Δήμος Τρικκαίων

ΚΔΑΠ ΦΡΟΥΡΙΟ: Η Αποκριά του χθες, στο σήμερα

24 Φεβρουαρίου 2017
Μια αναδρομή για τις Αποκριές, από τα παλαιότερα χρόνια έως και σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Το Φρούριο», στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π. «ΦΡΟΥΡΙΟ», μασκαρεμένα είτε με τους αγαπημένους τους ήρωες  είτε με πολύ δημιουργική φαντασία και κέφι, έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, γέλασαν και διασκέδασαν.

Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους που παραβρέθηκαν, γονείς και εκπαιδευτικούς να ξενοιάσουν μέσα από αποκριάτικα δρώμενα, αλλά και με μοντέρνους ρυθμούς.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε :

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 17:00-19:00, στη γιορτή των μεταμφιεσμένων, τα μεγαλύτερα παιδιά έκαναν την έναρξη της αποκριάτικης γιορτής με κιθάρες και τραγούδι. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, όπως: το πιπέρι, τα κουκιά, οι καμάρες, ο χορός της σκούπας.

Επίσης, ζωντάνεψαν το γαϊτανάκι, πλέκοντας τις δώδεκα κορδέλες του, που συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου. Κυκλικός χορός, που πιθανόν υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από τον Χειμώνα στην ΄Ανοιξη.

Ακόμη, έγινε αναπαράσταση της χάσκας ή χάψας, που έπαιζαν παλαιότερα το βράδυ της Κυριακής, πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Τέλος, τα παιδιά χόρεψαν μοντέρνες χορογραφίες. Η γιορτή έκλεισε με μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς από όλους.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 16:30-18:00, στα παιχνιδοκαμώματα των νηπίων με αποκριάτικα δρώμενα, τα μικρότερα παιδιά έκαναν την έναρξη της γιορτής με μοντέρνο μουσικοχορευτικό.

Ακολούθησε η δραματοποίηση «Σήμερα γάμος γίνεται», οι παραδοσιακοί χοροί «Παντρεύουμε τον κάβουρα», «η τρελή αποκριούλα», κι άλλα.

Ακόμη, πέταξαν χορεύοντας τον ζωγραφισμένο χαρταετό τους, σε μουσική Χατζιδάκι «οι Χαρταετοί».

Έπαιξαν το διασκεδαστικό μεξικάνικο παιχνίδι «πινιάτα» με τα γλυκίσματά του.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με χορό και κέφι από όλους.