Δήμος Τρικκαίων

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των τρικαλινών

24 Ιανουαρίου 2020

 

Τρεις ανανεώσεις συμβάσεων και μία νέα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων με πανεπιστήμια και εταιρίες, διευρύνουν χρονικά και επιστημονικά την υποστήριξη της τεχνολογίας στην ποιότητα ζωής των τρικαλινών.
Πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στα Τρίκαλα, από τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τις εταιρείες Dotsoft και HAM Systems.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η πρώτη σύμβαση είναι νέα και αφορά στη συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής. Σύμφωνα με αυτή, και με το όνομα «Ασκληπιός», το τμήμα θα συνεργάζεται με τον Δήμο για μετρήσεις ακτινοβολίας, όπως ήδη έχει κάνει το 2019 με μετρήσεις χειρός. Πλέον, οι μετρήσεις εξειδικεύονται και συμπληρώνονται με αυτές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Εν προκειμένου, θα αφορούν σε ζητήματα ενημέρωσης πολιτών, υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, λήψης μέτρων ακτινοπροστασίας, αλλά και προεργασίας για μετρήσεις στο δίκτυο 5G.

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Παραλλήλως με αυτή τη σύμβαση, ανανεώνεται η συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Είχε ξεκινήσει από το 2018, με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  (πρώην Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και αφορούσε σε μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με τέσσερις σταθερούς μετρητές και ένα δωρεάν κινητό όχημα, το Παρατηρητήριο ενισχύει τις μετρήσεις εντός του Δήμου Τρικκαίων, από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου, τηλεόρασης κ.α.. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάμπολλα σημεία και η διαδικασία συνεχίζεται. Ενας από τους στόχους της συνεργασίας είναι και η ορθή λειτουργία των διαφόρων πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με οφέλη τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και την αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Κατανάλωση ενέργειας

Σε ένα τρίτο επίπεδο, συνεχίζεται η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων με την εταιρεία DOTSOFT A.E. Η εταιρεία είχε εγκαταστήσει πιλοτικό λογισμικό για την «Αυτοματοποιημένη Ηλεκτρονική Καταγραφή, Απεικόνιση και Ανάλυση της Κατανάλωσης Ενέργειας στον Δήμο Τρικκαίων». Δηλαδή, ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε τη διαδικασία και γνωρίζει, πού και πώς καταναλώνει ενέργεια, από δημοτικό οδοφωτισμό, αρδευτικές γεωτρήσεις, δημοτικά κτήρια, σχολεία κ.α.
Με χρήση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Δήμος βελτιώνει τη χρήσης ενεργειακών πόρων και εξοικονομεί χρήματα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος (μέσω της μείωσης σπατάλης ενέργειας).

Εποπτεία καταναλώσεων

Τέλος, σε τέταρτο επίπεδο, επεκτείνεται η συνεργασία με τη την εταιρεία HAM Systems, επίσης για θέματα ενέργειας. Η εταιρεία είχε εγκαταστήσει εξοπλισμό και πληροφοριακό σύστημα  απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας ηλεκτρικών φορτίων, μέσω Διαδικτύου. Το σύστημα τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο και  εποπτεύει τις καταναλώσεις, αποτυπώνοντας τις ενεργοβόρες παροχές του Δήμου. Επίσης, τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση του κόστους για τα κτήρια, ακόμη και από το άναμμα και σβήσιμο των φώτων.

Υπάρχουσες δράσεις

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται και για
– την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού (ΔΕΥΑΤ),
– των υδάτων του Ληθαίου (Τομέας Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με τις εταιρείες «Δ. Αργυρόπουλος και Συνεργάτες» και «Ex Machina»
– της ποιότητας του αέρα (εταιρεία DRAXIS).

Ελεύθερη πρόσβαση

Ολα τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ελεύθερα για όλους/ες στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, στο εικονίδιο Ποιότητα Ζωής – Μετρήσεις ή στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/poiotita-zois-metriseis/

Η σελίδα εμπλουτίζεται συνεχώς με τις μετρήσεις που προκύπτουν από τις νέες συμβάσεις.

Από το γραφείο Τύπου