Δήμος Τρικκαίων

Λάμψη αλληλεγγύης από τους τρικαλινούς μαθητές στους πρόσφυγες

21 Μαρτίου 2016
Θα είμαι αλληλέγγυος Κι αν έχασες το σπίτι σου Θα είμαι αλληλέγγυος Κι αν τη χαρά σου έχασες Θα είμαι αλληλέγγυος Κι αν την πατρίδα έχασες Θα βρεις μια Ιθάκη

Και αν τα σύνορα κλειστά
σύνορα η αγάπη δεν χωρά

Για την Ειρήνη θα παλέψω
Πρόσφυγας άλλος ποτέ ξανά

Θα είμαι αλληλέγγυος
Θα είμαι αλληλέγγυος

Ομαδική Εργασία Τμήματος Γ1, 12ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

 

Το αντιπροσωπευτικό αυτό ποίημα, μαζί με δεκάδες άλλα, μαζί με τραγούδια, μαζί με χορό, ήταν τμήμα μιας πρωτόγνωρης, μια εξαίσιας γιορτής. Ομάδες τρικαλινών μαθητών από 27 σχολεία του Δήμου Τρικκαίων, αποτύπωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα όσα αντιλαμβάνονται, τα όσα βιώνουν, τα όσα προσλαμβάνουν ως μαθητές, ως παιδιά, ως αυριανοί ενεργοί πολίτες, από το δράμα των προσφύγων.
Με μια εντυπωσιακή γιορτή λιτότητας, σεμνότητας και ουσιαστικής στόχευσης στους πρόσφυγες, οι Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Τρικάλων, με αφορμή την Ημέρα της Ποίησης και την Ημέρα κατά του Ρατσισμού, στις 21 Μαρτίου, έστειλαν από τα Τρίκαλα το δικό τους μήνυμα.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, συμπαράσταση, αγώνας για τη ειρήνη, τερματισμός του πολέμου.
Λόγια απλά, συγκεκριμένα, εκφράστηκαν από παιδιά ηλικιών, από Τρίτη τάξη Δημοτικού , μέχρι Λύκειο.
Άλλα συνέγραψαν ποίημα με τους μαθητές τους, άλλα έγραψαν μόνα τους κάποιους στίχους. Άλλα τραγούδησαν τον στίχο «Θα βρεθούμε ξανά, όταν όλα θα έχουν τελειώσει» και άλλα χόρεψαν το αξεπέραστο «Περιπλανώμενη ζωή, περιπλανώμενο κορμί»… δημιουργία των τρικαλινών Κώστα Βίρβου (στίχοι) και Βασίλη Τσιτσάνη (σύνθεση).
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελένη Γιοντζή είχε τον γενικό συντονισμό, ενώ ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με το συγκεκριμένο θέμα και στην αγκαλιά που άνοιξαν για τους πρόσφυγες. Συγχαρητήρια έδωσε η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Δ/νσης κ. Βάσω Κάκλα, τονίζοντας ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν όλη τη εβδομάδα, επισημαίνοντας και τη άμεση ανταπόκριση των μαθητών στο κάλεσμα που έγινε μόλις την Πέμπτη. Ο δε προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μπουλούμπασης τόνισε τη σημασία της ποίησης, που ως Παγκόσμια Ημέρα ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία να εορτάζεται. Οι μουσικές νότες πάντως, με τους καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, ήταν και αφορμή να συγκεντρώνεται συνεχώς περισσότερος κόσμος στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Τρικκαίων, όπου συμβολικά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Συμμετείχαν τα σχολεία:
– Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 1ο, 3ο, 31ο, 32ο, 33ο, Μεγάλου Κεφαλοβρύσου Δημοτικά Σχολεία
– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 1ο, 2ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο Γυμνάσια, Γυμνάσιο Φαρκαδόνας, Μουσικό Σχολείο, 2ο ΕΠΑΛ, 2ο ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων, ΓΕΛ 39, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, Καλαμπάκας, Οιχαλίας, Φαρκαδόνας.

 

Από το γραφείο Τύπου