Δήμος Τρικκαίων

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οικόπεδο Μπέλτσιου

17 Ιανουαρίου 2020

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οικόπεδο Μπέλτσιου

Το Νοέμβριο του 1969 υπό την προεδρία Χατζηστεργίου, παρόντος και του Δημάρχου Ι. Μάτη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί διαφόρων θεμάτων:

Περί χορηγήσεως εισφοράς στην «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών» για την αγορά οικοπέδου.

Περί εξευρέσεως τρόπου τακτοποιήσεως του έμπροσθεν του Δημοτικού μεγάλου χώρου.

Αρχικά ο Δήμαρχος Ι. Μάτης ανέλυσε τα δύο θέματα. Συγκεκριμένα για το πρώτο θέμα απεφασίσθη όπως ο Δήμος χορηγήσει στην Ε.Γ.Σ. Τρικάλων οικόπεδο εκτάσεως 35 στρεμ. παρά το Κηπάκι και λάβει σε αντάλλαγμα το οικόπεδο παρά τον Πύργο όπου τότε πραγματοποιούνταν η ζωαγορά, εκτάσεως 36 περίπου στρεμμάτων με καταβολή στην Ένωση ποσού περίπου 50.000 δρχ. δεδομένου ότι η Ε.Γ.Σ. αδυνατεί να πληρώσει ως εισφορά το απαιτούμενο για την αγορά — ανταλλαγή ποσόν των 75.000 περίπου δρχ.

Στο σημείο αυτό οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάντζαρης και Καμπελής ζήτησαν όπως εφόσον η απόφαση για την παραμονή της Ζωαγοράς στον Πύργο να είναι οριστική και να γίνουν εκεί έργα.

Τέλος κατόπιν προτάσεως του Δημάρχου Ι. Μάτη απεφασίσθη όπως γίνει η ανταλλαγή των οικοπέδων και γίνουν εκεί τα έξης έργα: ισοπέδωση διά μπουλντόζας, κατασκευή υπονόμου αποχετεύσεως κατά μήκος της οδού και να ριφθούν και περί τα 200 αυτοκίνητα αμμοχάλικο για να εξαλειφθεί η λάσπη, ιδίως το χειμώνα.

Για το δεύτερο θέμα ο Δήμαρχος είπε ότι αναγκάζεται να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι όσον παρέρχεται ο χρόνος είναι άγνωστοι οι επιπτώσεις και διότι πιστεύει και θέλει όπως ο ιδιοκτήτης του δεσμευμένου οικοπέδου ο Μπέλτσιος όπως μη ζημιωθεί. Αρκεί να σημειωθεί ότι την πρώτη φορά το οικόπεδο Μπέλτσιου είχε εκτιμηθεί αντί 400.000 δρχ., χρήματα τα οποία βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε Τράπεζα, ήδη δε ο Μπέλτσιος ζητεί όπως λάβει 500.000 δρχ. ήτοι 10.000 δρχ. το μέτρο. Ακολούθως ανεφέρθη στην πρόταση παραχωρήσεως του παρά την ΑΤΕ οικοπέδου στην Τράπεζα διά την πληρωμή του Μπέλτσιου πράγμα που απέτυχε και ακολούθως ανέφερε ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να ανταλλάξει το οικόπεδο Μπέλτσιου με την παραχώρηση εις αυτόν οικοπέδου μεγαλύτερης εκτάσεως, είτε όπου η πρώην Ηλεκτρική Εταιρεία, είτε παρά το ΚΤΕΛ εις τρόπον ώστε να ισοφαριστεί η άξια.

Στο σημείο αυτό ο Κλωτσοτήρας πρότεινε όπως παραχωρηθεί στον Μπέλτσιο το προ της Δημαρχίας επί της οδού Καποδιστρίου οικόπεδο ως και τμήμα του οικοπέδου του έως την οδό Ασκληπιού και παραμείνει το υπόλοιπο εις τον δήμο.

Τέλος κατόπιν προτάσεως του Μάντζαρη την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή ανεβλήθη η λήψη αποφάσεως και απεφασίσθη όπως κληθούν οι κληρονόμοι Μπέλτσιου παρόντων όλων των Δημοτικών Συμβούλων και συζητήσουν τις προτεινόμενες λύσεις & εξεύρουν την προσφορότερη δι’ αμφότερα τα μέρη.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δερπανόπουλος, Μάντζαρης, Κώτσιος, Κατσίκης, Καμπελής και Κλωτσοτήρας.


Μετά τον πελαργό Πέτρο

Μανώλης, ο μικρός πίθηκος που απέκτησαν τα Τρίκαλα

Διαθέτει θαυμάσια νοημοσύνη παρ’ όλον ότι είναι μόνον 4 μηνών.— Αδυναμία του μια πλαστική κούκλα

Μετά τον πελαργό Πέτρο, τα Τρίκαλα απέκτησαν και τον πίθηκό τους, που ακούει στο όνομα Μανώλης. Πρόκειται για ένα πανέξυπνο και νοήμονα πίθηκο, μόλις 4 μηνών που αγόρασαν προ 8ημέρου περίπου απ’ την Αθήνα αντί 4.200 δρχ. οι αδελφοί Καραμέτου και φιλοξενούν στο επί της οδού Βύρωνος (έναντι κινηματογράφου Έσπερου) καθαριστήριο τους. Ήδη ο Μανώλης έγινε αγαπητός με πολλούς Τρικαλινούς που καθημερινά μαζεύονται ή περνούν απ’ τα καθαριστήρια Αδελφών Καραμέτου για να θαυμάσουν την νοημοσύνη του.

Αδυναμία του μικρού πιθήκου (πού είναι διασταύρωση πιθήκου και μαϊμούς), είναι μια μικρή πλαστική κούκλα, με την οποία ο Μανώλης ξημεροβραδιάζει. Δεν πειράζει κανένα, παρά μόνο εκείνο που θα επιχειρήσει να του πάρει την κούκλα. Επίσης έχει μάθει να χαιρετά και να μαζεύει στο στόμα τα κέρματα πού πέφτουν απ’ το ταμείο ή απ’ την τσέπη. Τρώει όλα τα φαγητά και φρούτα (εκτός απ’ το ωμό κρέας). Όταν πεινάει πολύ τρώει τα κεράσια και σπάζει με τα δόντια του το κουκούτσι για να φάει και την ψίχα.

Ο Μανώλης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι και πολύ ερωτιάρης…

Όπως βεβαιώνουν τ’ αφεντικά του αισθάνεται ιδιαίτερη αδυναμία για τις γυναίκες όταν δε αφεθεί ελεύθερος δείχνει ενδιαφέρον για τον γυναικείο ποδόγυρο!

Γενικά ο Μανώλης είναι ένα αξιοπερίεργο ζώο, που αξίζει κανένας να δει και να θαυμάσει την ανθρώπινη σχεδόν νοημοσύνη του.


Οικτρό τέλος

Ο Πέτρος κοκάλωσε

(αγαπημένος πελεκάνος των Τρικάλων)

Ο Πέτρος, ο αγαπημένος πελεκάνος των Τρικάλων, που έζησε κοντά μας χειμώνα καλοκαίρι επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, έπαψε να υπάρχει. Θύμα της πρωτοφανούς φετινής κακοκαιρίας και παγωνιάς, βρέθηκε χθες το πρωί από συμπολίτες, κοκαλωμένος πάνω στο δρόμο. Φαίνεται, ο καημένος, στην προχωρημένη πια ηλικία που βρίσκονταν, δεν άντεξε στο πρωτοφανές ψύχος και στην πιθανή ασιτία. Κρίμα. Ο Πέτρος ήταν μια γραφικότητα για την πόλη μας, αμέριμνος και υπερήφανος κυκλοφορούσε στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Οι Τρικαλινοί θα τον θυμούνται για πολύ.

 


Μετά από άγρια επίθεση γαβριά

Πέτρος ο νεώτερος στο γύψο!

Σε κλινική επίδεσης & τοποθέτησης σε γύψο των σπασμένων ποδιών και φτερών του πελεκάνου

Ένας από τους πελεκάνους που παραμένουν στα Τρίκαλα —εις αναπλήρωση του… μεταστάντος πια Πέτρου— υπέστη χθες την επίθεση ενός νεαρού γαβριά, αλλά και απέραντον την ανθρώπινη φροντίδα. Ο γαβριάς του έσπασε τα πόδια και τα φτερά.

Όργανα του αστυνομικού τμήματος τον διακόμισαν στην κλινική Παντελιδάκη, όπου με ειδική  φροντίδα του έγινε επίδεση και τοποθέτησις των ποδιών και φτερών στο γύψο!

Και τώρα ο Πέτρος ο νεώτερος… νοσηλεύεται στο αστυνομικό τμήμα ώσπου να αναρρώσει. Θα κατορθώσει όμως να ζήσει, παρά τις τόσες ιατρικές φροντίδες;

ΣΗΜ.: γαβριάς, ο: Είναι το έξυπνο και ζωηρό αλητάκι (βλέπε και χαμίνι). Η λέξη είναι εξελληνισμός του Γαλλικού ονόματος «Gavroche», που είναι ένας παιδικός ήρωας των «Αθλίων» του Βίκτορα Ουγκώ. Τον εξελληνισμό τον έκανε ο μεταφραστής των «Αθλίων» Ιωάννης Ι. Σκυλίτσης.

 

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης