Δήμος Τρικκαίων

Και στα Τρίκαλα η 11η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

23 Οκτωβρίου 2017
Σημαντική πρωτοβουλία για την ασφάλεια στην οδήγηση

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα, η δράση «11η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» από την Πράσινη Κιβωτό με κεντρικό σχεδιασμό το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ). Στη δράση αυτή, που γίνεται Πανευρωπαϊκά, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν ο Δήμος Τρικκαίων με τον  Αντιδήμαρχο Ποιότητας ζωής & Περιβάλλοντος κ. Γούλα Χρήστο, η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, το Τμήμα  Πολιτικών Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, η Τροχαία Τρικάλων, το Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων και  το γνωστό bar-restaurant Frame στην οδό Ασκληπιού & Βύρωνος.

H 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» διεξήχθη ταυτόχρονα σε 27 πόλεις και 29 νυχτερινά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα  με κεντρικό σύνθημα:

«Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς.

Στη πόλη μας οι περισσότεροι τήρησαν την υπόσχεσή τους δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ και επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβούλευαν να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των ΜΜΜ ή καλώντας ένα ταξί.

Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων όσον αφορά την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συναντήσουμε τους νέους. και όχι μόνο, στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι Πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας όμως, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ, με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο, ενώ δηλώνουν πως κάθονται πίσω από το τιμόνι ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μ.ό. ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Ο στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και η παρακίνηση για καθιέρωση του «Οδηγού της παρέας» ο οποίος δεν πίνει αλκοόλ για να οδηγεί με ασφάλεια τους φίλους του πίσω μετά τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Στον «Οδηγό της παρέας» του/της ζητήθηκε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι.

Η ομάδα εθελοντών βρισκόταν έξω από το νυχτερινό κέντρο Frame με σκοπό να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» υιοθετώντας στάσεις ζωής για έναν κόσμο χωρίς τροχαία ατυχήματα.

Κατά την έξοδό τους από το Frame οι «Οδηγοί της παρέας» έκαναν «φιλική» μέτρηση με αλκοολόμετρο που είχαν στελέχη της Τροχαίας Τρικάλων.

Σε όλους τους θαμώνες του Frame δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Η Πράσινη Κιβωτός και όλοι οι συνδιοργανωτές της δράσης εντυπωσιάστηκαν με την συμμετοχή και αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες των Τρικάλων.

Να μην ξεχνάμε: «Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί» και φυσικά «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

 

Για το Δ.Σ. της Πράσινης Κιβωτού

Η Πρόεδρος Ελένη Τζιότζιου – Μηλιώνη

Οι υπεύθυνοι της Ομάδας του Έργου και συντονιστές της εκδήλωσης

  1. Ζορμπάς Χρήστος, Γραμματέας ΔΣ
  2. Μαλέκας Βάϊος, Ταμίας ΔΣ
  3. Βαριάμη Δήμητρα, Ιδρυτικό Μέλος