Δήμος Τρικκαίων

Ηχηρό ΟΧΙ στη Βία κατά Γυναικών

27 Νοεμβρίου 2018
Σημαντικές εκδηλώσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Δ. Τρικκαίων με αρωγό την Τέχνη

Με πάνω από 360 γυναίκες να έχουν καταφύγει στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων τιμήθηκε και στα Τρίκαλα παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στο μουσείο Τσιτσάνη, που φωτίστηκε με το πορτοκαλί χρώμα για την Παγκόσμια Ημέρα, και στον χώρο του διδύμου οθωμανικού λουτρού η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής είχε ως στόχο την αφύπνιση με τη συνδρομή της Τέχνης. Η έκθεση φωτογραφίας της τρικαλινής φωτογράφου Λένας Μαγκούτα και το θεατρικό έργο της Πολύνας Γκιωνάκη την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 δίνουν το ηχηρό μήνυμα: «Μηδενική ανοχή στη ΒΙΑ όπου κι αν αυτή συμβαίνει», όπως το εξέφρασε η νομικός του Κέντρου κ. Ελευθερία Τζιουβάρα στη σύντομη ομιλία της. Παρέθεσε, όμως, ανησυχητικά στοιχεία: σε όλη τη χώρα πάνω από 25.000 γυναίκες θύματα βίας έχουν καταφύγει στις 42 αντίστοιχες δομές τα τελευταία χρόνια, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή «15900» έγιναν συνολικά 35.000 κλήσεις.
Η κ. Τζουβάρα τόνισε επίσης τη σημασία των εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται στο Κέντρο Συμβουλευτικής, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια για αύξηση των καταγγελιών και στήριξη από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον.

Η τρικαλινή φωτογράφος κ. Λένα Μαγκούτα, παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες της από διάφορες ηπείρους και χώρες, με πρόσωπα και εκφράσεις γυναικών, ήταν σαφής: «Η σωστή φωτό είναι αυτή που δεν δίνει λάθος εντυπώσεις, που λέει όλη την αλήθεια. Οσες βρίσκονται στην έκθεση, επελέγησαν από ένα τεράστιο αρχείο από τις πάμπολλες  χώρες στις οποίες ταξίδεψα. Επελέγησαν διότι έχουν μια αλήθεια και είναι φωτογραφίες πραγματικών γυναικών με πραγματικές ιστορίες. Φαίνεται η δύναμη αυτών των γυναικών στην καθημερινότητα, στην παλεύουν με δύσκολες συνθήκες. Για αυτό επελέγησαν. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες πού ζουν έχουν κάθε δικαίωμα στην ισότητα. Και αυτό πρέπει να το διεκδικούν κάθε στιγμή όπου ζουν όπου κι αν βρίσκονται. Και αυτό είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου

 

Νωρίτερα η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου,  αναφέρθηκε στα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν σε επίπεδο βίας με τις πολλαπλές μορφές εναντίον των γυναικών. Τόνισε τη σημαντικότητα του έργου που γίνεται στο κέντρο συμβουλευτικής και δήλωσε συμπαράταξη και στήριξη στο Κέντρο.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν τα στελέχη του Κέντρου, η νομικός κ. Ελ. Τζιουβάρα, η ψυχολόγος κ. Βάσω Γκουγκουστάμου και ο κοινωνιολόγος κ. Πέτρος Αυξέντης. Παρέστησαν επίσης, η βουλευτής κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ Κ. Ψύχος), η κ. Μ. Χριστοφοράκη, που είναι η υπεύθυνη παρακολούθησης του έργου, και πολλοί/ες τρικαλινοί/ες. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Σημειώνεται ότι τα στελέχη του Κέντρου ευχαρίστησαν τόσο το Μουσείο Τσιτσάνη, όσο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων για τη συνεργασία στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι δράσεις συνεχίζονται: Η Πολύνα Γκιωνάκη παρουσιάζει θεατρική παράσταση με τίτλο «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΝΗΜΗ» και θέμα την συντροφική- ενδοοικογενειακή βία. Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 28/11/2018, ώρα 20.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Από το γραφείο Τύπου