Δήμος Τρικκαίων

Μουσείο Τσιτσάνη: Μαγευτικά ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση

21 Ιουνίου 2022
Από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και το ΤΡΙΚΚΗ  - Κέντρο Χορού Τρικάλων

 

Με κοινό σημείο την παράδοση και κοινό στόχο τη διάδοση της μουσικής, ως τρόπου έκφρασης και δημιουργίας, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και το ΤΡΙΚΚΗ  – Κέντρο Χορού Τρικάλων χάρισαν μια εξέχουσα βραδιά παραδοσιακής μουσικής στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές. Το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης 2022» που συνδιοργανώνουν το μουσείο Τσιτσάνη και ο Δήμος Τρικκαίων, η αυλή του μουσείου «καλύφθηκε» από νότες και ηχοχρώματα της παράδοσης.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εφη Λεβέντη και ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Μιχάλης Λάππας τόνισαν τη σημασία των πολιτιστικών συνεργειών σε έναν τόπο που βρίθει από μουσική. Εδωσαν, δε, έμφαση στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης 2022» που συνεχίζονται στα Τρίκαλα. Τον λόγο πήρε και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων κ. Μάρω Κασαγιάννη, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητας της παρουσίας των μαθητών/τριών στην εκδήλωση και στο πρόγραμμα που παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο με τίτλο «Ανατολή μεγαλοστράτα».
Ο εκ Τρικάλων καθηγητής του Σχολείου κ. Νεκτάριος Παπαγεωργίου, υπεύθυνος της εκδήλωσης από την πλευρά του σχολείου, επεσήμανε σε δηλώσεις του 4 σημαντικά στοιχεία: ότι οι μαθητές/τριες μουσικοί προέρχονται ως επί το πλείστον από μουσικές οικογένειες, ότι με παρόμοιες δράσεις και συμμετοχές αποκτούν πρόσθετες προσλαμβάνουσες, ότι συνεχώς βελτιώνουν το παίξιμό τους και ότι προσεγγίζουν με σεμνότητα ακριβώς αυτό το παίξιμο. Σημαντική, επεσήμανε, και η δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, με παράδειγμα τα μέλη της χορωδίας, που μαζί με την ορχήστρα προσέφεραν ηχητική απόλαυση στους ακροατές και τις ακροάτριες.
Επιμέλεια προγράμματος: Νεκτάριος Παπαγεωργίου
Επιμέλεια ορχήστρας: Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Παπαγεωργίου
Επιμέλεια χορωδίας: Γωγώ Καρβούνη
Τη σκυτάλη πήραν οι χορευτές και χορεύτριες του ΤΡΙΚΚΗ Κέντρο Χορού Τρικάλων, που με πρόσθετη προσήλωση στη χορευτική παράδοση της χώρας, ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους, ακολουθώντας τα βήματα «στους δρόμους της μουσικής παράδοσης από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδος και ακόμα παραπέρα, μέχρι τα Βαλκάνια και την Ανατολή, όπου βαθιά μέσα στο χρόνο οι Έλληνες άφησαν τα σημάδια τους».

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης