Δήμος Τρικκαίων

Μεγάλο και όμορφο ταξίδι του ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ» του Δ. Τρικκαίων με πασχαλινά έθιμα

28 Απριλίου 2022

Εβδομάδα γεμάτη πασχαλινές δράσεις και δημιουργίες από τους μαθητές του ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ» του Δ. Τρικκαίων ήταν η εβδομάδα πριν το Πάσχα, εναρμονισμένη με το κλίμα των ημερών.

Οι δράσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 12/4/2022 με το κυνήγι των πασχαλινών αυγών. Το ξενόγλωσσο τμήμα με έμπνευση τα πασχαλινά έθιμα «The Easter Bunny» και «The Egg Hunt» μετείχε σε διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενσωματώνοντας τη μάθηση σε δράσεις που έκαναν τα παιδιά χαρούμενα και δημιουργικά. Την Τετάρτη 13/4/2022 οι μαθήτριες έφεραν τα καλάθια τους για να γίνει ο στολισμός. Οι λαζαρίνες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών έφτιαξαν με μεράκι και χαρά τα καλάθια τους με φυσικά υλικά, στολισμένα με πολύχρωμες κορδέλες και μικρά στολίδια, έτοιμες να τραγουδήσουν τα κάλαντα της εορτής του Λαζάρου, καλωσορίζοντας την Ανάσταση του Λαζάρου και τον ερχομό της Άνοιξης.
Την επόμενη μέρα Πέμπτη 14/4/2022 την τιμητική της είχε η ζαχαροπλαστική. Οι μικροί ζαχαροπλάστες του ΚΔΑΠ δημιούργησαν σοκολατένιες τρούφες, με υλικά που είχαν προμηθευτεί οι εκπαιδευτικοί. Ενώνοντας τα υλικά έφτιαξαν το μίγμα της σοκολάτας και ο κάθε «ζαχαροπλάστης» δημιούργησε τις δικές του πασχαλινές τρούφες.

Την Μεγάλη Δευτέρα όλοι οι μαθητές έφεραν τις λαμπάδες τους για να τις στολίσουν. Αφού πρώτα κατανόησαν τον συμβολισμό της πασχαλινής λαμπάδας δραστηριοποιήθηκαν φτιάχνοντας την δικής τους λαμπάδα με μια διαφορετική τεχνική. Χρησιμοποίησαν πολλά υλικά όπως πολύχρωμες κορδέλες και στολιδάκια της αρεσκείας τους.

Ακολούθησε η διαδικασία με το βάψιμο των πασχαλινών αβγών. Αφού πρώτα έγινε συζήτηση για ποιον λόγο βάφουμε κόκκινα τα αβγά, ξεκίνησε το βάψιμο με τον παραδοσιακό τρόπο: με φύλλα δέντρων πάνω στα αβγά, δέσιμο με διάφανο ύφασμα και βούτηγμα  στη βαφή. Στη συνέχεια τα παιδιά τα στόλισαν με πασχαλινές κορδέλες, φιογκάκια και χρωματιστές χαρτοπετσέτες με ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Ένα πανέμορφο πασχαλινό ταξίδι τελείωσε με την αγάπη και το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών του ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ» του Δήμου Τρικκαίων να γνωρίσουν τις παραδόσεις, για να μείνουν ζωντανές στο πέρασμα του καιρού.

Από το γραφείο Τύπου