Δήμος Τρικκαίων

Οικονομικό «πογκρόμ» στα Τρίκαλα

23 Μαρτίου 2018
Σάλο είχε δημιουργήσει στην πόλη μας, τον Σεπτέμβριο του 1967 —λίγους μήνες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου— η διαταγή που κυκλοφόρησε μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, και η οποία απαγόρευε σ' αυτούς να συχνάζουν σε διάφορα κέντρα, ζαχαροπλαστεία ή καφενεία, να ψωνίζουν από ορισμένα καταστήματα ή να καταφεύγουν σε ορισμένους συμπολίτες γιατρούς και δικηγόρους, που —κατά την γνώμη των τότε εκπροσώπων της δικτατορίας στα Τρίκαλα— ήταν εθνικώς διαβλητοί ή άλλως κομμουνιστές ή αριστεροί ή και συνοδοιπορούντες.

Σάλο είχε δημιουργήσει στην πόλη μας, τον Σεπτέμβριο του 1967 —λίγους μήνες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου— η διαταγή που κυκλοφόρησε μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, και η οποία απαγόρευε σ’ αυτούς να συχνάζουν σε διάφορα κέντρα, ζαχαροπλαστεία ή καφενεία, να ψωνίζουν από ορισμένα καταστήματα ή να καταφεύγουν σε ορισμένους συμπολίτες γιατρούς και δικηγόρους, που —κατά την γνώμη των τότε εκπροσώπων της δικτατορίας στα Τρίκαλα— ήταν εθνικώς διαβλητοί ή άλλως κομμουνιστές ή αριστεροί ή και συνοδοιπορούντες.

Επρόκειτο, στην πραγματικότητα, για ένα πίνακα προγραφών οικονομικής εξοντώσεως, που η κυκλοφορία του, υπό μορφή απορρήτου διαταγής της Νομαρχίας Τρικάλων, έδινε το μέτρο της αδίστακτης αποφασιστικότητας του καθεστώτος να εξαφανίσει επαγγελματικά άτομα που αυθαίρετα εθεωρούντο αντίπαλοι του. Οι παραβάτες μάλιστα θα παραπέμπονταν στο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απολύσεως.

Ευτυχώς με την επέμβαση ψυχραιμότερων και λογικότερων, το μέτρο εκείνο δεν εφαρμόστηκε για πολύ και η διαταγή ανακλήθηκε. Το κακό όμως είχε γίνει. Το στίγμα όμως των προθέσεων έμεινε για να χαρακτηρίσει τους «εθνοσωτήρες» οι οποίοι  διακήρυτταν ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, άλλα μόνο Έλληνες(!!).

Ήταν τα «Τρικαλινά Νέα» που έφεραν στο φώς της δημοσιότητας την απόρρητη εκείνη διαταγή με τους «σεσημασμένους» καταστηματάρχες για την δικτατορία, με την ελπίδα ότι τέτοια κείμενα οικονομικών προγραφών δεν θα ξανασυνταχθούν από ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες. Ιδού, λοιπόν, οι «απαγορευμένοι» για τους δημοσίους υπαλλήλους, τον Σεπτέμβριο του 1967

ΚΑΦΕΝΕΙΑ: Χειράκη Οδυσ., Παπαποστόλου Κων. Κοντογιάννη Θεοδ, Τσιτσάνη Γεωργ., Ζάχου και» Νικολίτσα.

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΑ: Τσίνα Αδελφών, Μουζακιώτη Σπ., «Διεθνές» Αφών Μπαρτζιώκα (τότε ήταν επί της Ασκληπιού), Σαββουλίδη Βασ (βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία) & «Βιολέτα» Παπαχρήστου—Μπέσιου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ: Μπέκου N., Θεοδώρου Ιω., Ζωγάνα Θεοδ., Μπίλλη Αθ., Πολύζου Ιω., Μητρούσια Κ., Τσίνα Χρ., Ζυγουράκη Κ., Λασπά Απ.

ΚΟΥΡΕΙΑ: Αυξεντίου Αθ., Καραμπαμπά Ιωαν.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ: Φασούλα Εύαγ. Επί της Βασ. Κωνσταντίνου.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ: Νταβάρα Γεωρ., Κόκια Εύαγ, Βούκια Δημ. και Παπαχαραλάμπους Ιωαν.

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ: Μπαλαμώτη Γεωρ., Αδελφών Στεργίου και X. Παλάτου.

ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ: Βορδώνη Δημ.

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ: Κατσίκα Αφών στην Αγία Επίσκεψη.

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ: Ρουμπαζάνη Δημ., Ρουμπαζάνη Βας., Κρικέλη Μιχ., Βαρδούλη Μιχ., Τάχου Γεωρ., Παλάτου Γεωργ και Καραματσούκη Στ.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Αποστόλου Χαρίτων, Τραγανίτης Γ. Αθανάσιος, Τραγανίτης Δ. Αθανάσιος, Κωτσάκης Σπύρος, Παπανικολάου Φ. Δημήτριος, Καραμέτος Βασίλειος, Σακελλαρίου Βασ. και Νταϊλιάνας Νικ.

ΙΑΤΡΟΙ: Τσιπώρης Άλέξ., Παπανικολάου Γεώργ., Μαλιάγκας Ευάγ., Παπαβασιλείου Δημ. και Ζαννής Παν. (οδοντίατρος)

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Σίμου Βιργινία (σύζυγος I Κουφοπούλου).

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΙ: Πιάζας Κων.

 

Η επιστολή Σαββουλίδη

Την μεθεπομένη του δημοσιεύματος επιστολή έστειλε ένας εκ των θιγομένων καταστηματαρχών, ο Ευάγγελος Β. Σαββουλίδης, (στην κεντρική πλατεία) ο οποίος περιγράφει ότι από τη διαταγή αυτή της χούντας υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, αλλά και πως οι τρικαλινοί εξυπηρετούνταν με άλλους τρόπους -οι οποίοι μάλιστα δεν μπορούσαν να περάσουν… ούτε από το πεζοδρόμιο(!) των καταστημάτων.

 

 

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ