Δήμος Τρικκαίων

Μνήμη, σεβασμός, τιμή στους 5 τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

19 Απριλίου 2019
Εκδήλωση από τον Δήμο Τρικκαίων, στα 75χρονα της εκτέλεσής τους στον αγώνα για ελευθερία

Με σεβασμό στην ιστορία των Τρικάλων και της Εθνικής Αντίστασης, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων για μια σημαντική στιγμή: την εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών τρικαλινών από τους Ναζί, πριν 75 χρόνια, στις 18 Απριλίου 1944.
Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2019, η μνήμη των Στεργίου Γάτσα, Γιάννη Μπριάζη,  Κώστα Στεργιόπουλου, Κωνσταντίνου Σύρμπα, Απόστολου Τσιανάκα έμεινε ζωντανή, ως παράδειγμα για τον αγώνα για την ελευθερία. Το μήνυμα «παρέδωσαν» στην τρικαλινή κοινωνία, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ1 και Γ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Καθώς με αφηγήσεις, τραγούδια και τη γενικότερη παρουσία τους, έχοντας μελετήσει τα γεγονότα του Απριλίου του 1944 εν μέσω ναζιστικής κατοχής στα Τρίκαλα, μίλησαν στους παριστάμενους για τη θυσία των νεαρών τρικαλινών.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ευαγγελία Λιάκου και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Τριαντάφυλλος Τέλλιος και Γεωργία Κοντοκώστα. Στη συνέχεια, ποιήματα που συνέγραψαν οι κ. Βάιος Φασούλας και Ηλίας Στεργιόπουλος  (αδέρφια του Κώστα Στεργιόπουλου), απαγγέλθηκαν από την ηθοποιό και μέλος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων κ. Βίκυ Ιακωβάκη.

Τα στεφάνια κατέθεσαν, αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος  Γακόπουλος, η Ν.Ε. του  ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, η ΝΕ του  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ.  Βασιλική Κάκλα, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Κωνσταντάκος, η κ. Αρετή Σύρμπα εκ μέρους της οικογένειας του Κωνσταντίνου Σύρμπα, οι Βάιος Φασούλας και  Ηλίας Στεργιόπουλος, ως αδέλφια του Κώστα Στεργιόπουλου, η κ. Τζίνα Μπέη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Τρικάλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) κ.  Γιώργος Ρώσσης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Φαλτάκας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.

 

 

Από το γραφείο Τύπου