Δήμος Τρικκαίων

Κοντά στις γυναίκες πρόσφυγες το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δ. Τρικκαίων

7 Απριλίου 2017
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων στην Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους.

 

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους. Με το εν λόγω Πρωτόκολλο, επισφραγίστηκε και επίσημα η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να ενεργοποιήσει τους περισσότερους δυνατούς κρατικούς μηχανισμούς και να αναπτύξει συνεργασίες για την αρτιότερη ένταξη των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο σύνολο της κοινωνίας μας, αξιοποιώντας το Δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ, με την προσφορά των υπηρεσιών του και στις γυναίκες πρόσφυγες, μέσω των Συμβουλευτικών της Κέντρων, της παροχής ασφαλούς διαμονής στους Ξενώνες Φιλοξενίας της και της 24ωρης Γραμμή SOS 15900.

Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, τονίζοντας ότι οι έντονες προσφυγικές ροές στη χώρα μας αποτελούν ζήτημα οικουμενικό και η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συμβολή όλων μας. Μεταξύ των άλλων δράσεων της ΓΓΙΦ υπέρ των γυναικών προσφύγων, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε και στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020, όπου αποτυπώνονται ρητά επιμέρους δράσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους κατά τη διαμονή στη χώρα μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μουζάλας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Σαλτερής, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωτεινή Βρύνα, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής του τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Felicia Jones, Συντονίστρια για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, UNFPA.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με γυναίκες εκπροσώπους από τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορους κλάδους της επιστήμης και οι εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις  τους, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη όλων μας για μια τόσο κομβική θεματική, όπως είναι το προσφυγικό.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, συμμετείχε στην Ημερίδα αποτελώντας  για τον Δήμο Τρικκαίων το αρμόδιο Συμβουλευτικό Κέντρο για την παραπομπή των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στα Κέντρα Φιλοξενίας της ΓΓΙΦ .

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5/4/2017, την Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων, στην Αθήνα.