο ο Απόλλων θα πέσει όπως έπεσε και το Στάλιγκραντ». Και όπως δεν έπεσε ποτέ το Στάλιγκραντ, έτσι, δεν έπεσε και ο Απόλλων. Μπράβο του. Τόπε και τόκανε.

X.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που προκλήθηκε από τα πρώτα λεπτά, οι συνεχείς διακοπές και τραυματισμοί ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό του αγώνος, ενός αγώνος μονολόγου υπέρ της ομάδας μας που απέδωσε θαυμάσια και έχασε την ευκαιρία να συντρίψει την Καλαμαριά περιορισθείσα στο άδικο 2—2. Άδικο πέρα για πέρα αφού η νίκη έγειρε προς το μέρος μας, εχάθη δε χάρις στην προδοσία του τερματοφύλακας Λύμπου. Ο παίκτης αυτός δεν δίστασε μπρος στα μάτια 5 περίπου χιλιάδων φιλάθλων να προδώσει την ομάδα του με δύο εσκεμμένα πέναλτι ώστε να χαρίσει την ισοπαλία στην Καλαμαριά. Η ενέργεια αυτή του τερματοφύλακος Λύμπου ο οποίος επί μίαν τριετία αγωνίζεται στα Τρίκαλα και «έτρωγε ψωμί» που λένε όχι μόνον καταδικάσθηκε αλλά και έγινε αιτία να εξεγερθούν χιλιάδες φίλαθλοι με σκοπό να τον λυντσάρουν. Χάρις όμως στα μέτρα της Χωροφυλακής κατόρθωσε να φυγαδευτεί όπως φυγαδεύονται όλοι οι προδότες.

Το γήπεδο είχε πολιορκηθεί επί πολλές ώρας μετά τον αγώνα από τους αγανακτισμένους φιλάθλους που έβλεπαν τόσο ωμά να προδίδεται η λαμπρή ποδοσφαιρική ιστορία των Τρικάλων.

Δεν είναι αμέτοχος στο ισόπαλο αποτέλεσμα και ο Ιταλός διαιτητής Μαρτσέλο Ράντσερ που καλά—καλά δεν είχε αρχίσει το παιγνίδι παρεχώρησε ένα αδικαιολόγητο πέναλτι που καταδίκασε κυριολεκτικά την ομάδα μας. Το άδικο αυτό τέρμα δεν πτόησε τους παίκτες που άρχισαν να επιτίθενται συντονισμένα με σκοπό να ισοφαρίσουν. Η ατυχία, οι, αστοχίες των κυνηγών μας και η καταπληκτική απόδοση του Βιοπούλου, έβαλαν και αυτά το δακτυλάκι τους να χάσουμε τον πολύτιμο βαθμό της νίκης ώστε να παιχθεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό δράμα μέσα στο γήπεδό μας. Όπως ήδη αναφέραμε ο αγών ήτο σκληρός επεισοδιακός και πλήρης, διακοπών.

Την ατμόσφαιρα ηλέκτρισε στο 1’ η πρώτη βαλτή ενέργεια του Λύμπου. Ενώ έγινε κάτοχος μπάλας και η φάση είχε σχεδόν λήξει εντελώς αναιτίως τραυματίζει με γροθιά τον πλησίον ευρισκόμενο Μήτρακα ούτως ώστε ο διαιτητής για εσχάτη των ποινών παρεχώρησε πέναλτι, αντί ως όφειλε να αποβάλει τον παίκτη.

Ο αγών διακόπηκε επί πεντάλεπτο λόγω διαμαρτυριών των παικτών μας οι οποίοι θεωρούσαν εντελώς αδικαιολόγητη την εκτέλεση του. Τελικά εκτυπήθη μετά από 5’ υπό του Μηταριώτη για να ανοίξει το σκορ 1—0 υπέρ της Καλαμαριάς.

12’ Ο Χαριτίδης τριπλάρει τον Καραμητιλιό, προχωρεί για λίγο και κεραυνοβολεί τον Βιόπουλο που αποκρούει δύσκολα, παραχωρώντας κόρνερ.

15’ Ο Κλαπανάρας κάνει βαθιά μπαλιά ο Χαριτίδης γίνεται κάτοχος της μπάλας, προχωρεί μόνος, πλησιάζει στο τέρμα ενώ το γκολ θεωρείται βέβαιο αστοχεί στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ένα λεπτό αργότερα ο Χρυσανίδης επεμβαίνει και σώζει βέβαιο γκολ προ του εφορμούντα Κακαβίτσα.

18’ Ο Κλαπανάρας προωθείται στην περιοχή της Καλαμαριάς και εξαποστέλλει τρομερό σουτ που αποκρούει με απίθανη εκτίναξη ο Βιόπουλος σε κόρνερ.

37’ Γέμισμα του Πανταζή προς τον Καλατζή προσπαθεί να αποκρούσει ο Μαλλιόγλου, ο φορ όμως των Τρικάλων στρώνει με ωραία κεφαλιά στον Χαριτίδη που σουτάρει απελπιστικά άουτ.

45’ Ο Χαριτίδης δεχθείς ωραία πάσα του Ζάχου καθυστέρησε αδικαιολογήτως με άσκοπες ντρίπλες ώστε να χάση σίγουρο γκολ.

Στην επανάληψη η ομάδα των Τρικάλων κατέρχεται αποφασισμένη, όχι μόνον να ισοφαρίσει αλλά και να νικήσει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς Η πίστη αυτή άρχισε να γίνεται σχεδόν πραγματικότητα.

1’ Τα Τρίκαλα κερδίζουν φάουλ. Το κτυπά ο Χαριτίδης και αποκρούει ο Μαλλιόγλου. Φθάνουμε στο 3 λεπτό και τα Τρίκαλα κατορθώνουν να επιτύχουν την ισοφάριση. Ο Κλαπανάρας γεμίζει στον Καλατζή αυτός στον Χαριτίδη που προλαβαίνει τον Βιόπουλο ισοφαρίζοντας το αποτέλεσμα 1—1 εν μέσω ζητωκραυγών και ενθουσιασμού.

5’ Ταχύτατη κάθοδος του Καλατζή καταλήγει μόλις άουτ ενώ εξαιρετική σέντρα του Χαριτίδη αποκρούει ο Βιόπουλος.

7’ Εντελώς απρόοπτα σε μια επίθεση της Καλαμαριάς ο Μήτρακας κτύπησε τον Μπρουζούκη, ο οποίος και αντέδρασε εκνευρισθείς με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τους αποβάλλει του γηπέδου. Ο αγών διακόπτεται εκ νέου για να μεταπεισθεί ο διαιτητής να ανακαλέσει την απόφαση του. Αυτός εμμένει και οι ομάδες συνεχίζουν το παιχνίδι με 10 παίκτες.

17’ Συνδυασμός Μαυρίκου — Κλαπανάρα καταλήγει στον Κακαβίτσα, ο τελευταίος από 2 μέτρα εντελώς επιπόλαια χάνει μια σπάνια καταπληκτική ευκαιρία να αυξήσει το σκορ. Απογοήτευση κυριεύει προς στιγμήν όλους όταν βλέπουν τα λεπτά να περνούν και να χάνονται οι ευκαιρίες η μία μετά την άλλη.

Εν τούτοις όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται και φθάνουμε στο 25’ Ο Μαυρίκος γεμίζει στον Χαριτίδη αυτός ντριπλάρει τον Καραμητιλιό και πασάρει στον Κλαπανάρα, ο τελευταίος προσπαθεί να πιάσει βολέ που φεύγει ξυστά άουτ για να χαθεί νέα ευκαιρία.

27’ Ο Σακελλαρίδης επιτίθεται επικίνδυνα από αριστερά, προ του κινδύνου ο Μακρής αποκρούει εις κόρνερ.

Οι προσπάθειες των παικτών μας επί τέλους καρποφορούν στο 34’. Στο κέντρο του γηπέδου ο Ζάχος ανοίγει προς τα δεξιά προς τον Χαριτίδη. Ο τελευταίος σεντράρει και ο Αβραμίδης προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον Κλαπανάρα πιάνει την μπάλα με τα χέρια. Ο διαιτητής παρά τις διαμαρτυρίες των Καλαμαριωτών δείχνει πέναλτι.

Το κτυπά ο Ζάχος και με ωραίο σουτ γράφει το 2—1.

Το τί γίνεται στις τάξεις των φιλάθλων είναι αδύνατον να περιγραφεί. Οι ιαχές συγκλονίζουν την ατμόσφαιρα. Οι παίκτες αγκαλιάζονται και φιλιούνται ενώ οι φίλαθλοι κλαίουν από την χαρά τους. Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στο στρατόπεδο των Καλαμαριωτών συμβαίνουν εντελώς αντίθετα. Οι Καλαμαριώτες επιτίθενται κατά του διαιτητού και δημιουργούν επεισόδια ο δε Νυφαδόπουλος τον κτυπά εκ των όπισθεν με κλωτσιά. Ο κ. Ράντσερ έντρομος διακόπτει τον αγώνα και σπεύδει να εξέλθει του αγωνιστικού χώρου ότε δέχεται και δεύτερον λάκτισμα από τον Μηταριώτη.

Ο αγών διακόπτεται επί 11’ λεπτά όταν ο διαιτητής πιεσθείς υπό των παραγόντων της Καλαμαριάς και με την επέμβαση του Ράμμου (Γυμνασιάρχου του αγώνος) ανακαλεί και αντικανονικώς συνεχίζει τον αγώνα.

Η αντιαθλητική συμπεριφορά των παικτών και παραγόντων της Καλαμαριάς προκάλεσε αγανάκτηση μεταξύ των φιλάθλων και αμαύρωσε την αθλητική ιδέα.

41’ Τρομερά σουτ του Καλατζή περνά ξυστά άουτ.

44’ Επικίνδυνη κάθοδος τής Καλαμαριάς διά του Μηταριώτη αποκρούεται από τον Κόκκαλη.

Ο αγών έχει ήδη λήξει και ο Ιταλός διαιτητής κ. Μαρτσέλλο Ράντσερ άρχισε να κρατεί καθυστέρηση που είχαν δημιουργήσει οι Καλαμαριώτες. Δεν έχουν περάσει 5’ της καθυστερήσεως και η Καλαμαριά κάνει μια ακίνδυνη κάθοδο διά του Χρυσανίδη που στέλνει στρωτά ελαφρό σουτ προς την εστία μας.

Ο Λύμπος σπεύδει προς απόκρουσιν και ταυτοχρόνως ανοίγει τα πόδια ώστε να του φύγει η μπάλα.

Ενώ όμως την είχε προφθάσει ο Μακρής και την απέκρουσε, αυτός για να καταδικάσει την ομάδα μας πιάνει εσκεμμένα τον Νυφαδόπουλο με αποτέλεσμα ο διαιτητής να σφυρίξει νέο πέναλτι.

Οι Τρικαλινοί τώρα διαμαρτύρονται αλλά ο διαιτητής είναι ανένδοτος.

Το κτυπά ο Μηταριώτης και το σκορ γίνεται 2—2. Οι παίκτες μας κτυπιούνται και οι φίλαθλοι με αποδοκιμασίες καταφέρονται κατά του Λύμπου, γιατί πλέον φανερώθηκε ο ρόλος που έπαιξε.

Στις κερκίδες επικρατεί εκρηκτική ατμόσφαιρα που απειλεί να ξεσπάσει.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα διά την αποφυγή επεισοδίων και εκτροπών.

Ο αγών συνεχίζεται και ο Κακαβίτσας χάνει μια σπάνια ευκαιρία να επιτύχει το πολυπόθητο τέρμα της νίκης.

Μετά το τέλος του αγώνος 5 χιλιάδες φίλαθλοι αποδοκίμαζαν τον Λύμπο ενώ εκατοντάδες εξ’ αυτών ανέμεναν επί ώρας μετά την λήξη του αγώνος με σκοπό να τον λυντσάρουν. Απέφυγε δε τούτο χάρις στα μέτρα της χωροφυλακής και φυγαδεύτηκε με αυτοκίνητο της αμέσου δράσεως μέχρι τον Πλαταμώνα.

Η ομάδα των Τρικάλων έκαμε το καλύτερο παιγνίδι εφέτος και έπρεπε να είχε εξέλθει νικήτρια με μεγάλο σκορ. Το 2—2 την αδικεί. Και σε τούτο συνετέλεσαν.

  • Η προδοσία του Λύμπου.
  • Ο διαιτητής σενιόρ Μαρτσέλλο Ράντσερ που κατ’ αρχάς σημείωσε το πρώτο αδικαιολόγητο πέναλτι και κατόπιν επανέλαβε τον αγώνα ενώ τον είχε διακόψει εις βάρος τής Καλαμαριάς.
  • Η αστοχία των κυνηγών μας.

Καλύτερος παίκτης της ομάδας μας ο Κλαπανάρας, αλλά και η υπόλοιπη άμυνα (Μακρής, Κόκκαλης, Πανταζής) που διέπρεψε και δεν άφησε τους Καλαμαριώτες να πλησιάσουν. Ο Χαριτίδης καλός στο Β’ ημίχρονο.

Η Καλαμαριά ούτε καν φάνηκε ως ομάδα ώστε να μας απειλήσει. Ούτε μία φορά πλησίασε στην περιοχή μας. Τα δύο γκολ που πέτυχε τα… πέτυχε διά του Λύμπου. Διακρίθηκε ο Βιόπουλος.

Ο Ιταλός διαιτητής κ. Μαρτσέλλο Ράντσερ μέτριος, κατακρίνεται στις περιπτώσεις του πρώτου πέναλτι και στην επανάληψη του αγώνος ενώ τον είχε διακόψει εις βάρος τής Καλαμαριάς. Επόπτες οι Γούδας, Σεϊτανίδης καλοί.

Προ αυτών οι ομάδες παρατάχθηκαν με τις εξής συνθέσεις:

ΤΡΙΚΑΛΑ: Λύμπος, Πανταζής, Μακρής, Κλαπανάρας, Κόκκαλης—Μαυρίκος, Μπρουζούκης—Χαριτίδης, Ζάχος, Καλατζής, Κακαβίτσας.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Βιόπουλος, Άβραμίδης, Παπαδόπουλος, Καραμητιλιός, Μαλλιόγλου, Χρυσανίδης, Άλεξανδρίδης, Μήτρακας, Σακελλαρίδης, Νυφαδόπουλος, Μηταριότης.


Δια το 2-2

ΦΗΜΑΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ

Βεβαίως είναι έξω κάθε αμφισβητήσεως ότι ο Λύμπος έγινε προχθές ο Ηρόστρατος του τοπικού ποδοσφαίρου. Ότι πρόδωσε κατά τον ωμότερο τρόπο την αθλητική ιδέα, την ομάδα που τον περιμάζεψε —όταν έρμαιο περιεφέρετο εδώ κι’ εκεί— και τον ανέδειξε και τους φιλάθλους αυτής της πόλεως που τον τοποθέτησαν σε μια τόσο ψηλή θέση αγάπης. Δεν γεννάται πιά καμμιά αμφιβολία πως ο Λύμπος ξεσκέπασε μόνος του προχθές τον χαρακτήρα του, ένα χαρακτήρα για τον όποιο υπήρχαν κακές φήμες, για τον οποίο είχαμε προμηνύματα, αλλά έτσι, θεληματικά παραβλέπαμε.

Αλλά ο Λύμπος έκανε τη δουλειά του, όπως νόμιζε. Το ερώτημα όμως είναι αν έπρεπε και μπορούσαμε να είχαμε προλάβει το κακό που μας έκανε.

Μετ’ επιτάσεως κυκλοφορούν μεταξύ των φιλάθλων φήμες: Ότι άτομο προ του αγώνος διεμήνυσε σε μέλος του Δ.Σ. των Τρικάλων ότι έχει θετικές πληροφορίες διά τας οποίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Λύμπος. Ότι υπάρχει επιστολή του αποχωρήσαντος Τζελαλίδη, καταγγέλλουσα παίκτες των Τρικάλων μεταξύ των οποίων πρώτος ο Λύμπος.

Αν και είναι δύσκολο σε ένα Δ.Σ. ποδοσφαιρικού σωματείου να παρακολουθεί και να ελέγχει τις κυκλοφορούσες φήμες προ εκάστου αγώνος, εν τούτοις για την περίπτωση Λύμπου θα έπρεπε να δοθεί πίστις στις φήμες και να μη χρησιμοποιηθεί ούτος διά τους εξής βασικούς λόγους, πέραν των φημών:

  • Υπήρχαν υποψίες κατά του Λύμπου διά τον τρόπον με τον οποίο δέχτηκε τα γκολ στους αγώνες με τον Πιερικό, Παναιγιάλειο και Ηρακλή.
  • Ο Λύμπος είναι Θεσσαλονικεύς, ο προχθεσινός αγώνας αφορούσε την τύχη —πλην των Τρικάλων μιας ομάδας της ιδιαιτέρας του πατρίδας.
  • Και το κυριότερο. Η απόδοση του Λύμπου ήταν τελευταίως τόσο κακή, ώστε κανένας ενδοιασμός στην χρησιμοποίηση του Τζώρτζη να μην υπάρχει.

Αυτά τα τρία στοιχεία συνιστούν την ευθύνη, την οποίαν οι φίλαθλοι επιρρίπτουν στη διοίκηση των Τρικάλων.


ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ…

Ας γίνη μάθημα για το μέλλον

Ο διαιτητής είχε σφυρίξει τη λήξη του προχθεσινού δραματικού αγώνος και για πρώτη φορά οι φίλαθλοι μουδιασμένοι λες κι’ είχαν μαρμαρώσει, έμεναν στην κερκίδα περιμένοντας ενώ μερικοί θερμόαιμοι κινήθηκαν απειλητικά με σκοπό να δώσουν ένα μάθημα στο Λύμπο, τον υπεύθυνο της ισοπαλίας. Οι διαθέσεις του πλήθους των φιλάθλων, ανάμικτες από πίκρα και απογοήτευση, αγρίευαν με αποτέλεσμα ο Λύμπος να απειλείται με λιντσάρισμα.

Η κατάσταση γινόταν όλο και περισσότερο κρίσιμη κι’ ο Λύμπος με δυσκολία οδηγήθηκε στ’ αποδυτήρια, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να πείσει το πλήθος ν’ αποχωρήσει.

Αλλά ο κόσμος δεν έφευγε και περίμενε καθ’ ομάδες έξω απ’ το γήπεδο, τον αίτιο της συμφοράς. Προ του κίνδυνου αυτού η αστυνομία αναγκάστηκε να φυγάδευση με τζιπ τον Λύμπο, ο οποίος οδηγήθηκε συνοδεία μέχρι Πλαταμώνος για να συνεχίσει από κει το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν δε τόση ή μανία των φιλάθλων που μη πιστεύοντας ότι φυγαδεύτηκε ο Λύμπος περίμεναν έως αργά την έξοδό του απ’ το γήπεδο, ενώ αυτός ταξίδευε ασφαλής προς Πλαταμώνα.

Έτσι τέλειωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα Τρίκαλα ο Λύμπος, φεύγοντας σαν κλέφτης απ’ την πόλη που τόσα έκανε γι’ αυτόν, πληρώνοντας την στοργή των φιλάθλων και του σωματείου με την προχθεσινή του αδιαντροπιά και προδοσία.

Ας γίνει τουλάχιστον αυτό μάθημα για τους άλλους, για το μέλλον, οι οποίοι πρέπει να ξέρουν ότι οι φίλαθλοι αγαπούν μεν, αλλά και τιμωρούν σκληρά όταν εμπαίζονται αδιάντροπα όπως τους ενέπαιξε προχθές ο Λύμπος.

X.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης