Δήμος Τρικκαίων

Κύμα… απαγωγών και αλληλοαπαγωγών!

8 Οκτωβρίου 2020

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 1954 στα Τρίκαλα και γενικά στο νομό, έγιναν αρκετές απαγωγές, εκούσιες, ακούσιες και με τραυματισμούς ακόμη…

 ΑΠΗΓΑΓΕ MONH TON EKΛEKTON ΤΗΣ

ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΣΥΝΕΦΩΝΗΘΗ Η ΠΡΟΙΞ

Όταν μιλάμε δι’ απαγωγή εξυπακούεται σχεδόν πάντοτε, ότι κάποιος νεαρός απήγαγε την γυναίκα των ονείρων του. Διότι αυτό απαιτεί ο τίτλος «ισχυρό» φύλο η ή επικρατούσα συνήθεια τουλάχιστον.

Τούτο όμως δεν συνέβη και με τους νέους Δ.Κ. ετών 22 και Α.Π. ετών 24, αμφοτέρους εκ του χωρίου Θεόπετρα Καλαμπάκας.

Ούτοι από μακρού χρόνου είχαν συνδεθεί δι’ αμοιβαίου έρωτος και είχαν λάβει την σταθερά απόφαση να νομιμοποιήσουν τις σχέσεις των.

Οι γονείς των όμως διαφωνούσαν ως προς το ζήτημα της προίκας, επειδή δε η Α., κατόπιν τούτου έβλεπε να καταστρέφονται τα όνειρά της, αποφάσισε να απαγάγει τον μικρότερο της Δημήτριο, πράγμα το όποιον πραγματοποίησε την προηγουμένη εβδομάδα. Απήγαγε τον εκλεκτό της και μαζί κατέφυγαν στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο.

Η όλη υπόθεση «έκλεισε» χθες εις το καφενείο του Γ. Τζέτζια, όπου οι γονείς των κατόπιν θορυβωδών συζητήσεων και μικροσυμπλοκών συμφώνησαν ως προς το ζήτημα της προίκας, αναγκαστικά βεβαίως, διότι ο Δ. και η Α. είχαν ενωθεί πλέον παρά την θέληση των. Αύτη δε συνεφωνήθη εις 15 γίδια 10 στρέμματα αγρών και 1 αγελάδα.


ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟΝ ΤΟΥΡΝΑΒΟΙ

ΑΠΗΓΑΓΕ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΠΡΩΤΗΝ ΕΞΑΔΕΛΦΗΝ ΤΟΥ

Οι σεισμοί και η αγωνία των πληγέντων κατοίκων της περιφερείας μας δεν εμπόδισαν δυο πρώτα εξαδέλφια εις Τουρναβούς (σημερινή Χρυσαυγή) να αλληλοαπαχθούν και νύκτα να καταφύγουν στο Κριτσίνι, (σήμερα Ταξιάρχες) όπου ανακαλυφθέντα υπό του Σταθμάρχου Μεγαλοχωρίου παραπέμφθηκαν αρμοδίως. Και η αλληλοαπαγωγή αυτή δυο πρώτων εξαδέλφων εις ένα χωρίον, όπου σεβαστά και ιερά είναι τα έθιμα και σεβαστοί οι θρησκευτικές απαγορεύσεις, κρατεί εις συγκίνηση και αγανάκτηση την κοινωνία των χωρίων, από την οποίαν σχολιάζεται δυσμενέστατα.

Ο Ν.Δ.Κ. ετών 19 και ποιμήν από καιρού είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με την ομοχώριο του και πρώτη εξαδέλφη Ε.Κ.Π. ετών 18. Οι σχέσεις των είχαν μάλιστα προχωρήσει, ώστε από καιρού η Ε. να καταστεί έγκυος, πράγμα το όποιον περιήλθε εις γνώσιν και της υπηρεσίας Χωροφυλακής Μεγαλοχωρίου.

Παρά την άρνηση των οικείων και συγγενών να ενωθούν λόγω της στενής συγγενείας, οι νεαροί αποφάσισαν να αλληλοαπαχθούν και πραγματοποιήσαντες την απόφαση των την νύκτα της παρελθούσης Παρασκευής κατέφυγαν στο Κριτσίνι, όπου συνελήφθησαν υπό του σταθμάρχου Χωροφυλακής Μεγαλοχωρίου παραπεφθέντες αρμοδίως.


ΑΛΛΗΛΟΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΡΙΖΩΜΑ

ΕΝΑΣ ΑΛΑΛΟΣ ΚΟΥΡΕΥΣ & ΜΙΑ ΕΥΕΙΔΗΣ ΝΕΑ

Ο γιος της Αφροδίτης σημείωσε χθες και άλλον θρίαμβο. Και αυτή τη φορά στο γειτονικό χωριό Ρίζωμα. Και σαΐτεψε τις καρδιές ενός νέου αλλά μουγκού, και μιας όμορφης νέας. Το πως επήλθε η συνεννόηση και αποφάσισαν ν’ αλληλοαπαχθούν και να φθάσουν μέχρι το εισαγγελικό , γραφείο, μη ρωτάτε να μάθετε. Ο έρως είναι ακατανίκητος και στην περίπτωση αυτή.

Από την έκθεση εμφανίσεως εις τον κ. Εισαγγελέα πληροφορούμεθα: «Παρουσιάσθηκαν ενώπιον του ο Π.Μ., ετών 25 και η Α.Α.Σ. ετών 24 εκ Ριζώματος και δήλωσαν ότι συνδεόμενοι από, μακρού δι’ αμοιβαίου έρωτος, αλληλοαπήχθησαν επί σκοπώ τελέσεως γάμου». Και αφού πήραν την άδεια και τις ευχές των παραυρεθέντων αναχώρησαν για το χωριό τους να πανηγυρίσουν την ένωση των.

Πληροφορίες από το χωριό των νέων αυτών αναφέρουν ότι ο Π. προς πείσμα των κουρέων δεν δούλευε την… γλώσσα, αλλά άριστα το ψαλίδι και το ξυράφι. Νέος επαγγελματίας και καλός νοικοκυράκος τον συμπάθησε η Α. και όσο προχωρούσαν οι μέρες τον ερωτεύτηκε παράφορα. Και στο αίσθημα της αυτό, ανταποκρίθηκε ο Π. και με κούνημα της κεφαλής την βεβαίωνε για μια χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή, πράγμα, που δεν γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, όταν η γλώσσα είναι σε φυσιολογική λειτουργία.

Οι γονείς της Α. με κανένα τρόπο δεν ήθελαν να κάνουν γαμπρό τον Π. και φοβέριζαν την Α., πως ποτέ δεν θα την δώσουν σ’ αυτόν. Που ν’ ακούσει όμως η ερωτευμένη νέα. Σε τελευταία συνάντηση με τον Π., έλαβαν την ηρωική απόφαση να φύγουν και να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα για να του πουν τον μεγάλο τους έρωτα, βέβαιοι ότι θα τους κατανοήσει και θα τους επιτρέψει να νομιμοποιήσουν τις σχέσεις των. Και το πέτυχαν, περνώντας τώρα τον μήνα του μέλιτος στο γραφικό τους χωριό.


ΕΠΕΙΔΗ ΗΡΝΕΙΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

ΤΗΝ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΣΟΒΑΡΩΣ ΜE ΠΕΤΡΑ!

Ο δράστης καταδιώκεται υπό των αδελφών της

Ούτε η ανυπόφορη ζέστα, ούτε οι πολλές γεωργικές εργασίες είναι ικανές να εμποδίσουν τον φτερωτό γιό της Αφροδίτης από το έργο, που ανέλαβε από χρόνια να παίζει για τις νεανικές καρδιές. Και όταν το έργο αυτό είναι ευπρόσδεκτο και από τους δυο νέους, τα πράγματα κάπως δικαιολογούνται, ενώ τα πάν τα αναστατώνονται και αιματηρές συρράξεις απειλούνται όταν η καρδιά της νέας δεν συγκινείται από παρακλήσεις και δεν φοβείται από απειλές του νέου.

Ο Σ.Δ.Μ. ετών 25 από το Αρδάνι αγαπούσε παράφορα την χωριανή του Χ.Μ. ετών 22. Γιατί είναι όμορφη, νοικοκυρά, και έχει… χρυσή καρδιά. Χρυσή καρδιά, όμως για εκείνον, που θα θελήσουν να της δώσουν οι γονείς της, και όχι για εκείνον που θα αποπειρατο βίαια να την απαγάγει, όπως στην προκείμενη περίπτωση ο Μ.

Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ο Μ. να την καταφέρει να τον αγαπήσει και τον ακολουθήσει. Τραγούδια, γράμματα ερωτικά και υποσχέσεις για μια ευτυχισμένη ζωή. Δεν μπόρεσε να συγκινήσει την Χρυσούλα, η οποία κάτι φαίνεται θα ξέρει από ι απραγματοποίητα όνειρα και απραγματοποίητη στην σημερινή ζωή ευτυχία.

Και ο Μ. αφού επείσθη ότι με το καλό τίποτα δεν γίνεται, καιροφυλακτεί πιάνει την Χρυσούλα και την απειλεί να τον ακολουθήσει.

Αλλά η νέα αντιστέκεται και υπερασπίζεται και την δική της τιμή και της οικογενείας της. Και τότε ο Μ. πάνω στον ερωτικό του θυμό παίρνει μια πέτρα από τον δρόμο και κτυπά τη νέα στο κεφάλι, ώστε να την αφήσει στο δρόμο αναίσθητη όπου την βρήκαν χωριανοί της και οι δικοί της και την μετέφεραν στον γιατρό της Βάνιας, (σήμερα Πλάτανος) Ιωάν. Νοταρά, που της παρέσχε τις πρώτες βοήθειες.

Ο εξαφανισθείς «παλικαράς» καταδιώκεται και αναζητείται από τα δικαιολογημένως εξοργισμένα αδέλφια της μη αποκλειόμενης της εκδικήσεως να λάβει αιματηρή τροπή, εάν αυτός δεν παρουσιαστεί στις αρχές, και πέσει στα χέρια των καταδιωκτών του.


ΚΥΜΑ… ΑΛΛΗΛΟΑΠΑΓΩΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΟΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΘΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Από το Ρίζωμα ο πτερωτός γιός της Αφροδίτης, πέταξε στην Καλαμπάκα και φώλιασε για καλά στις καρδιές δυο νεαρών υπάρξεων, και αναζωπύρωσε το αίσθημά των, και με λόγια άγνωστα στους ανερώτευτους, τους έπεισε να παρακούσουν τους γονείς των, ν’ αλληλοαπαχθούν και, να τραπούν προς τα εκεί, όπου η ευτυχία τους περιμένει και μια ανθόσπαρτη ζωή τους υπόσχεται πολλά.

Πίστεψαν στα λόγια του Έρωτος, τα όμορφα, τα πειστικά. Και διάλεξαν για τόπο της ευτυχίας των την πόλη μας. Και ήρθαν προχθές εδώ, να παρουσιασθούν στον Εισαγγελέα και τις σχέσεις των να νομιμοποιήσουν. Αλλά δεν πρόλαβαν να πλησιάσουν στην Εισαγγελία και η αγριωπή μορφή του πατέρα της νέας παρουσιάστηκε μπροστά τους. Κρύος ιδρώτας τους περιέλουσε παρ’ όλη την εσωτερική και εξωτερική ζέστα, και τα γόνατα λύγισαν. Δεν τους άρχισε στο ξύλο, έκανε όμως κάτι άλλο πιο πολιτισμένο. Κάλεσε τον οδηγό ενός αγοραίου, τους έβαλε και τους δυό μέσα ολοταχώς για την Καλαμπάκα.

Αλλά ύστερα από την περιπέτεια αυτή, θα επαναπαυτούν στην άδοξη ήττα; Και ο πεισματάρης γιός της Αφροδίτης θα δεχθεί την ήττα αυτή, ή θα τους οδηγήσει πιο μακριά, από όπου θα γυρίσουν με νομιμοποιημένες τις σχέσεις των και οι γονείς των θα βρεθούν προ τετελεσμένου… γεγονότος;

Βραδινά ανακοινωθέντα εκ του ερωτικού μετώπου Καλαμπάκας αναφέρουν ότι οι νέοι τόσκασαν για δεύτερη φορά και παρουσιάστηκαν εις τον Εισαγγελέα, συνταχθείσης της κατωτέρω εκθέσεως εμφανίσεως!

«Παρουσιάσθησαν εις τον κ. Εισαγγελέα ο Ι.Χ.Κ. ετών 21 εκ Καλαμπάκας και η Χ.Ι.Τ. ετών 19 εκ Παλαιοσελίου Κονίτσης και διαμένουσα εις Καλαπμάκαν και εδήλωσαν ότι συνδεόμενοι διά αμοιβαίου έρωτος, αλληλοαπήχθησαν επί σκοπώ τελέσεως γάμου».

Έτσι ο Έρως νίκησε και την φοράν αυτήν.


ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟΝ

ΜΙΑ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΑ

ΑΛΛΗΛΟΑΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΜ ΤΣΟΜΠΑΠΟ ΤΗΣ

Μια πρωτότυπη στο είδος της αλληλοαπαγωγή νέων έλαβε χώρα προχθές σε γειτονικό μας χωριό. Πρωτότυπη κατά το ότι αντί το καλώς αποκαταστημένο κορίτσι, με πρόβατα, με αγελάδες, με χωράφια και σπίτια και αχυρώνες, να εκλέξει τον μέλλοντα σύζυγο της μεταξύ των επίσης αποκατεστημένων χωριανών της, αυτό προτίμησε άλλον και μάλιστα τον… τσομπάνο της. Επειδή ο έρως ούτε χρόνια κοιτά, ούτε τζάκια, έγινε και το πρωτότυπο αυτό.

Ο Ε.Ι.Π. ετών 24 από τους Τουρναβούς, (η σημερινή Χρυσαυγή) μόλις εκπλήρωσε τις προς την Πατρίδα υποχρεώσεις του και απελύθη εκ των τάξεων του Στρατού, θέλησε να εκπληρώσει και τις προς την οικογένεια του υποχρεώσεις με την ανεύρεση εργασίας και μάλιστα με ικανοποιητικό μισθό. Και την εργασία αυτήν την βρήκε στο γειτονικό χωριό Πύργος, όπου προσελήφθη ως τσομπάνος από την χήρα Σ.Σ. για τα πρόβατα και άλλες γεωργικές εργασίες.

Εργατικός και ωραίος νέος, όπως ήταν, κατόρθωσε να εκτιμηθεί από όλη την οικογένεια και περισσότερο από την 25χρονη κόρη της Σ.Σ. Και μαζί πλέον άρμεγαν τα πρόβατα και οδηγούσαν τα γελάδια στα λιβάδια, και μαζί έβλεπαν τα ζώα αυτά να ερωτοτροπούν και να πλέκουν τα ειδύλλιά των. Όλα αυτά όμως είχαν και την επίδραση των στις καρδιές των παραπάνω και τα δειλά χαμόγελα και βλέμματα έγιναν τολμηρότερα και από τα χείλη των οι αναστεναγμοί γιγάντωναν και ερωτικά λόγια επηκολούθησαν.

Και το βράδυ της Δευτέρας —ούτε μεγάλη εβδομάδα δεν λογάριασαν— πήραν την μεγάλη απόφαση να αλληλοαπαχθούν. Και νύχτα με φεγγάρι η Ε. με τον Β. εγκατέλειψαν τον Πύργο τραπέντες προς άγνωστη κατεύθυνση για να εγκατασταθούν στον… πύργο των ονείρων των, ενώ στο σπίτι της Ειρήνης γίνεται πραγματικός… πόλεμος και καταστρώνονται σχέδια για την ανεύρεση της.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης