Δήμος Τρικκαίων

Νέα πρωτιά του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, με άρωμα Δημοτικής Φιλαρμονικής και Γαλλίας

18 Μαΐου 2017

Πόσες φορές δεν έχουμε ξεφυλλίσει ένα άλμπουμ παλιών φωτογραφιών και δεν νιώσαμε τις αναμνήσεις να ξεπηδούν και να μας συνεπαίρνουν σε ταξίδια μακρινά!

Πόσες στιγμές συγκίνησης, χαράς αλλά και λύπης δεν έχουμε αναβιώσει μέσα από αυτή τη μαγική εφεύρεση που λέγεται φωτογραφία!

Ξεφυλλίζοντας νοερά το άλμπουμ της γαλλόφωνης πορείας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, πόσες στιγμές χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας δεν έχουμε να θυμηθούμε! Πολλές από αυτές χάρη στις διακρίσεις των μαθητών μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας.

Το σχολείο μας συμμετέχει για έκτη συνεχή χρονιά στον εν λόγω διαγωνισμό και για έκτη συνεχή χρονιά καταφέρνει να διακριθεί σε αυτόν και να είναι στην λίστα των νικητών παρόλο τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων και τον ανταγωνισμό.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι μαθητές μας κατορθώνουν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή της λίστας των νικητών και να κατακτήσουν το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο προσφέροντάς μας  απέραντη χαρά και ικανοποίηση!

O Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας διοργανώνεται κάθε χρόνο και στην Ελλάδα από τη Γαλλική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τις υπόλοιπες γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά στην παραγωγή κειμένου στη γαλλική γλώσσα, το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν συνήθως να παρουσιάσουν με ποικίλους τρόπους : έντυπη μορφή, παρουσίαση τύπου Power Point, τραγούδι, κινηματογραφημένη ιστορία κ.α..

Στον φετινό Διαγωνισμό οι μαθητές κλήθηκαν να αναβιώσουν μία παλιά, ιστορική φωτογραφία και παράλληλα να συντάξουν ένα κείμενο γεμάτο αναμνήσεις, σύμφωνα με το μοντέλο του έργου του Georges Perrec, “Je me souviens”- “Θυμάμαι”, που να αντικατοπτρίζει  στιγμές  από  την καθημερινότητα της εποχής.

Οι ποιοτικές  δημιουργίες των μαθητών μας κατά τα προηγούμενα έτη και κυρίως οι επιτυχίες που αυτές σημείωσαν στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας (1er Grand Prix – 1ο Μεγάλο Βραβείο το 2012, 3ème Grand Prix – 3ο Μεγάλο Βραβείο το 2013 και απλά βραβεία-διακρίσεις το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016) καθώς και τα έπαθλα (δωρεάν εκπαιδευτικά ταξίδια στη Γαλλία και άλλα μικρότερα δώρα) αποτέλεσαν κίνητρο για νέες δημιουργίες και νέα συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Έτσι, οι μαθητές μας, ιδιαίτερα πρόθυμοι, προχώρησαν σε ποικίλες αναπαραστάσεις φωτογραφιών και κειμενικές δημιουργίες γεμάτες αναμνήσεις. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις εργασίες όλων των ομάδων και έτσι το Σχολείο μας συμμετείχε τελικά στον Διαγωνισμό με οκτώ ιδιαίτερα αξιόλογες παραγωγές : οι επτά δημιουργήθηκαν από αντίστοιχες ομάδες μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου και μία από ομάδα μαθητριών του Λυκείου μας.

Οι μαθητές «σκηνοθέτησαν» και ξαναζωντάνεψαν τα στιγμιότυπα που επέλεξαν και οι φωτογραφίες που δημιούργησαν είναι εντυπωσιακές και τα κείμενά τους πραγματικά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα.

Η διακριθείσα ομάδα του Λυκείου που απαρτίζεται αποκλειστικά από κορίτσια, αποφάσισε να αναβιώσει μία ιστορική φωτογραφία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων που χρονολογείται πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, γύρω στο 1936. Η φωτογραφία ανήκει στη συλλογή του κ. Οδυσσέα Τράντου και εκτίθεται στο μουσείο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, στο κτήριο της Δωροθέας Σχολής της πόλης μας.

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι παρακάτω μουσικοί και τα μουσικά τους όργανα :

Επάνω, από αριστερά επάνω : Μουταλής : κάσα, Γιώργος Αβραμούλης : κλαρίνο,  Ιωσήφ Κοέν :  τρομπόνι, Τζαμάρας : τζένις και Πλακιάς : τρόμπα.

Κάτω από αριστερά : Κωνσταντίνος Λαζαρίκος : μπάσο, Λάζαρος Ζιώγκας : τζένις, Στέφανος Γιωτάκης : τρομπέτα, Μάνιας : τρομπόνι, Γιάννης Γιωτάκης : ταμπούρο

Οι μαθήτριες του σχολείου μας, προσπάθησαν η καινούρια φωτογραφία να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή στην πρωτότυπη. Ως πραγματικοί επαγγελματίες, ετοίμασαν το σκηνικό, μεταμφιέστηκαν καταλλήλως σε άνδρες – μέλη της φιλαρμονικής και με απόλυτη συνεργατικότητα και υπομονή κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Με τον ίδιο τρόπο, επιδεικνύοντας ομαδικό πνεύμα, οι μαθήτριες επιδόθηκαν στην δημιουργική γραφή και κατέληξαν στο κείμενο των αναμνήσεων με τίτλο «Mémoires d’un artiste» «Αναμνήσεις ενός καλλιτέχνη», που συνοδεύει την φωτογραφία τους.

Για να κάνουν πιο πρωτότυπη την εργασία τους, αποφάσισαν να εντάξουν τις αναμνήσεις σε μία ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηλικιωμένος πλέον καλλιτέχνης που απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου ξετυλίγει το κουβάρι των όμορφων αναμνήσεών του στους ακροατές.

Στη συνέχεια, η ομάδα των μαθητριών προχώρησε στην τελική διαμόρφωση της εργασίας με τη μορφή ταινίας όπου ακούγεται το κείμενο στα γαλλικά από τις μαθήτριες Αλίκη Φλιούκα (δημοσιογράφος) και Ομηρόλη Μπάλτου (καλλιτέχνης).

Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής δουλειάς που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, ευαισθησία και εφευρετικότητα, δεν άφησε, προφανώς, ασυγκίνητους τους κριτές του Διαγωνισμού που κατέταξαν το σχολείο μας στην πρώτη θέση.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 3.500 μαθητές πολλών σχολείων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και πολλά ιδιωτικά και γαλλόφωνα σχολεία, πράγμα το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό.

 

Παρόλα ταύτα οι μαθήτριές μας κατάφεραν όχι μόνο να διακριθούν στον διαγωνισμό αλλά και να σκαρφαλώσουν στην πρώτη θέση κατακτώντας το Χρυσό Grand Prix (1ο Μεγάλο Βραβείο).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι φέτος στην πόλη μας απονεμήθηκε και το Αργυρό Grand Prix (2ο Μεγάλο Βραβείο), σε ομάδα του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Η απονομή των βραβείων έγινε σε τελετή που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απένειμε στις μαθήτριές μας ο Γάλλος Πρόξενος .

Την φωτογράφηση έκανε ο κ. Θέμης Αντωνιάδης, πατέρας μίας εκ των μαθητριών της ομάδας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διέθεσε, το μεράκι και τον σχεδόν επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο έκανε την φωτογράφηση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε, επίσης , στην Δημοτική Φιλαρμονική της πόλης μας και στην Αρχιμουσικό της, την κ. Μαίρη Μητσοπούλου, χάρη στην οποία μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα καπέλα καθώς και κάποια μουσικά όργανα, στοιχεία απαραίτητα για την πιστή αναβίωση της  παλιάς φωτογραφίας.

Φυσικά πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον κ. Οδυσσέα Τράντο για την αρχική, ιστορική φωτογραφία και τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει την βραβευμένη εργασία στον παρακάτω σύνδεσμο είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, δίπλα στον Άγιο Νεκτάριο όπου θα παρουσιαστεί από τις μαθήτριες το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 6:30μ.μ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γαλλοφωνία που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Τρικάλων.

https://www.youtube.com/watch?v=G2qE4xgBoDM&t=57s

Ελπίζοντας η διάκριση του σχολείου μας να αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση δημιουργίας για όλους τους μαθητές και να τους προτρέψει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να… ταξιδεύουν και να ονειρεύονται, απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια για την μεγάλη τους επιτυχία στις μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου :

 1. Ακρίβου Καίτη
 2. Αντωνιάδη Αθηνά
 3. Ζάμπρα Ρεβέκκα
 4. Κοκκόρα Αγγελική
 5. Μπάλτου Ομηρόλη
 6. Μπαντόλια Παρασκευή
 7. Πασσιά Κωνσταντίνα
 8. Σάρρη Διονυσία
 9. Σφέικου Αθηνά
 10. Τολίκα Εμμέλεια
 11. Φλιούκα Αλίκη

 

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων