Δήμος Τρικκαίων

Ημερίδα: "Στρέφουμε τα μάτια μας στα ποτάμια"

20 Μαΐου 2017
«Να στρέψουμε τα μάτια μας στο ποτάμι». Αυτή η φράση του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, συνόψισε τον στόχο της ημερίδας για τα ποτάμια που διεξήχθη το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στα Τρίκαλα.

Και, κυρίως, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, με τη συνεργασία και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει προς χρήση και αξιοποίηση.
Η ημερίδα στην πόλη με τα Τρία Καλά και τα Τέσσερα Ποτάμια, όπως είπε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, είχε τον τίτλο «Ποταμοί της Πόλης, Ζωής Ευεργέτες: Σύγχρονες Πρακτικές Διαχείρισης» και αφορούσε ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο τα νερά εντός πόλεων της Ελλάδας, μπορούν να παίξουν πολυποίκιλο ρόλο.
Οι ομιλητές στράφηκαν σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως τον ρόλο της φύσης στα παιδιά, τις προκλήσεις και το πλαίσιο διαχείρισης της αστικής πανίδας και χλωρίδας, τα ειδικά χαρακτηριστικά της ορνιθοπανίδας στους ποταμούς των Τρικάλων κ.α. Μεγάλη σημασία δόθηκε σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των ποταμών, καθώς και στον ρόλο των υδάτινων αυτών δρόμων στην αναγέννηση των υπόγειων υδάτων του θεσσαλικού κάμπου.


Νωρίτερα, ο χαιρετισμός του κ. Ιάκωβου Γκανούλη, Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την ανάδειξη,  διατήρηση και προστασία των ποταμών. Ο δε κ. Σουλιώτης, Διευθυντής Υδάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, έδωσε έμφαση σε θέματα ανάδειξης των τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που θα πρέπει να εκπονηθούν. Τις ευχές του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, μετέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας, τονίζοντας τη σημασία της ημερίδας. Ενώ η κ.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους: Δήμο Τρικκαίων, ΚΕΔΕ, Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, ΠΑΔΥΘ, ΔΕΥΑΤ, ΙΑΝΘΗ – αμκε για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Εμκ μέρους της οποίας η κ. Χριστίνα Φίλιππα τόνισε την ομοφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων για την πραγματοποίηση της ημερίδας.
Πάντως η σημαντικότητα της ημερίδας φάνηκε από την παρουσία μελών του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια: Οι Δήμαρχοι Λειβαδέων και Ξάνθης κ.κ. Γιώτα Πούλου και Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Λαρισαίων κ. Γ Σούλτης, Γρεβενών κ. Χρ. Τριγώνης, Καλαμπάκας κ. Δημ. Ζαμπούρας, εκπρόσωποι των Δήμων Κόνιτσας και Ζαγορίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λάρισας κ. Δημ. Τόλιας, ο δ/ντης της ΔΕΥΑ Λειβαδιάς κ. Χρ. Μπίμης, ο δ/ντης τη ΔΕΥΑ Καλαμπάκας κ. Γιαννάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ. Δήμα, Αυγέρου Κογιάννη, Ψύχος, Γούλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τρικάλων κ. Δημ. Παζαΐτης, ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρ. Λάππας με τον γενικό γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αχ. Ζήρα, ο κ. Δημ. Παπαθανασίου από την ελάσσονα αντιπολίτευση, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχ. Ταμήλος, ο Δ/ντης της ΠΑΔΥΘ κ. Πλιάσας, στελέχη ΔΕΥΑ και Δήμων από το Δίκτυο, καθώς και πάρα πολλοί τρικαλινοί, φοιτητές, επιστήμονες, μελετητές, άμεσα ενδιαφερόμενοι ή απλώς λάτρεις της φύσης.

 

Από το γραφείο Τύπου