Δήμος Τρικκαίων

Μνήμη, ιστορία και πολιτισμός, στο ντοκιμαντέρ για τις παλιές φυλακές Τρικάλων

13 Μαρτίου 2016
Με το μουσείο Τσιτσάνη να έχει μπει στην τελική ευθεία, το κτήριο των παλιών φυλακών Τρικάλων αναδεικνύει την ιστορική του σημασία. Και αυτό γίνεται μέσω του ντοκιμαντέρ του τρικαλινού βραβευμένου σκηνοθέτη, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, με τίτλο «Σιωπηλός μάρτυρας».

Η ταινία εντάχθηκε στο διεθνές πρόγραμμα, στο τμήμα «καταγραφή της μνήμης» του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβάλλεται για πρώτη φορά στο κοινό την άλλη Παρασκευή, στις 18 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, στην Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι.

Η ταινία ολοκληρώθηκε μετά από έρευνα και με τη συμμετοχή πολλών τρικαλινών και αποτελεί παρακαταθήκη για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς της πάλης των Τρικάλων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα kinolab.gr:
Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ βασίστηκε κυρίως σε υλικό που παραχωρήθηκε από τη Μαρούλα Κλιάφα
Το δε σχετικό σημείωμα αναφέρει:

«Το 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σε αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει το ερώτημα: Πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
Έρευνα-σενάριο: Γλυκερία Πατραμάνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χάρης Φάρρος
Μοντάζ-σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μουσική-μίξη ήχου: Βαγγέλης Φάμπας
Συμμετείχαν (με σειρά εμφάνισης):
Κώστας Σαμαράς, Γιάννης Αγκούμης, Βασίλειος Ντάφος, Έφη Χατζημάνου, Μαρούλα Κλιάφα, Αλκιβιάδης Ζαμπακάς (1927-2015), Θανάσης Αθανασίου, Σπύρος Κουγιουμτζόγλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Ιωάννης Πούλιος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γλυκερία Πατραμάνη

Για το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
Θανάσης Μιχαλάκης