Δήμος Τρικκαίων

Με τεχνολογικές - κατασκευαστικές πρωτοτυπίες το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών

30 Οκτωβρίου 2019
Οριστική η ένταξη του έργου με 913.900€

 

Με την τελική του έγκριση για τα 913.900 €, μπαίνει στην τελική ευθεία ένα ακόμη πολύ μεγάλο καλλιτεχνικό – πολιτιστικό έργο στον Δήμο Τρικκαίων. Πρόκειται για το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών που θα φιλοξενεί το έργο και τις δημιουργίες των 5 εξαίρετων τρικαλινών καλλιτεχνών: Βίρβος, Καλδάρας, Κολοκοτρώνης, Μητροπάνος, Σαμολαδάς, θα παρουσιάζονται διαχρονικά στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο «Αρχοντικό Κυρνάσιου», στην παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι.
Το συγκεκριμένο αρχοντικό που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1896) διαβαίνει τον 21ο αιώνα ως ένα έργο μουσικής ιστορίας.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν άκρως ικανοποιημένος από την ένταξη του έργου, αφού πρόκειται για έναν δεύτερο εμβληματικό μουσικό χώρο – μνημείο, μετά το Μουσείο Τσιτσάνη. Ετσι τα Τρίκαλα αποδεικνύουν και στην πράξη το ότι ορθώς αποκαλούνται και «πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού».
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»), με τον τίτλο «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου “Αρχοντικό Κυρνάσιου” στο Βαρούσι Τρικάλων και μετατροπή του σε “Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών”».
Μετά τις σχετικές διαδικασίες, εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα του 2020 θα υπάρχει ανάδοχος.
Η προεργασία ξεκίνησε ήδη από το 2015, το 2017 προεγκρίθηκαν τα χρήματα, αλλά η αναγκαία έγκριση της στατικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μετέθεσε και τον χρόνο οριστικής ένταξης στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

Παθητικό Κτήριο

Η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων δίνει έμφαση στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας του κτηρίου και σε άλλες, σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, με κόστος 700.000 €.
Ταυτοχρόνως, το συγκεκριμένο μνημείο θα έχει και μια πρωτιά: θα είναι το πρώτο κτήριο Δήμου στην Ελλάδα, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική του Παθητικού Κτηρίου. Της φιλοσοφίας που επιτρέπει στο κάθε κτήριο, να διατηρεί ιδανική θερμοκρασία κάθε εποχή με χρήση απλών μεθόδων θέρμανσης – ψύξης, με 90% λιγότερη ενέργεια.

Διαδραστικό Μουσείο

Τα υπόλοιπα 213.900 € αφορούν στην τεχνολογική πρωτοτυπία του κτηρίου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

  1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
  2. Μουσικός λαβύρινθος
  3. Timeline Radio
  4. Διαδραστικό JukeBox
  5. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής
  6. «Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;»
  7. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Με τον τρόπο αυτόν, ο Δήμος Τρικκαίων συνενώνει την τεχνολογία με τη μουσική παράδοση της χώρας και το λαϊκό τραγούδι, όπως οι μεγάλοι τρικαλινοί δημιουργοί και καλλιτέχνες το αγάπησαν και το υπηρέτησαν.

Από το γραφείο Τύπου