Δήμος Τρικκαίων

«Η Ρακωδία των Σκουπιδιών»: Με οικολογικό θέμα η νέα παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

10 Φεβρουαρίου 2020

Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων ξεκινά την νέα χρονιά με μια ιδιαίτερη  θεατρική παραγωγή για την Παιδική και Νεανική του Σκηνή. Πρόκειται για το οικολογικό παραμύθι η «Ρακωδία των σκουπιδιών» του Κώστα Λαμπρούλη. Ενα ξεχωριστό έργο, γεμάτο ευαισθησία, δύναμη και συμπόνια. Πραγματοποιούνται ήδη καθημερινά παραστάσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν όλο τον Φεβρουάριο τις πρωινές ώρες για τα σχολεία της πόλης και τους μαθητές στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος Ματσόπουλου. Τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με το Δημοτικό Θέατρο στον αριθμό  24310 20090.

 

Οι συντελεστές σημειώνουν για το έργο και την παράσταση:

Πρόκειται για ένα κείμενο, πο,υ συνδυάζοντας  μυθοπλασία και πραγματικά γεγονότα, αποτυπώνει ένα πολύ σοβαρό  και άλυτο ζήτημα της καθημερινής ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπόθεση του, εξελίσσεται σε έναν «τόπο» παράξενο. Απομονωμένο και τρομακτικό,  για τους ήρωες του έργου μας, που ζουν σε αυτόν και βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει  και να περνάει στην λησμονιά. Αναπολώντας την προηγούμενη ζωή τους, οι ήρωες μας δίνουν πληροφορίες για  την καταγωγή τους και μας μιλάνε για την δική μας επίδραση στις ζωές τους.  Μας θυμίζουν την σχέση μας μαζί τους, καθώς μας θέτουν ερωτήματα που πρόκειται να απαντηθούν κατά την διάρκεια της παράστασης.

Ποιος είναι αυτός ο τόπος; Πως κατέληξαν οι πρωταγωνιστές μας σε αυτή την θλιβερή καθημερινότητα; Ποια είναι αυτά τα πλάσματα που ως εκ πεσόντες άγγελοι βρέθηκαν εκεί που κανένας δεν τους θυμάται πια;

Σαν παραμύθι μέσα στο παραμύθι λοιπόν, τα χρωματιστά και όπως αποδεικνύεται ανυπότακτα, αυτά πλάσματα, μας προτρέπουν να κοιτάξουμε ξανά την ιστορία μας και  μας υπενθυμίζουν:

Πώς παράγονται τα σκουπίδια; Αμέτρητα και άχρηστα αντικείμενα και υλικά, που προσπαθώντας να τα εξαφανίσουμε από τις «καθαρές»  ζωές μας, τα εναποθέτουμε σε χώρους που ονομάζονται χωματερές. Η πιο επιστημονικά: χώροι «υγειονομικής ταφής». Είναι όμως όλα άχρηστα; Πρέπει να τελειώσει η ζωή τους κατά αυτόν τον τρόπο;

Σε μια ευτυχή και απρόσμενη διασύνδεση του γεγονότος με το πρόβλημα, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι φίλοι μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή μεταστροφή της καθημερινότητας αυτών των πλασμάτων, όταν η γενναιότητα, η αλληλεγγύη και η φαντασία, ξεπερνά το φόβο και δίνει ώθηση στην πραγματοποίηση του άπιαστου ονείρου και της φιλίας.

 

Συντελεστές της παράστασης:

 

Κείμενο: Κώστας Λαμπρούλης

Σκηνοθεσία: Στέφανος Νταλάσης – Πατρίτσια Λάζου

Επιμέλεια κειμένου, κίνησης, μουσικής και κοστουμιών: Πατρίτσια Λάζου

Κατασκευή κοστουμιών και σκηνικού χώρου: Άννα Βαχανελίδου

Τεχνικός ήχου και φωτισμών: Αχιλλέας Βλάχος

Φωτογραφίες: Γιάννης Φλούλης

Βοηθός σκηνής-υποβολέας: Βαγγέλης Τυρογιάννης

Υπεύθυνη παραγωγής: Βικτωρία Καραμούζη

Παίζουν οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά:

Βίκυ Ιακωβάκη

Κώστας Μπουραζάνας

Φανή Σπανού

Σία Φαράκη

 

Από το γραφείο Τύπου