Δήμος Τρικκαίων

Κατεδαφίζεται η Δημοτική Αγορά

6 Δεκεμβρίου 2019

Ένα ακόμη κομμάτι από τα παλαιά Τρίκαλα χάνεται

Κατεδαφίζεται η Δημοτική Αγορά

Η ιστορία της – Στη θέση της θ’ ανεγερθεί σύγχρονο δημοτικό μεγαθήριο

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ κομμάτι από τα παλαιά Τρίκαλα χάνεται. Η δημοτική αγορά ή τα «Χασάπικα» —όπως συνήθισαν να την αποκαλούν οι συμπολίτες— η οποία άρχισε από προχθές να κατεδαφίζεται.

Στη θέση της σε 2 ή 3 το πολύ χρόνια θ’ ανυψωθεί ένα σύγχρονο μεγαθήριο —ιδιοκτησίας του Δήμου— που θα ομορφύνει το κέντρο της πόλεως.

Η αδυσώπητη σκαπάνη άρχισε το έργο της. Σιγά — σιγά πέφτει ένα οικοδόμημα που ήταν μοναδικό στο είδος του και προκαλούσε τον θαυμασμό όσων επισκέπτονταν τα Τρίκαλα

Χτίστηκε το 1890 με πρωτοβουλία του τότε φιλοπροόδου Δημάρχου Γεωργίου Κανούτα από τον ίδιο ξένο μηχανικό που έκαμε και την παλαιά δημοτική αγορά των Αθηνών. Ήταν για την εποχή εκείνη ένα πραγματικό μεγαθήριο. Για την ολοκλήρωση του δαπανήθηκε σημαντικό ποσό, το όποιον καλύφθηκε με δάνειο από το Κράτος και δωρεές ευπόρων συμπολιτών. Το 1935 ο τότε δήμαρχος Θεοδ. Θεοδοσόπουλος, στα μεγάλα έργα αναμορφώσεως των Τρικάλων συμπεριέλαβε και την δημοτική αγορά την όποια και ανακαίνισε.

Επί 80 ολόκληρα χρόνια ήταν ο οικονομικός πνεύμων της πόλεως· Έσφυζε από κίνηση χειμώνα — καλοκαίρι, νύχτα — μέρα, από τις 6 το πρωί έως αργά το βράδυ. Ολόκληρη η πόλις προμηθευόταν τα κρέατα, τα λαχανικά τα ψάρια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης από τα πολυάριθμα καταστήματα της. Στις παραμονές των μεγάλων εορτών η κίνηση σ’ αυτή έφθανε στο αποκορύφωμα της. Ποιός δεν θυμάται τα στολισμένα με πολύχρωμες γιρλάντες κατάφορτα κρεοπωλεία της και τους παλαιούς Τρικαλινούς χασάπηδες με τα πελώρια χασαπαμάχαιρα και τις κάτασπρες ποδιές τους να διαλαλούν με στεντόρεια φωνή τα σφάγια που κρέμονταν στην σειρά από τα πελώρια τσιγκέλια.

Και ακόμα τα λαχανοπωλεία της με τα ολόφρεσκα ζαρζαβατικά από τα μποστάνια της Μπάρας, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Τρικκαίογλου, τα Ιχθυοπωλεία της κατάφορτα από ολοζώντανα ψάρια του Παγασητικού, της Κάρλας, και του… Ληθαίου μας, τα πατσατζίδικά της με τον πικάντικο Τρικαλινό πατσά που σερβίριζαν κάθε πρωί στους ξενύχτηδες, και το γνωστό σ’ όλους δροσερό και χωνευτικό νερό της.

Όλα αυτά, ανήκουν πια στο παρελθόν. Η κατεδάφιση προχωρεί και τα «Χασάπικα» αργά αλλά σταθερά, μεταβάλλονται σε ερείπια, για να αρχίσει αργότερα —ίσως την Άνοιξη— η ανέγερση ενός άλλου πιο λαμπρού οικοδομήματος που θα αποτελέσει αληθινό κόσμημα για τα νέα Τρίκαλα.

Θ. Τρ.


Χθες στην Όθωνος

Παρά λίγο θύματα από κλωνάρι λεύκας

Ανάγκη να κοπούν και τα άλλα δέντρα

Στην οδό Όθωνος το μεσημέρι χθες σε μικρό φύσημα έσπασε ένα μεγάλο κλωνάρι λεύκας. Στα τραπεζάκια παραποταμίως κάθονταν μόνο ο Αθανάσιος Τσιούκας. Ευτυχώς γι’ αυτόν, και για το αραγμένο ταξί του Νίκου Kίου το κλωνάρι έκοψε ταχύτητα από τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ, άλλαξε για λίγο πορεία και το χτύπημα ήταν ελαφρό, και η ζημιά στο ταξί ανεπαίσθητη.

Παρ’ όλα αυτό το ρεύμα διακόπηκε για λίγο από το βραχυκύκλωμα και ο φόβος κούρνιασε τους περαστικούς εκείνης της ώρας.

Πριν συμβεί σοβαρότερος τραυματισμός πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα οι αρμόδιοι. Τα δένδρα γέρασαν αρκετά θέλουν ανανέωση και καλά είναι να ολοκληρωθεί το κόψιμό τους, πριν θρηνήσουμε θύματα.


Χειμωνιάτικο κολύμπι…

Ι.Χ. Aυτοκίνητο κατέπεσε εντός της πισίνας του Φρουρίου!

Αιτία το σούπερ — μίνι δύο νεανίδων…

Ιδιωτικό αυτοκίνητο μάρκας ΣΙΜΚΑ κατέπεσε τις απογευματινές ώρες χθες εντός της πισίνας του Φρουρίου, από αδέξιο χειρισμό του οδηγού του, ο οποίος ερχόμενος εξ Ιωαννίνων πήγε στο Φρούριο για το καφεδάκι του. Δέον να σημειωθεί ότι του αυτοκινήτου επέβαιναν και δύο ωραιόταται νεαραί φέρουσαι σούπερμινι! Πολλοί δε θεατές του επισυμβάντος κωμικοτραγικού ατυχήματος, δικαιολόγησαν την… αδεξιότητα του οδηγού λόγω του γεγονότος αυτού.

Το αυτοκίνητο το οποίο κατέπεσε με την «μούρη» εντός της πισίνας, ανεσύρθη αργότερα τη βοηθεία γερανού.