Δήμος Τρικκαίων

Η βράβευση του ποιητή Νίκου Παππά από τον Δήμο Τρικκαίων (Α’)

7 Ιανουαρίου 2022

Η απόφαση του Δ.Σ. για τη βράβευση του ποιητή Νίκου Παππά

Την Πρωτοχρονιά του 1981 στη στήλη «Τα μικρά μεγαλωμένα» των «Τρικαλινών Νέων» γράφτηκε η είδηση για τη βράβευση του Νίκου Παππά από την Ακαδημία Αθηνών για όλο το μέχρι τότε ποιητικό έργο και ειδικότερα για την τελευταία του συλλογή «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ». Ο τότε δήμαρχος Κ. Παπαστεργίου απέστειλε επιστολή στις εφημερίδες για το θέμα.

Ο κ. Δήμαρχος για το Νίκο Παππά

Κύριε Διευθυντή,

Όπως είναι γνωστό, προχθές η Ακαδημία Αθηνών, στην πανηγυρική της συνεδρίαση, βράβευσε το εκλεκτό τέκνο της πόλης μας, τον Τρικαλολάτρη ποιητή κ. Νίκο Παππά, για το διαχρονικό ποιητικό του έργο «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» που βασικά αναφέρεται στη ζωή της υπαίθρου και ειδικότερα στα ΤΡΙΚΑΛΑ.

Από τις στήλες της εφημερίδας σας επίσης αυτές τις μέρες μπήκε το θέμα της θέσης του Δήμου μας απέναντι του βραβευμένου ποιητή.

θέλω Αναφορικά με το θέμα αυτό, απαντώντας στο σχετικό σχόλιο να σας εκθέσω τα παρακάτω:

Όταν πριν από ένα χρόνο· περίπου μούκανε την μεγάλη τιμή ο ποιητής μας να μου στείλει το συνθετικό ποίημα «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» και αφού το γεύτηκα, τούγραψα μία επιστολή (25—3—80) με την οποία σχεδόν προεξοφλούσα την αναγνώριση αυτής της σπουδαίας της ανεκτίμητης πνευματικής του προσφοράς από την ελληνική Διανόηση. Να που ήρθε η ώρα να επαληθευθεί η πρόβλεψή μου εκείνη, γιατί πρώτη η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με το βραβείο Ουράνη τον ποιητή μας για την άξια προσφορά του.

Από την πλευρά μας, πέρα από τα εγκάρδια συγχαρητήρια που του στείλαμε για την μεγάλη τιμή πού φυσικά αντανακλά και στην πόλη μας προτιθέμεθα σε προσεχή συνεδρίαση να φέρουμε το θέμα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου και η πόλη μας να πράξει το καθήκον της απέναντι στο εκλεκτό παιδί της, στον Νίκο Παππά.

Το πόσο, εξ άλλου ο Νίκος Παππάς, ζει με το όνειρο των Τρικάλων, φαίνεται από το χθεσινό απαντητικό του τηλεγράφημα προς εμένα:

Τα συγχαρητήριά σας αισθάνομαι σαν φωνή της γης που με γέννησε στην οποία οφείλω όλη μου την πνευματική και ανθρώπινη προσφορά.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ο Δήμαρχος

ΚΩΝ. Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

3—1—81


Κι’ η ζωή κυλάει

Η διάκριση των διακρίσεων

Ή προσφορές και εγωπάθεια

Την μεθεπόμενη ο Θύμιος Λώλης σχολιάζει στη στήλη του:

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τιμητικές διακρίσεις τα υπέρ και τα κατά δίνουν και παίρνουν. Γιατί κοντά σ’ όλα τάλλα διακρίνει εύκολα κανένας την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση να αναγνωρίζει την ανωτερότητα ή την μεγαλύτερη προσφορά του άλλου. Η αυτοτέλεια του ανθρώπινου οργανισμού σε συνδυασμό με την κάποια εγωπάθεια της κάθε ανθρώπινης σκέψης, πολύ δύσκολα αφήνουν την αναγνώριση να ξεφύγει απ’ το καβούκι μας και να πάει χωρίς ίδιο τέλεια ή σκοπιμότητα λίγο παραπέρα. Για να δει και να παραδεχθεί τα καλύτερο και το αξιότερο.

Το θέμα, όμως έρχεται μοιραία, κάθε τόσο στην επικαιρότητα, και τούτες τις μέρες συζητιέται ιδιαίτερα με την πρόθεση του Δήμου να απονείμει μετάλλιο στον συμπολίτη ποιητή Νίκο Παππά —πρόταση που θα συζητηθεί αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι η συζήτηση στήθηκε. Με όλο το πάνθεο των απόψεων γύρω απ’ το πρόβλημα.

— Αξίζει να τιμηθεί ο Νίκος Παππάς γιατί τίμησε τα Τρίκαλα με το έργο του, οι μεν.

— Ναι, αλλά τότε θα πρέπει να πάρουν το μετάλλιο της πόλης και άλλοι άνθρωποι πνευματικοί και μη που τιμούν και «δοξάζουν» στον τομέα τους, ο καθένας τα Τρίκαλα, οι δε.

— Ε, αν αρχίσουμε έτσι θα πέσει πολύ η αξία του μεταλλίου.

– Γιατί όμως θα πρέπει να το πάρει ο κ. Παππάς και να μην το πάρει ο κ. Τσιτσάνης. Αφού τα Τρίκαλα ακούστηκαν τόσο με το «Σακαφλιά» του.

— Μα έτσι δεν γίνεται συζήτηση σοβαρή.

Η συζήτησή όμως πήγαινε λέγοντας τα υπέρ και τα κατά των τιμητικών διακρίσεων. Που άφηνε να… διακριθεί όλη η εγωκεντρικότητα του ανθρώπου. Γιατί, σε κανένα απολύτως πρόσωπο δεν υπήρξε συμφωνία αναμφισβήτητης αναγνώρισης.


Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του

Απονομή χρυσού μεταλλίου στο Ν. Παππά αποφάσισε το Δ. Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο τής πόλης μας, κατά την χθεσινή συνεδρίασή του —απ’ τις 1.30 έως τίς 3.30 μ.μ.— αποφάσισε ομόφωνα την απονομή τον χρυσού μεταλλίου τής πόλης στον συμπολίτη ποιητή Νίκο Παππά, σέ ειδική τελετή, την απονομή των τριών πρώτων βραβείων για το διαγωνισμό αξιοποίησης του πάρκου Ματσόπουλου και συγκρότησε επιτροπή για τον γιορτασμό της εκατονταετηρίδας απελευθέρωσης της Θεσσαλίας και την κοπή ειδικού μεταλλίου για την επέτειο αυτή.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε υπό την προεδρία του νέου προέδρου κ. Κων. Γεωργολιού, παρουσία του Δημάρχου κ. Κων. Παπαστεργίου, προσήλθαν δε οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αναγνωστόπουλος, Δεληλίγκας, Δερπανόπουλος, Ευαγγέλου, Ζωγράφος, Καρακούσης, Κλαπανάρας, Κογιάννης, Κούτσιας, Μάνης, Μίγκας, Μπαταγιάννης, Μπίζιος, Παδιός, Παλάτος, Παππάς, Σαράφης, Σκαμπαρίνα, Τζαμγιώζης, Τσιτσάνης και Χατζηγάκης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο πρόεδρος κ ΚΩΝ. ΓΕΩΡΓΟΛΙΟΣ είπε και τα έξης: Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εκλογή μου ως προέδρου του Δ.Σ και να υποσχεθώ ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Πιστεύω ότι θάναι δύσκολος ο χρόνος αυτός για τα δημοτικά μας πράγματα, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας που θα επηρεάσει και το Δήμο, λόγω ένταξης στην ΕΟΚ και βουλευτικών εκλογών. Από μέρους μου πάντως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, αλλά θέλω την συμπαράσταση όλων των παραγόντων του Δήμου και της πολιτείας.

ΜΙΓΚΑΣ: Δεν συμφωνώ με τον κ. πρόεδρο ότι ο χρόνος αυτός θάναι ιδιαίτερα δύσκολος, γιατί κάθε χρόνος είναι δύσκολος αφού η κυβέρνηση δεν παρέχει την οικονομική αυτοτέλεια στους Δήμους. Επίσης θέλω να διαμαρτυρηθώ για την ώρα της σημερινής συνεδρίασης και να ζητήσω να μη γίνει καθεστώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την ώρα. Επιβλήθηκε απ’ την ανάγκη γιατί θα έπρεπε να γίνει σήμερα η έγκριση των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενόψει της αυριανής απονομής τους.

ΜΙΓΚΑΣ: Μας είχε δοθεί όμως η διαβεβαίωση ότι θα προηγηθεί ένας διάλογος προ της απονομής των βραβείων.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λαμβάνω υπόψη τα όσα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε για τον τρόπο συζήτησης και την θέση του ότι θάναι πρόεδρος όλου του Δημ. Συμβουλίου και όχι μόνο της πλειοψηφίας.

Είναι πάγιο σχεδόν, ο κάθε πρόεδρος νάναι υπεράνω παραταξιακής τοποθετήσεως και όχι μόνο της πλειοψηφίας. Έτσι τα όσα είπε ο νέος πρόεδρος τα δεχόμαστε με ικανοποίηση και ελπίζω ότι όλα αυτά δεν θάναι κενό γράμμα και λόγια, αλλά θα μετουσιωθούν σε πραγματικότητα για να επικρατήσει εποικοδομητικός διάλογος προς το συμφέρον του Δήμου. Συνήθως από απειρία διαπράττεται το λάθος ο πρόεδρος να ρίχνει το βάρος στην παράταξη απ’ την οποία προήλθε και έτσι να γίνεται επαχθέστερο το έργο της μειοψηφίας. Έτσι η θέση του προέδρου θα τεθεί υπεράνω προκαταλήψεων. Ελπίζουμε ότι με την προεδρία σας θα εγκαινιασθεί μια άλλη αρχή και θα δείξετε άλλη αντίληψη έναντι της μειοψηφίας. Ουδείς έχει να χάσει ακούγοντας και την φωνή της μειοψηφίας.

ΣΑΡΑΦΗΣ: Θα παρακαλούσα και εγώ ιδιαίτερα να φανείτε πρόεδρος όλου του Δημ. Συμβουλίου και όχι μόνο της μερίδας, στο ψηφοδέλτιο της οποίας είσαστε. Να λάβετε υπόψη ότι και η μειοψηφία αντιπροσωπεύει το 40% του Τρικαλινού λαού. Από της πλευράς της δικής μου θα υπάρξει κάθε βοήθεια στο έργο σας. Παρακαλώ, να γίνετε ο πρόεδρος όλου του Δημ. Συμβουλίου.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Στη συνέχεια το Δ.Σ. μπήκε στη συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης και ψήφισε πίστωση 40.000 δρχ. για την αποζημίωση συμπολιτών προς διαπλάτυνση παρόδου της οδού Καλαμπάκας. Επίσης όρισε τον κ. Δημ. Καραγιάννη (καίτοι απόντα) σαν μέλος της επιτροπής προμηθειών. Αρνήθηκαν ψήφο οι κ Μίγκας, Άναγνωστόπουλος, Παλάτος και Τσιτσάνης.

Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 100ΕΤΗΡΙΔΑΣ

Πριν το Δ.Σ. ορίσει επιτροπή εκ των Δημ. Συμβούλων κ. Ευαγγέλου (ως προέδρου), Σαράφη, Παλάτου, Παππά και Μίγκα (ως μελών) για τον κανονισμό τα του γιορτασμού της 1ΟΟετηρίδας απελευθέρωσης της Θεσσαλίας, αναγνώστηκε σχετική εισήγηση του κ. Δημάρχου (που δημοσιεύεται σέ άλλη στήλη). Επίσης το Δ. Συμβούλιο αποφάσισε την κοπή μεταλλίου για την Εκατονταετηρίδα, που θάναι αξιόλογο με συλλεκτική άξια, ο δε κ. Σαράφης ανέλαβε να ρθει σε επαφή με τον χαράκτη κ. Κατσικογιάννη για την φιλοτέχνηση του μεταλλίου, προκειμένου νάχει και ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.

ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ

Στο θέμα της απονομής του χρυσού μεταλλίου της πόλης στον ποιητή Νίκο Παππά, πρώτος ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου έκανε ειδική εισήγηση (που δημοσιεύεται σε άλλη στήλη).

ΣΚΑΜΠΑΡΙΝΑ: Ο ποιητής Νίκος Παππάς είναι μια προσωπικότητα αναγνωρισμένη, όχι μόνο στον ελλαδικό πνευματικό χώρο αλλά και στον διεθνή. Το πολύτιμο ποιητικό και λαογραφικό του έργο, που είναι ένας ύμνος στην πατρίδα, στη λευτεριά, στην ανθρωπιά, στη δικαιοσύνη, τον έχει καθιερώσει, τον έχει επιβραβεύσει και δεν πιστεύω πως η ιδιαίτερη πατρίδα του δεν θα έχει την ευαισθησία να τιμήσει το άξιο αυτό τέκνο της με την ανώτατη τιμητική διάκριση, σαν αντάλλαγμα της τιμής που εκείνο της προσφέρει και τής ακτινοβολίας που της αντανακλάει Συμφωνώ με τη πρόταση του κ. Δημάρχου να τιμηθεί ο Νίκος Παππάς με το χρυσό μετάλλιο και να μεθοδευθεί η πανηγυρική τελετή της απονομής

ΠΑΛΑΤΟΣ: Δεν είμαι σε θέσει να κρίνω το ύψος της πνευματικής προσφοράς του Νίκου Παππά, άλλα ήθελα να πω ότι για να γίνει κατανοητή αυτή η πνευματική προσφορά, θα πρέπει να προηγηθεί μια εκδήλωση και ανάλυση του έργου του με την αιγίδα, ίσως της ΕΛΜΕΤ. Γιατί με μια σελίδα δίνεται συνοπτική μόνο η εικόνα του ποιητή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Παππάς είναι γνωστός στους Τρικαλινούς.

ΠΑΛΑΤΟΣ: Κι’ εγώ έχω διαβάσει ποιήματα του Παππά, αλλά θάταν καλό να γίνει κάποια ανάλυση του έργου του από υπεύθυνο πρόσωπο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο Ν. Παππάς τιμήθηκε στο παρελθόν —απ’ τον ΕΜΟΤ— ενώ η γυναίκα του Ρίτα Παππά εγκαινίασε το έργο του Συλλόγου Γυναικών. Αλλά μετά την βράβευσή του απ’ την Ακαδημία, μπαίνει μια νέα αφετηρία για την θεώρηση του έργου του ποιητή. Αν αποφασισθεί η απονομή του βραβείου, θα γίνει κατά τρόπον που θα αντανακλά την αξία τού έργου του.

ΣΑΡΑΦΗΣ: Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Παλάτου γιατί νομίζω ότι η πλατιά γνώμη του Τρικαλινού λαού πάνω στην προσφορά του τιμώμενου ποιητή είναι απαραίτητο για να μάθει ο λαός τί είναι ο Ν. Παππάς και τι πρόσφερε σαν πνευματικός άνθρωπος.

ΠΑΛΑΤΟΣ: Πρέπει να αναλυθεί το έργο του για να γίνει πλατύτερα γνωστός.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Επισημαίνω ότι τώρα πρέπει νάναι ομόφωνη η απόφαση για το μετάλλιο στον Ν. Παππά, το έργο, του οποίου είχε από παλιά καταξιωθεί. Με αυτή τη σκέψη θέλω να πω ότι αν υπάρχουν κι’ άλλοι τέτοιοι άνθρωποι καταξιωμένοι στο κοινό, αλλά η Ακαδημία δεν τους επιβράβευσε, μήπως πρέπει μόνοι μας με ειδική επιτροπή να προλαβαίνουμε την Ακαδημία, ώστε να την εξαναγκάζουμε να προσέξει τους άξιους δημότες μας. Προτείνω να συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το έργο των λογοτεχνών ποιητών κλπ. και να εισηγηθεί στο Δ. Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει και αποφασίσει την απονομή μεταλλίων.

ΣΚΑΜΠΑΡΙΝΑ: Συμφωνώ ότι πρέπει να προβληθούν όλα τα άξια στην πνευματική ζωή άτομα Πρώτα η αναγνώριση πρέπει να γίνεται στον τόπο τους.

ΣΑΡΑΦΗΣ: Νομίζω ότι περιστασιακά πρέπει να ασχολείται το Δ.Σ. με τα θέματα αυτά, όπως τώρα με τον Νίκο Παππά. Αύριο μπορεί και… ο κ. Αναγνωστόπουλος να εκφρασθεί με ποιήματα και να βραβευθεί.

ΜΙΓΚΑΣ: «Είμαι αντίθετος στην πρόταση του κ. Ευαγγέλου γιατί ίσως η επιτροπή αυτή να οδηγήσει σε προτάσεις και να μην αφήσει κανένα χωρίς βραβείο. Με βρίσκει σύμφωνο η πρόταση του Δημάρχου για τον Ν. Παππά γιατί στη βράβευσή του έχουν προηγηθεί άλλα κράτη και ούτε λαμβάνω υπόψη την απόφαση της Ακαδημίας, η οποία πρέπει να μας ανησυχήσει. Υπάρχει όμως μια υπερεπάρκεια μεταλλίων στο Δήμο και πληροφορούμαι ότι θα υπάρξει κατακλυσμός αιτήσεων για απονομή. Σήμερα έχουμε δύο δεδομένα τον Κατσικογιάννη και τον Ν. Παππά και διερωτώμαι ποια θάναι η διάκριση μεταλλίων μεταξύ των 2 αυτών προσώπων. Ποιο δηλαδή θάναι το μέτρο απονομής του α’ ή του β’ μεταλλίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε μόνο χρυσό και αργυρό μετάλλιο. Το κάθε πρόσωπο αποτελεί και ειδική περίπτωση. Σύγκριση μεταξύ Κατσικογιάννη και Παππά δεν γίνεται, γιατί είναι στοιχεία ανόμοια. Πάλι θα κρίνετε εσείς αν θα απονέμεται το χρυσό ή το άργυρό. Πάντως δεν πρέπει να πέσει η αξία των μεταλλίων.

ΜΙΓΚΑΣ: Γενικά πρέπει νάμαστε φειδωλοί στην απονομή των μεταλλίων.

Τελικά το Δ.Σ. ομόφωνο αποφάσισε την απονομή του χρυσού μεταλλίου στο Νίκο Παππά σε ειδική τελετή.


Στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο

Η εισήγηση του κ. Δημάρχου απονομής μεταλλίου στο Ν. Παππά

Για το θέμα απονομής μεταλλίου της πόλης στον Τρικαλινό ποιητή Νίκο Παππά, ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου έκανε χθες την παρακάτω εισήγηση:

Κύριοι Σύμβουλοι,

Πριν από λίγες μέρες η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με βραβείο το άξιο Τρικαλινό τέκνο, τον ποιητή μας Νίκο Παπά για το έργο του «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ».

Η τιμή που έγινε στον Νίκο Παππά υπήρξε επάξια και αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το έργο για το οποίο βραβεύτηκε είναι έργο διαχρονικό, σύνθετο και αναφέρεται στα Τρίκαλα και τη ζωή του ποιητή από τα παιδικά του χρόνια. Από τις σελίδες του ξεπηδούν παλαιές εικόνες των Τρικάλων, αξέχαστες και εποχές περασμένες που έρχονται στο φως ολόχλωρες με τη λύρα του Νίκου Παππά.

Η φύση προίκισε τον ποιητή μ’ ένα σπάνιο ταλέντο, η μοίρα προίκισε τα Τρίκαλα με τον ποιητή.

Γέννημα των Τρικάλων ο Νίκος Παππάς στα 1905 τελείωσε εδώ το Γυμνάσιο και σπούδασε στη συνέχεια νομικά στην Αθήνα.

Πολυγραφότατος από νεαράς ηλικίας, πριν από το 1930 έβγαλε το περιοδικό «Επαρχία» ,με έδρα τα Τρίκαλα μαζί με άλλους φιλοπρόοδους λογοτέχνες (τον Μπούρα, τον Μιχαλόπουλο κλπ.)

Από το 1930 μέχρι το 1978 έγραψε πάνω από 20 ποιητικές συλλογές και για πολλές από αυτές έλαβε το Α’ και Β’ Κρατικό βραβείο ποίησης.

Το 1979 εκδίδει το έργο του «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» για το όποιο τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Με την αχώριστη στην ζωή και στην πνευματική του πορεία, σύντροφο Ρίτα Μπούμη Παππά, γνώρισαν πολλές τιμές και από κράτη ξένα, κυρίως Βαλκανικά. Μεταφράστηκαν έργα τους σε πολλές χώρες. Το 1952 — 53 έβγαλαν τη δίτομη «Παγκόσμια Ανθολογία Ποιήσεως» που άφησε εποχή σαν έργο Πνευματικού Πολιτισμού. Η εργασία τους αυτή θεωρήθηκε σαν μεγάλου Εθνικού εκτοπίσματος προσφορά.

Τα Τρίκαλα τιμώντας τον ποιητή, το γέννημά τους, τιμούν τον εαυτό τους πρώτα.

Ο πατητής πρέπει, να «επιστρέψει» στην ΠΑΤΡΙΔΑ του τα Τρίκαλα στο πατρικό του σπίτι, ας λέγει ο ίδιος στη σελίδα 55 του έργου του «είμαι πάντοτε στα Τρίκαλα».

Είναι νομίζω χρέος τώρα της πόλης να τιμήσει το άξιο τέκνο της τον Νίκο Παππά, γιατί ο Νίκος Παππάς πλέον έκανε στο ολόκληρο το χρέος του προς τη γενέτειρά του. Και την πρόβαλε και τη φρόντισε και την τίμησε!!

Εισηγούμαι, λοιπόν με μια ομόφωνη απόφασή σας να απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Τρικάλων στον Νίκο Παππά σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολύπλευρης προσφοράς του στην τέχνη και τα γράμματα τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Τρίκαλα.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης