Δήμος Τρικκαίων

Η συντριβή του ΠΑΟΚ με 3-1 από τα Τρίκαλα

24 Μαρτίου 2021

Ακόμα ένα θετικό βήμα προς την σωτηρία

Και ακρωτηριασμένα τα Τρίκαλα συνέτριψαν τον ΠΑΟΚ με 3-1

Ένας δραματικός αγών μέσα σ’ ένα τελματώδες γήπεδο

Μια μεγάλη νίκη κατάκτησαν στις 30-3-1965 τα Τρίκαλα. Κι’ έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς την σωτηρία που είναι πόθος κι’ ευχή αυτής τής πόλεως. Ένας επικίνδυνος και πεισματωμένος αντίπαλος ο ΠΑΟΚ σαρώθηκε κάτω απ’ την δύναμη, την θέληση την στρατηγική των ποδοσφαιριστών μας.

Πήρε τόσες εναλλαγές το προχθεσινό παιγνίδι ώστε ή χαρά για τη νίκη νάναι πιο μεγάλη, πιο δυνατή. Απ’ την αισιοδοξία των πρώτων λεπτών οι φίλαθλοι πέρασαν στην αγωνία των διαδοχικών ατυχιών, στο φόβο μετά τον τραυματισμό του Μέσσαρος και την αποβολή του Πανταζή και τελικά στη χαρά της τελικής νίκης. Μιας νίκης που πέρασε απ’ την δραματικότητα ενός αγώνος που διεξήχθη κάτω από συνεχή βροχή και μέσα σ’ ένα γήπεδο που όλο και μεταβαλλόταν σε τέλμα.

Όπως εξελίχτηκε προχθές το δραματικό παιγνίδι Τρικάλων — ΠΑΟΚ, πολλοί έκαναν την απαισιόδοξη σκέψη  για ένα Βατερλό της ομάδος μας. Υποχρεώθηκαν όμως κι’ αυτοί να χειροκροτήσουν ένα θρίαμβο. Ένα θρίαμβο που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αλύγιστη θέληση και στην πίστη των ποδοσφαιριστών μας για την νίκη όσο και στην ενθουσιώδη και θετική συμπαράσταση των φιλάθλων. Εννέα παίκτες στην ουσία πέτυχαν μια καθαρή και τόσο πολύτιμη νίκη. Χαρακτηριστική και πιο αντιπροσωπευτική για την μορφή του προχθεσινού αγώνος είναι η δήλωση του εκ των μελών του Δ.Σ. των Τρικάλων Νίκου Παπαπολύζου στ’ αποδυτήρια μετά την νίκη: «Σήμερα πήραμε την πιο σπουδαία νίκη απ’ όλες, μετά τον τραυματισμό του Μέσσαρος και την αποβολή του Πανταζή».

***

Σαν σύνολο η ομάδα μας κινήθηκε πιο καλά προχθές απ’ τον αγώνα με τον Πανιώνιο, αν και το γήπεδο έκανε δύσκολο και προβληματικό το ομαδικό παιγνίδι. Βέβαια τον κύριο όγκο τον κράτησε η άμυνα, αλλά η επίθεση, παρά τις ατυχίες της, έχει στο ενεργητικό της τρία θαυμάσια γκολ εκ των οποίων το πρώτο στην πιο κατάλληλη στιγμή: Όταν το ηθικό φαίνονταν πως θα τραυματιζότανε με την αποβολή του Πανταζή.

Η απόδοση των παιχτών σαν ατόμων έχει ως εξής:

Τζώρτζης: Πραγματοποίησε καλές αποκρούσεις και δεν ευθύνεται για το γκολ που δέχτηκε αν και με μεγαλύτερη προσπάθεια θα μπορούσε να το αποφύγει.

Κόκκαλης: Αυξημένη η απόδοση του στο β’ ημίχρονο.

Μακρής: Αν εξαιρέσει κανένας μερικά μόνο σφάλματα ήταν προχτές σωστός βράχος.

Πανταζής: Η πράξις του πέρα για πέρα αδικαιολόγητη μπορούσε να στοιχίσει ανεπανόρθωτα την ομάδα. Ευτυχώς που δεν συνέβηκε κάτι τέτοιο γιατί θα έφερε την ευθύνη για οτιδήποτε κακό. Πάντως καλή η απόδοση του μέχρι της αποβολής.

Κλαπανάρας: Η συμμετοχή του έδεσε αποτελεσματικά την αμυντική γραμμή.

Μπρουζούκης: Απροσπέλαστος και χωρίς σφάλματα.

Χαριτίδης: Έπαιξε πολύ οπισθοχωρημένα και δεν συνεργάσθηκε με τους συμπαίκτες του.

Ράντοβιτς: Συνδετικός κρίκος αμύνης κι’ επιθέσεως έπαιξε με τον αέρα της ανωτερότητας του. Στις δύσκολες στιγμές ήταν ο μόνος που ενεργούσε ψύχραιμα.

Ζάχος: Έκανε πολλά σφάλματα στις μεταβιβάσεις του, αν και δικαιολογείται έχοντας αντιπάλους δυο καλούς Παοκτζήδες, τον Κούδα σαν επιθετικό χαφ και τον Λέανδρο σαν μπακ στην επανάληψη.

Καλατζής: Εκινήθη με όρεξη, και πέτυχε με ψυχραιμία δυο γκολ, αν και έχασε και καλές ευκαιρίες.

Μέσσαρος: Ήταν η έκπληξη του αγώνος. Παρ’ όλον ότι από τα πρώτα μόλις λεπτά έπαιξε τραυματισμένος έδωσε καταπληκτικές μεταβιβάσεις στον Καλατζή. Πάντως έδειξε πως κινείται καλύτερα σαν ντεμί, απ’ ότι ακραίος κυνηγός.

Ο ΑΓΩΝ

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή, ούτε το τελματώδες γήπεδο μα ούτε και η αριθμητική διαφορά από τον ΠΑΟΚ —απεβλήθη ο Πανταζής— στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την Τρικαλινή θύελλα στον φρενήρη δρόμο τους να καταβάλουν τον ΠΑΟΚ και να ξεκολλήσουν από την ουρά της βαθμολογίας. Ήταν τόση η πίστις των Τρικαλινών παικτών για τη νίκη που δεν χρειάζονταν ούτε αμφισβήτηση.

Η πίστις αυτή έγινε ακόμη πιο φανερή όταν η ομάδα των Τρικάλων αγωνιζόμενη πότε με 10 και πότε με 9 παίκτες υπερέβαλλαν οι παίκτες εαυτούς και όχι μόνον δεν «έχασαν τα νερά τους» αλλά αγωνιζόμενοι ως λέοντες με μία επική εξόρμηση καθήλωσαν τον ρωμαλέο ΠΑΟΚ με 3—1.

Σκορ καθαρό και δίκαιο πέρα για πέρα που μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν οι κυνηγοί μας δεν έχαναν πολλές σπανίας και καταπληκτικές ευκαιρίες επιτεύξεως τερμάτων.

Από την αρχή τα Τρίκαλα ανέλαβαν την πρωτοβουλία και άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικώς τους αντιπάλους επιζητούντες παντί σθένει τη νίκη.

1’ Με την πραγματοποίηση της σέντρας ο Χαριτίδης έκλεψε ταχύτατα την μπάλα από τον Βαλτσάνη και μπήκε σαν αστραπή αλλά τον πρόλαβε ο Ραπτόπουλος και έσωσε την κατάσταση.

Ευθύς αμέσως ακολούθησε συνδυασμός Χαριτίδη — Μέσσαρος. Ο Γιουγκοσλάβος φορ μπαίνει απειλητικός τον προλαβαίνει ο Γιακουμής και παραχωρεί κόρνερ. Το κτυπά ο Χαριτίδης και αποκρούει ο Ραπτόπουλος.

2’ Νέα κάθοδος του Μέσσαρος από αριστερά ανακόπτεται από τον Γιακουμή με φάουλ. Το κτυπά ο παθών και αποκρούει ο Νικολαΐδης με κεφαλιά.

4’ Χαραλαμπίδης κατήλθε επικίνδυνα στην εστία μας. Ο Μακρής ετοιμότατα αποκρούει η μπάλα γυρίζει στον ίδιο αλλά το σουτ του Χαραλαμπίδη απομακρύνει ο Πανταζής.

7’ Μακρινό φάουλ του Κλαπανάρα δημιουργεί σύγχυση. Ο Βαλτσάνης πιεζόμενος από τον Χαριτίδη παραχωρεί κόρνερ. Το κτυπά ο δεξιός εξτρέμ και απομακρύνει ο Μουρατίδης.

8’ Ο Χαριτίδης ύστερα από κτύπημα αράουτ γεμίζει στον Ράντοβιτς που με έντεχνη ενέργεια παρ’ ολίγον να επιτύχει τέρμα πιεζόμενος από τον Μουσελεμίδη. Η μπάλα φεύγει ξυστά υπεράνω της οριζόντιας δοκού.

11’ Ο Κλαπανάρας εκτελεί ωραία φάουλ παράλληλα προς την εστία. Ο Ράντοβιτς πιάνει ξυστά κεφαλιά πού φεύγει πλάγια. Ορμά ο Χαριτίδης για να τη στείλει στα δίκτυα. Προλαβαίνει ο Μουσεμελίδης και αποκρούει σε κόρνερ. Το κτυπά ο Χαριτίδης και αποκρούει η άμυνα του ΠΑΟΚ.

13’ Επικίνδυνη κάθοδος του Κούδα αναστατώνει την άμυνά μας. Ο ΠΑΟΚτζής παίκτης περνά τον Κόκκαλη και σεντράρει προς τα αριστερά. Ενώ η μπάλα περνά πάνω από τον Πανταζή, φτάνει στον Βασιλειάδη που δημιουργεί τραβέρσα στην κενή σχεδόν εστία του εξελθόντος Τζώρτζη. Ο Μπρουζούκης με γρήγορη ενέργεια σώζει την εστία από γκολ.

15’ Συνδυασμός Κλαπανάρα—Ζάχου—Μέσσαρος. Ο τελευταίος σεντράρει παράλληλα στην Θεσσαλονικιώτικη εστία χωρίς κανείς να βρεθεί να την προωθήσει στα δίκτυα για γκολ.

16’ Ωραία μπροστινή μπαλιά του Καλαντζή προς τον Χαριτίδη. Ο δεξιός εξτρέμ της ομάδας περνά τον Βαλτσάνη και προ του εξελθόντος Μουσελεμίδη σουτάρει παράλληλα στα γκολπόστ χάνοντας καταπληκτική ευκαιρία.

17’ Φάουλ κερδίζει ο ΠΑΟΚ. Ο Βασιλειάδης εξαποστέλλει γερό σουτ στην ρίζα της καθέτου δοκού και η μπάλα επανήλθε για να αποκρουσθεί. Ο Τζώρτζης έκανε μπλονζόν ανεπιτυχές.

18’ Τα Τρίκαλα κερδίζουν έμμεσα. Ο Ράντοβιτς δίδει στον Μέσσαρος. Το σουτ του τελευταίου κτυπά στα πόδια του Καλατζή και μπαίνει στα δίκτυα. Ο διαιτητής παραδόξως το ακυρώνει. Γιατί;

23’ Ο Μέσσαρος παθαίνει θλάση και αποχωρεί επί πεντάλεπτο.

25’ Φάουλ κτυπά ο Ράντοβιτς κατ’ ευθείαν στην αγκαλιά του Μουσελεμίδη.

27’ Συνδυασμός Ράντοβιτς — Μέσσαρος. Ο τελευταίος μόνος προ της εστίας σουτάρει ξυστά άουτ για να χάση καταπληκτική ευκαιρία.

29’ Ο Ράντοβιτς «βάζει» ωραία τον Καλατζή προ του Μουσελεμίδη. Ο τελευταίος πέφτει με αυτοθυσία στα πόδια του και σώζει νέο τέρμα.

34’ Τα Τρίκαλα κερδίζουν κόρνερ. Το κτυπά ο Χαριτίδης και αποκρούει ο Μουσελεμίδης με γροθιά. Επακολουθεί κεφαλιά του Κλαπανάρα στο κενό τέρμα, αλλά την τελευταία στιγμή πάνω στην γραμμή αμυντικός αποκρούει και σώζει νέο γκολ.

35’ Σε σύγκρουση Βασίλειάδη—Ράντοβιτς, βγαίνει ζημιωμένος ο Πανταζής που αποβάλλεται διότι ελάκτισε αντίπαλο αδικαιολόγητα. Τα Τρίκαλα παίζουν με 10 παίκτες.

38’ Μετά την αποβολή του Πανταζή οι παίκτες των Τρικάλων ανασυντάσσονται και κερδίζουν φάουλ. Το κτυπά ο Χαριτίδης στο Ράντοβιτς. Ο «στρατηγός» βλέπει τον Καλατζή και ο τελευταίος στον Χαριτίδη που χωρίς χρονοτριβή πλασάρει την μπάλα στα δίκτυα. Το σκορ γίνεται 1—0 και οι ουρανομήκεις ζητωκραυγές γεμίζουν την ατμόσφαιρα.

40’ Ο Χαριτίδης μπαίνει γρήγορα άλλα ανατρέπεται με φάουλ από τον Γιακουμή που κτυπά ο παθών και αποκρούει η άμυνα.

42’ Ο Χαραλαμπίδης εισέρχεται γρήγορα, ο Κόκκαλης προ του κινδύνου τον ανακόπτει με φάουλ. Το κτυπά ο Αποστολίδης και αποκρούει ο Μακρής.

Β’ ημίχρονο.

Στην επανάληψη οι παίκτες μας ρίπτονται με περισσότερη ορμή στον αγώνα, και παρ’ ότι λιγότεροι δεν λυγίζουν.

2’ Γέμισμα του Βασιλειάδη, η μπάλα περνά κάτω από τον Μπρουζούκη και κατευθύνεται στον Χαραλαμπίδη. Προλαβαίνει ο Τζώρτζης και αποκρούει.

3’ Ο Αποστολίδης κάνει γεμάτη μπαλιά στον Βασιλειάδη. Επακολουθεί ισχυρό σουτ του διεθνούς και αποκρούει με θαυμάσια εκτίναξη ο Τζώρτζης καταχειροκροτούμενος.

5’ Ο Κούδας περνά τον Κόκκαλη και σουτάρει, ο Τζώρτζης αποκρούει.

6’ Ωραία τρύπα του Ράντοβιτς στον Καλατζή προλαβαίνει ο Μουσελεμίδης και αποκρούει.

10’ Τα Τρίκαλα επιχειρούν συνδυασμό δια των Χαριτίδη — Μέσσαρος — Καλατζή. Ο τελευταίος κάνει μια ντρίπλα και γράφει το 2—0.

Νέοι πανηγυρισμοί και φιλιά.

12’ Ο Ζάχος δίδει ωραία στον Ράντοβιτς άλλα το σουτ του Γιουγκοσλάβου άσσου αποκρούει ο Μουσελεμίδης

15’ Συνδυασμός Χαριτίδη — Μέσσαρος το γκολ θεωρείται σίγουρο. Την τελευταία στιγμή ο Ραπτόπουλος παραχωρεί κόρνερ. Το κτυπά ο Χαριτίδης αλλά την κεφαλιά του Κλαπανάρα αποκρούει ασθενέστατα ο Μουσελεμίδης.

17’ Ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ. Το κτύπησε από αριστερά ο Λέανδρος και ο Αποστολίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην κάθετο δοκό και από εκεί στα δίκτυα, 2—1 το σκορ.

21’ Ο Μέσσαρος υστέρα από πάσα του Καλατζή μπαίνει ταχύτατα. Ο Μουσελεμίδης με ηρωικό μπλονζόν πέφτει στα πόδια και σώζει βέβαιο γκολ,

25’ Φάουλ εις βάρος του ΠΑΟΚ κτυπά ωραία ο Χαριτίδης αλλά η κεφαλιά του Καλατζή φεύγει ξυστά άουτ για να χαθεί σπάνια ευκαιρία.

29’ Φάουλ κερδίζουν τα Τρίκαλα που κτυπά ο Χαριτίδης και αποκρούει ασθενέστατα ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

33’ Ο Τζώρτζης πέφτει ηρωικά στα πόδια του Αποστολίδη και σώζει βέβαιο γκολ.

35’ Ο Μέσσαρος κατήλθε γρήγορα και στην κατάλληλη στιγμή γεμίζει στον Καλατζή. Ο τελευταίος ντριπλάρει τον Μουρατίδη και ανενόχλητος παρά την έξοδο του Μουσεμελίδη τριπλασιάζει τα τέρματα.

44’ Ο Κλαπανάρας αφού ντρίπλαρε τον Μουρατίδη σούταρε ξυστά άουτ και έχασε σίγουρο γκολ.

Διαιτητής ο Γερμανός Έπιγκ πολύ καλός (9) επόπτες οι Πετράκης, Παγιασλής Ηρακλείου. Προ αυτού οι ομάδες παρατάχθηκαν με τις εξής συνθέσεις:

ΤΡΙΚΑΛΑ: Τζώρτζης (7), Πανταζής (7), Μακρής (9), Κλαπανάρας (9), Κόκκαλης (8), Μπρουζούκης (8), Χσρΐ- τίδης (6), Καλατζή; (9), Ζάχος (7), Ράντοβιτς (10), Μέσσαρος (9).

ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης (9), Μουρατίδης (7), Βαλτσάνης (6), Νικολαΐδης (8), Ραπτόπουλος (7), Γιακουμής (6), Κούδας (7), Χαραλαμπίδης (8), Αποστολίδης (9), Βασιλειάδης (9), Λέανδρος (8).

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης