Δήμος Τρικκαίων

Εικαστικό δημιούργημα – προσφορά στο Μουσείο Τσιτσάνη

9 Μαΐου 2017
Ένα έργο τέχνης της σύγχρονης τεχνοτροπίας κοσμεί πλέον το Μουσείο Τσιτσάνη. Πρόκειται για σύνθεση του τρικαλινού καλλιτέχνη Στέργιου Στάμου. Μια εγκατάσταση με φως, ήχο, κείμενα, που φέρει τον τίτλο «Αναφορά στον Τσιτσάνη». Η σύνθεση έχει τοποθετηθεί ολοκληρωμένη πια στον πρώτο όροφο του Μουσείο, όντας ήδη αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες.

Ο ίδιος σημειώνει: «Όταν κάποιος εικαστικός καλλιτέχνης προσπαθεί να εμπνευστεί από το έργο μεγάλων δημιουργών, πρέπει, νομίζω, να φροντίσει, ώστε το έργο του να μη «φλυαρεί» χρησιμοποιώντας την αύρα τους, αλλά, αν μπορεί, να τους δώσει μια διαφορετική ανάγνωση.
Το 2010 σε ένα έργο μου από την έκθεση “in my country”, εμπνεύστηκα από τον πολιτικό λόγο του Μίκη Θεοδωράκη εκείνης της περιόδου. Τώρα είναι η δεύτερη φορά που ένας δικός μας μεγάλος δημιουργός, ο Τσιτσάνης, με αφορμή το υπέροχο μουσείο, μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω ένα έργο.
Το φως είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εγκατάστασης. Το φως κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φως που διαχρονικά εκπέμπουν τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Η μουσική του και τα τραγούδια του είναι πασίγνωστα, όποτε σκέφτηκα πως η παρουσία του μέσω μιας αυτοβιογραφικής συνέντευξης που είχε δώσει στον Δ. Ποντίκα, θα ήταν αυτό που μάλλον θα ανέστρεφε κάπως τα πράγματα.
Έτσι τα τραγούδια του αναγράφονται πάνω στους φωτεινούς σωλήνες και η φωνή του ακούγεται από τη βάση του έργου.
Ο κορμός του έργου έχει μορφή πλέγματος, σαν στοιχείο σύνδεσης της φυλακής που προϋπήρχε στο χώρο, με τη σημερινή του μορφή».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ευχαριστώντας το καλλιτέχνη για την προσφορά του, επεσήμανε «την ουσιαστική σύνδεση του έργου με τη φιλοσοφία του Μουσείου και τη γενικότερη συμβολή της εικαστικής αυτής σύνθεσης στη λαϊκή μας μουσική».
Βιογραφικό

 

Ο Στέργιος Στάμος γεννήθηκε το 1964 στην Κρανιά Γρεβενών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1984-1989). Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα.

Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενδεικτικά:

«Οι δικές μου θάλασσες», Μέδουσα αίθουσα τέχνης, Αθήνα-2001

«Αναγραφές», Μέδουσα, Αθήνα – 2009

«Μεταναστεύσεις», Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσ/νικη – 2012

«In my country», Μέδουσα, Αθήνα – 2014.

Εχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ( Λονδίνο, Στρασβούργο, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Καρλσρούη, Μπιέλα – Ιταλία, Μουσκρόν – Βέλγιο, Σόφια, Λευκωσία).
Εργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη συλλογή του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στην Πινακοθήκη Εμφιεντζογλου, στη Συλλογή Bosch, στην Πινακοθήκη Κομοτηνής, στην είσοδο του πάρκου στη Νάουσα της Πάρου. Επίσης έργα του έχουν δημοπρατηθεί από τους οίκους Christies και Bonham’s στο Λονδίνο.
Στις 8 Ιουνίου και ως το τέλος του μήνα, ο Στάμος θα δείξει την καινούργια του δουλεία στην γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα, με θέμα το προσφυγικό.

Από το γραφείο Τύπου