Δήμος Τρικκαίων

Η τρικαλινή καινοτομία στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ

1 Νοεμβρίου 2018
Διάλεξη Παπαστεργίου σε μηχανικούς και πολίτες για τη σύγχρονη και ευφυή πόλη των Τρικάλων

 

Τις δράσεις, τις καινοτομίες, τις προοπτικές και τα όσα συμβαίνουν στα Τρίκαλα, παρουσίασε σε ευρύ επιστημονικό κοινό ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Μιλώντας σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, με θέμα «Σύγχρονες και ευφυείς πόλεις:  Η περίπτωση των Τρικάλων», ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επισταμένως στα όσα συμβαίνουν στον Δήμο:
– την καινοτομία ως λογική δράσης, σε διαφορετικά επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Από την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα, μέχρι την τηλεφωνική γραμμή «20000» για την εξυπηρέτηση του πολίτη
την πληροφορική, ως εργαλείου που συνδράμει τις εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών (ασύρματο δίκτυο, εφαρμογές ευφυούς πόλης, αναβαθμισμένες υπηρεσίες, διαβουλεύσεις κ.α.)
την αναπτυξιακή προοπτική, μέσω του σχεδίου Ασκληπιός και των παρεπόμενων δράσεών του, αλλά και του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος
την παγκόσμια αναγνώριση και εξωστρέφεια, μέσω του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, των πρόσθετων δράσεων για την ηλεκτροκίνηση και την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό,
την τοπική εκπαιδευτική δραστηριότητα, με τη στήριξη της εκμάθησης πληροφορικής μέσω προγραμμάτων και της δωρεάν παραχώρησης κιτ ρομποτικής σε όλα τα σχολεία του Δήμου

Κυρίως, όμως, αναφέρθηκε στην ανάγκη, οι αλλαγές να προέλθουν ως αλλαγή νοοτροπίας από την ίδια την κοινωνία. Κάτι που για τον Δήμαρχο Τρικκαίων αποτελεί πρώτη επιλογή, όπως εξήγησε παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα για τη νέα εποχή στον Δήμο.

Η διάλεξη δόθηκε μετά την υπογραφή από τον κ. Παπαστεργίου, ως προέδρου του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια, Συμφώνου Συνεργασίας με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, διά του κοσμήτορά της, καθηγητή κ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, παρόντος του αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού κ. Θεοδ. Λαόπουλου, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν στο  Αμφιθέατρο «Α. Τσιούμης», φοιτητές πολλών σχολών και από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και τρικαλινοί που διαμένουν ή σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη τιμή απετέλεσε η παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Περικλή Α. Μήτκα, Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η συγκεκριμένη διάλεξη έδωσε τη δυνατότητα παρουσίασης των τρικαλινών καινοτομιών σε εξειδικευμένους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα συνεργασίας, όπως ήδη υλοποιήθηκε για το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.

 

Από το γραφείο Τύπου