Δήμος Τρικκαίων

Νέα εποχή, νέα, σύγχρονη λαϊκή αγορά στα Τρίκαλα

24 Μαρτίου 2021

Με μια τακτοποιημένη και λειτουργικότερη εγκατάσταση για τη λαϊκή αγορά, ο Δήμος Τρικκαίων εκσυγχρονίζει την εμπορική «καρδιά» των Τρικάλων. Σχεδόν μετά από 40 χρόνια συζητήσεων επί συζητήσεων, η νέα λαϊκής αγορά αποκαλύφθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.

 

Ηταν μια προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων ήδη από το 2015, να δοθεί λύση, αλλά και νέα μορφή, σε ένα  σημείο αναφοράς για όλη την πόλη, τον Δήμο, τον νομό Τρικάλων. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 585.000€ με πόρους του Δήμου και του «Πράσινου Ταμείου».Η νέα λαϊκή αγορά λειτουργεί καθημερινώς πλην Κυριακής στην κεντρική νησίδα των οδών Ηρώων Αλβανικού Μετώπου και 28ης Οκτωβρίου.
Εγινε πλήθος επισκευών και κατασκευών, όπως: διαπλατύνσεις νησίδας, ανακατασκευές πεζοδρομίων, έργα τακτοποίησης του χώρου, διαμορφώσεις ένθεν κακείθεν της νησίδας.
Στόχος είναι, να μπορεί ο πολίτης, ο καταναλωτής, να αγοράζει τα τοπικά προϊόντα ασφαλής, σε περιβάλλον τακτοποιημένο, καθαρό, με τέντες.
Η λαϊκή αγορά θα είναι… δικτυωμένη, καθώς στις πρόσθετες υπηρεσίες που σύντομα θα παράσχει ο Δήμος Τρικκαίων, συμπεριλαμβάνονται δωρεάν wifi, ειδική ιστοσελίδα με τα νέα της λαϊκής αγοράς, ενώ σύντομα θα λειτουργεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Επίσης, είναι έτοιμο το Κέντρο Πληροφόρησης, σε οικίσκο ακριβώς στο κέντρο της αγοράς. Σε αυτό, ο Επόπτης της Λαϊκής Αγοράς και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται καθημερινώς κοντά στον παραγωγό και τον καταναλωτή, ρυθμίζοντας όσα θέματα προκύπτουν. Το Κέντρο διαθέτει επίσης απινιδωτή και φαρμακείο για παροχή βοήθειας .
Απομένουν λίγες ακόμη συμπληρωματικές εργασίες στην περιοχή, προκειμένου η εικόνα να είναι πλήρης για όλους και όλες.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην «εκκρεμότητα που επιλύθηκε μετά από δεκαετίες, με μια όμορφη, λειτουργική λαϊκή αγορά. Σε μια αγροτική περιοχή, δίνουμε τη δυνατότητα σε παραγωγούς, εμπόρους και τον καταναλωτή, να μετέχουν στην εμπορική δραστηριότητα. Αλλάζουμε την εικόνα των Τρικάλων, με τα έργα ανάπλασης των δύο πλατειών, το ανοικτό εμπορικό κέντρο, τη νέα όψη του κτηρίου της Νομαρχίας, που πολύ σύντομα βαίνουν προς δημοπράτηση».
Ευχαριστίες μεταφέρει ο Δήμος Τρικκαίων σε όλους και όλες, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου: στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στην ανάδοχο εταιρεία SOLIS ΑΕ, στις εταιρείες κοινής ωφέλειας που συνεργάστηκαν (ΔΕΥΑΤ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), στο Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων στους πωλητές και παραγωγούς για τη συνεργασία τους.

Από το γραφείο Τύπου

 

Χρονολόγιο για τη λαϊκή αγορά

2015

Η δημοτική αρχή ξεκινά την προσπάθεια για τη νέα λαϊκή αγορά

18 Μαΐου 2016

Η πρώτη επίσημη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τρικκαίων, με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης

2 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσιάζονται τα πρώτα στοιχεία της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας

21 Ιουνίου 2017

Πραγματοποιείται ηλεκτρονική διαβούλευση

7 Νοεμβρίου 2017

Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της δημοτικής αρχής για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου

10 Μαΐου 2018

Νέος κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής αγοράς

 2 Απριλίου 2019

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πρότασης με 585.000€. Τα 204.270 € από το «Πράσινο Ταμείο» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση 2019» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ») τα 380.730€ από τα ταμεία του Δήμου, μετά την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής

20 Αυγούστου 2019

Δημοπρατείται η «Ανάπλαση – αναβάθμιση της περιοχής της υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων» με προϋπολογισμό 585.000€.

15 Απριλίου 2020

Υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία SOLIS ΑΕ που μειοδότησε για το έργο. Ένα έργο

19 Μαΐου 2020

Ξεκινούν οι εργασίες στη λαϊκή αγορά

ΕΠΟΝΤΑΙ

 – Open Mall με προϋπολογισμό 1.838.000€
– Ανάπλαση Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και Πλατείας Εθνικής Αντίστασης με προϋπολογισμό 3.000.000 €
– Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου ποταμού με προϋπολογισμό 3.109.198,4 €
– Επανάχρηση κτηρίου πρώην νομαρχίας με προϋπολογισμό 634.238,64€