Δήμος Τρικκαίων

Και στο Μεγαλοχώρι αντικαπνιστική δράση

10 Δεκεμβρίου 2017

 

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ενημερώθηκαν οι κάτοικοι Μεγαλοχωρίου του Δήμου Τρικκαίων από τους γιατρούς του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στα πλαίσια της πολύ σημαντικής εκστρατείας, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τρικκαίων, το Δίκτυο Εθελοντών Τρικάλων, το συγκεκριμένο Ιατρείο, η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και οι σύλλογοι επαγγελματιών Τρικάλων.

Την ενημέρωση πραγματοποίησαν η υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γιδά Σοφία, η κ. Τζήμα Όλγα Φαρμακοποιός εκ μέρους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων και η κ. Μεγαρχιώτη Ελευθερία, νομικός.

Συγκεκριμένα η κ. Γιδά αναφέρθηκε εκτενώς στην έννοια του καπνίσματος, την υποτροπή που παρουσιάζεται στους χρήστες αλλά και στη συνεχή υποστήριξη, που απαιτείται, των καπνιστών. Στη συνέχεια τόνισε ότι το κάπνισμα αποτελεί νόσο με βαριές επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Τα νοσήματα που προκαλεί είναι χρόνια στο αναπνευστικό σύστημα, καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα, πνευμονοπάθεια, φυματίωση, σωματική, ουλίτιδα,  ασθένειες που «χτυπούν» τον γυναικείο οργανισμό κ.α.

Κατόπιν κατέδειξε τις χιλιάδες ουσίες που επιβαρύνουν την κατασκευή του τσιγάρου, οι οποίες προκαλούν άμεσα κυτταρικές βλάβες. Οι αριθμοί θνησιμότητας που παρουσιάστηκαν ήταν τρομακτικοί, όπως τρομακτικός ήταν και ο αριθμός θνησιμότητας των παθητικών καπνιστών (600.000 παθητικοί καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη). Οι ουσίες που κατοικούν στο τσιγάρο, όπως η νικοτίνη, το βουτάνιο, η μεθανόλη, η αμμωνία κ.α., είναι πρωταγωνίστριες στην καρκινογόνα δράση. Συνεχίζοντας, ανέφερε τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος, τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να είναι αποτελεσματική αλλά και οι δυσκολίες που εμφανίζονται στην όλη διαδικασία. Βέβαια, τόνισε, ότι θα πρέπει ο καπνιστής να έχει θέληση για να προβεί στο σημαντικό βήμα της διακοπής και θα πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθεί στους ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Η θεραπεία περιλαμβάνει αρκετά στάδια, που έχουν όμως έναν υψηλό σκοπό, να βοηθήσουν τον καπνιστή να ξαναβρεί την υγεία του!

Στη συνέχεια η κ. Τζήμα Όλγα πήρε τον λόγο και ανέφερε τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσει ο καπνιστής υποστηριζόμενος από συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή αλλά και ότι ο ίδιος ο καπνιστής θα πρέπει να χαλυβδωθεί από θέληση, ώστε να προβεί αποφασιστικά στην διακοπή καπνίσματος.

Τέλος την ενημέρωση έκλεισε η κ. Μεγαρχιώτη Ελευθερία, η οποία παρουσίασε εκτενώς τον αντικαπνιστικό νόμο και τις κυρώσεις που αυτός προβλέπει σε περίπτωση μη ακολουθίας του τόσο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και για τους ίδιους τους καπνιστές.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ουσιαστική, ζωντανή και άκρως ενδιαφέρουσα, αφού στους παρισταμένους ήταν αρκετοί καπνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον αντικαπνιστικό νόμο. Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή, όπως και οι διαφορετικές απόψεις.

Η όλη δράση πέτυχε τον σκοπό της που ήταν να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τα θετικά αποτελέσματα της τήρησης του νόμου από τα καταστήματα και τους πολίτες. Αρκετοί συμπολίτες μας ακούγοντας τις επιστημονικές απόψεις των ειδικών συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι η επιστήμη είναι η βασική αρωγός για να κατακτήσουν την υγεία τους, γεγονός που θα έχει απτά αποτελέσματα και στο σύνολο της κοινωνίας, αφού η γενική υγεία είναι το ζητούμενο.

Η εκστρατεία ενημέρωσης συνεχίζεται. Όσοι συμπολίτες μας εμφορούνται από την αγάπη τους για καθαρό και υγιές περιβάλλον ας βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθειά μας για γενική ενημέρωση.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ