Δήμος Τρικκαίων

Μέσω... SPACE o Δ. Τρικκαίων για ποδήλατα και πεζούς

3 Μαΐου 2017
Τέσσερις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για πεζούς και ποδηλάτες παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα SPACE («Supporting Policy and Action for Active Environments» - «Πολιτική Στήριξης και Δράσης για ένα Ενεργό Περιβάλλον»).

Οι δράσεις αυτές παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στη συνάντηση των άλλων 9 φορέων από την ΕΕ που μετέχουν στο πρόγραμμα, σήμερα το πρωί, Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Στον χώρο του Μουσείου, ανάμεσα στην έκθεση ζωγραφικής και δίπλα από την ιστορία του μεγάλου μας συνθέτη, οι Ευρωπαίοι εταίροι συζητούν για τις προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων.
Συγκεκριμένα, για:
1. Ενίσχυση της ποδηλατικής διαδρομής, με συνένωση των ποδηλατοδρόμων (των οδών Καλαμπάκας και Κονδύλη) στον κεντρικό και παράλληλη ένωση της διαδρομής για τα αθλητικά κέντρα, με ποδηλατόδρομο
2. Δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στον ποταμό Ληθαίο
3. Δημιουργία περιπατητικής διαδρομής από τον Αγιο Οικουμένιο προς τα σχολεία της Μπάρας
4. Αύξηση του ωφέλιμου χώρου για πεζούς με την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς.
Αυτές οι δράσεις, που εντάσσονται και στη μελέτη για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μέσω του «Πράσινου Ταμείου» ή με χρήματα του Δήμου, προωθούν τους στόχους του προγράμματος. Δηλαδή, την ευκολία στην κίνηση πεζών και ποδηλατιστών, ως τμήμα της ενεργούς περιβαλλοντικής πολιτικής για κάθε πόλη.
Η συνάντηση που κάθε εξάμηνο πραγματοποιείται σε διαφορετική χώρα, ολοκληρώνεται το πρωί της Πέμπτης 4 Μαΐου. Το διήμερο αυτό συζητώνται θέματα για την πορεία του σχεδίου δράσης που εκπόνησε κάθε φορέας και μετέχουσα πόλη, καθώς και η ύπαρξη καλών πρακτικών, που θα μπορούσαν να ανταλλαγούν ανάμεσα στους φορείς.
Στο πρόγραμμα,  που υλοποιείται μέσω του Εκπαιδευτικού, Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Τμήματος (Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) μετέχουν οι:
– Πανεπιστήμιο Gloucestershire, Μ. Βρετανία (Συντονιστής του προγράμματος)
– British Heart Foundation Centre on Population Approaches for NCD Prevention, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Μ. Βρετανία
– Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σ.Ε.Φ.Α.Α.
– Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, Ελβετία
– Δήμος Τρικκαίων
–  LIKES Foundation for Sport and Health Sciences, Fit for Life Program, Φινλανδία
–  Castilla La Mancha Regional Government of Education, Culture and Sport, Ισπανία
– Δήμος Tukums. Λετονία
– Δήμος Μπρασόφ, Ρουμανία
– Centro Studi ed Iniziative Europeo, Ιταλία.

Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν η τ. αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η οποία μετείχε από την αρχή τους προγράμματος ως πολιτικός εκπρόσωπος του Δήμου και η συγκοινωνιολόγος κ. Ευφρ. Μπράκη.

 

Από το γραφείο Τύπου