Δήμος Τρικκαίων

Με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω Εμπειρίες» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

11 Απριλίου 2016
Οι εκδηλώσεις εντάσσονταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το FutureLibrary (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία του κοινού, και κυρίως της νέας γενιάς, με τη φιλοσοφία, τους σκοπούς και τις δράσεις του ΚΠΙΣΝ, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην τέχνη, την παιδεία και τον περιβαλλοντικό πολιτισμό.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, φιλοξένησε στο χώρο της, από τις 2 έως τις 9 Απριλίου, τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες» για παιδιά. Η έναρξη των δράσεων ορίζεται η 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και οι δράσεις     εντάσσονταν στο πλαίσιο του γενικότερου εορτασμού και αφορούσαν τους ποικίλους τρόπους που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία.

Στη διάρκεια μιας εβδομάδας τα παιδιά – επισκέπτες της βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του «να διαβάζεις στο σκοτάδι», «να μικραίνεις και να μεγαλώνεις μέσα στα βιβλία», να ανακαλύπτεις καινούργια βιβλία μέσα στο βιβλίο που διαβάζεις. Τα παιδιά έπαιξαν με την ποίηση,  ήρθαν σε επαφή με την τέχνη μέσα από τα βιβλία ανακάλυψαν τη μαγεία της μεταφοράς μιας ιστορίας στην οθόνη.

 

 

Φως: Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι

«Νοτούρνο» Isol

Την Πέμπτη 7 Απριλίου το απόγευμα οι μικροί μας φίλοι γνώρισαν γεμάτοι ενθουσιασμό το μοναδικό βιβλίο της Isol «Νοτούρνο: Συνταγές για όνειρα». Με τα φώτα σβηστά μυήθηκαν στην ιστορία, γνώρισαν μια σειρά από πιθανά όνειρα, εικόνες που τους κίνησαν την φαντασία και η γλυκύτατη αφηγήτρια Φωτεινή Χούτου τους οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Με το πέρας του παραμυθιού τα παιδιά  ζωγράφισαν ένα δικό τους όνειρο και με τις ζωγραφιές τους κάναμε  ένα ξεχωριστό κολλάζ των ονείρων τους.

 

 

Μαγεία: Οι ιστορίες στη οθόνη

«Η Μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις» Frank Viva

Την Παρασκευή 8 Απριλίου οι μαθητές του 35ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων με τη βοήθεια της ηθοποιού Ελευθερίας Σικινιώτη και με αφορμή τη λέξη κλειδί – μαγεία – γνώρισαν το βιβλίο του Frank Viva « Η μικρή Σαρλότ σκηνοθέτις». Το εργαστήριο ξεκίνησε μια συζήτηση με τα παιδιά για το ασπρόμαυρο βουβό κινηματογράφο μετά από μια τρίλεπτη προβολή της ταινίας “The Kid” του Charlie Chaplin.  Τα παιδιά εντόπισαν τις διαφορές του τότε και του σήμερα και ανέφεραν γνωστά βιβλία που έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως ο Πινόκιο, ο Χάρι Πότερ, η Σταχτοπούτα, ο ‘Ολιβερ Τουίστ κα.

Ακολούθησε 15λεπτη προβολή της ταινίας «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμέτ». Πρόκειται για την  πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, που γυρίστηκε από το 1923 έως το 1926 στο Πότσνταμ της Γερμανίας, από την πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα Λότε Ρέινεντζερ και προηγείται των αντίστοιχων δημιουργιών του διάσημου Γουώλτ Ντίσνεϋ, πατέρα του κινούμενου σχεδίου. Στη συνέχεια προβλήθηκαν  στιγμιότυπα από την ταινία «Σταχτοπούτα» της ίδιας δημιουργού καθώς στην αρχή της ταινίας  φαίνεται  το πώς σχεδιάζανε και κόβανε τις φιγούρες.

Ακολούθησε η αφήγηση της ιστορίας της μικρής Σαρλότ και έγινε συζήτησε με τους μαθητές  με βάση τη διαφορετικότητα της ηρωίδας , της οποίας αγαπημένα χρώματα είναι το μαύρο και το άσπρο, την επιμονή και το θάρρος της  και γενικά πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας από εμάς και πόσο όμορφο μπορεί να είναι οτιδήποτε «διαφορετικό» μας αρέσει  σε σχέση με τους άλλους.

Μιλήσαμε για τα χρώματα και τα συναισθήματα και ακολούθησε δράση με θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά χωριστήκανε σε δύο ομάδες , του άσπρου και του μαύρου με την ομάδα του άσπρου να παίρνει τη στάση του σώματος με τα εξής συναισθήματα: χαρά, αγάπη, ξάφνιασμα και την ομάδα του μαύρου τη στάση σώματος με τα συναισθήματα: στεναχώρια, θυμός , κλάμα.  Έγινε ένα μουσικονικητικό παιχνίδι όπου ζευγάρια άσπρο- μαύρο λειτούργησαν ομαδικά και τα συναισθήματα έφτασαν σε ισορροπία. Τέλος ζωγράφισαν σε ομάδες των τριών το θέμα: Αν είχατε μια κάμερα τι θα φωτογραφίζατε και σε τι χρώμα.

 

 

Πέρασμα: Οι έφηβοι και η ανάγνωση

«Αλάστρα» Νίκος Παναγιωτάκης

  Το Σάββατο 9 Απριλίου με τη λέξη κλειδί – πέρασμα – ξεκίνησε  η λέσχη ανάγνωσης εφήβων του φανταστικού. Παρουσιάστηκε με λίγα λόγια  το βιβλίο «Αλάστρα» του Νίκου Παναγιωτάκη και μαζί με αυτό θα πάρουν μέρος στη «Μάχη των Βιβλίων» κι άλλα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη που στην πλοκή τους καθοριστικό ρόλο παίζει η έννοια του περάσματος: σε μια άλλη εποχή, σε έναν άλλο κόσμο, σε μια άλλη διάσταση. Τα παιδιά της λέσχης θα υποστηρίξει το καθένα ένα από τα βιβλία και όλοι μαζί θα καταλήξουν στο τέλος του εργαστηρίου πιο απ’ όλα τα βιβλία που συμμετέχουν έχει το πιο εντυπωσιακό «λογοτεχνικό» πέρασμα.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για το Σάββατο μετά το Πάσχα, 7 Μαΐου.