Δήμος Τρικκαίων

Μουσική μνήμη και τιμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Μουσείο Τσιτσάνη

17 Νοεμβρίου 2021

Με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, εμβληματικά για την περίοδο της χούντας και ουσιαστικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά λιγότερα γνωστά, το Μουσείο Τσιτσάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Η εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη, στις 16 Νοεμβρίου 2021, ήταν η πρώτη από το Μουσείο δυόμισι μήνες από τον θάνατό του.
Κάτι που ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Μουσείου, Μιχάλης Λάππας, παραλληλίζοντας ταυτοχρόνως τις δύσκολες ημέρες της δικτατορίας με τον φόβο που επικρατεί λόγω κορονοϊού.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε με έμφαση την ουσία των αγώνων για τη δημοκρατία, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχείς αγώνες και προσπάθειες που θα βελτιώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Με τη συνοδεία της ορχήστρας τα τραγούδια απέδωσαν ο Χρίστος Μοδέστου και η Μαρία Τύμπα , σε ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα και με σολίστ στο μπουζούκι τον Βασίλη Μητσιάκη.

Έπαιξαν  επίσης οι μουσικοί:

Βιολί: Στέφανος Σεκέρογλου

Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας

Κιθάρα: Δημήτρης Τυχάλας

Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Λάμπας
Ανάμεσα στα τραγούδια, ιστορίες και κείμενα σχετικά με το Πολυτεχνείο διάβασε η ηθοποιός του Δημοτικού Θεάτρου Βίκυ Ιακωβάκη.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της βραδιάς, ήταν η μεταφορά του μηνύματος της εξέγερσης στη νέα γενιά. Στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη παρουσιάστηκε εικαστική έκθεση με δημιουργίες παιδιών από 4 Νηπιαγωγεία του Δήμου Τρικκαίων. Οι λιλιπούτειοι μαθητές και μαθήτριες συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και ανέδειξαν με δημιουργίες της, όσα αντιλαμβάνονται για μια σημαδιακή επέτειο.

Στην έκθεση συμμετείχαν, το 23Ο  Νηπιαγωγείο Τρικάλων, το 11Ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, το Νηπιαγωγείο Φλαμουλίου και το Νηπιαγωγείο Μικρού Κεφαλόβρυσου. Παραβρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Γ. Καταβούτας και Β. Κρανιάς.

Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιος Καραγιώργος.

Από το γραφείο Τύπου