Δήμος Τρικκαίων

Η μεγάλη ανάπλαση των πλατειών στα Τρίκαλα

2 Φεβρουαρίου 2018
Με πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλάζει η όψη του κέντρου της πόλης

 

Με συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα, μέσω πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο Δήμος Τρικκαίων αναπλάθει δύο από τις πλέον εμβληματικές του πλατείες. Την κεντρική –  Ηρώων Πολυτεχνείου – και την 80 μέτρα μακριά της, Εθνικής Αντίστασης.
Πρόκειται για δύο από τις τρεις κορυφές του τριγώνου των πλατειών στο κέντρο των Τρικάλων: η τρίτη κορυφή είναι η πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Με δεδομένο ότι έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τις τελευταίες ουσιαστικές αναπλάσεις των δύο πλατειών (εκτός από κάποιες κατά καιρούς αναγκαίες παρεμβάσεις ), ο Δήμος Τρικκαίων αλλάζει την όψη του κέντρου της πόλης.


Μια σύγχρονη πόλη οφείλει να υποδέχεται τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της σε ένα σύγχρονο κέντρο.
Οφείλει, κυρίως, να προσφέρει στους κατοίκους της, «λειτουργικούς δημόσιους χώρους, που να αναδεικνύουν τα στοιχεία που συνυπάρχουν (αστικό και φυσικό τοπίο),  να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, να διατηρούν παράλληλα και να προβάλουν τη συλλογική μνήμη, καθώς και να εμπλουτίζουν και να προστατεύουν το υφιστάμενο πράσινο». Αυτά αναφέρει το κείμενο για τον πανελλήνιο αρχιτέκτονα διαγωνισμό προσχεδίων με τίτλο «Ανάπλαση  της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων», που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2018.
Η σχετική εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία αφορά σε ολόκληρο πλέγμα προϋποθέσεων για τον διαγωνισμό, αφού στόχος είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση, από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική απόψεις.
Με δεδομένο ότι οι δύο πλατείες συνδέονται άμεσα, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, «κουβαλούν» την ιστορία των Τρικάλων και έχουν πλήθος πρόσθετων στοιχείων (αναψυχή, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, ξεκούραση), οι μελετητές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους, ουσιαστικά τρία δεδομένα:
– την ιστορία της πόλης και των πλατειών,
– την υπάρχουσα κατάσταση σε επίπεδο επισκεψιμότητας, αναψυχής, περιπάτου, καθημερινότητας, πρασίνου
– το μέλλον και τη διάθεση για μια νέα, λειτουργική μορφή.
Για παράδειγμα, μία από τις προϋποθέσεις αναφέρει: «Επιδιώκεται η καλύτερη επαφή με τις παραποτάμιες όχθες του Ληθαίου ποταμού και ειδικότερα από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης ως υπαίθριου χώρου που βρίσκεται σε επαφή με το ποτάμι».


Και μια άλλη: «Να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα τόσο στην ημερήσια όσο και στην νυκτερινή εικόνα της πλατείας μέσω του φωτισμού της». Επομένως οι μελετητές θα πρέπει να «μάθουν» τη σημασία των δύο πλατειών, ως ενταγμένων στη ζωή των τρικαλινών και ως σημείων αναφοράς για τους επισκέπτες.
Ολες οι προϋποθέσεις αναγράφονται στο σχετικό προσχέδιο που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το οποίο, μάλιστα, συμπεριέλαβε και πρόταση για ένταξη έργων του Δημήτρη Κατσικογιάννη για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης .
Οι επόμενες ενέργειες είναι προς το παρόν τυπικές. Δηλαδή, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, να μετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι και, πιθανώς κατά τη θερινή περίοδο, να υπάρξει αποτέλεσμα. Το πρώτο βραβείο θα λάβει 3.235€, το δεύτερο 2.370€  και το τρίτο  1.580€. Με σύνολο 41.550€ και την ανάθεση της οριστικής μελέτης σε όποιον λάβει το πρώτο βραβείο, θα μπορεί, στη συνέχεια, να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανακατασκευή των δύο εμβληματικών πλατειών των Τρικάλων.

 

Από το γραφείο Τύπου