Δήμος Τρικκαίων

Νέες δράσεις στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης

29 Ιουνίου 2018
Που διοργανώνει και το 2018 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

 

 

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου στον  χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης Τρικάλων στα πλαίσια της Καλοκαιρινής  Εκστρατείας Ανάγνωσης  και  Δημιουργικότητας  2018 «Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» υλοποιήθηκε η δράση «Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στον τίτλο τους αριθμούς»

Μαντέψαμε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κέρδισε.

Την Τρίτη 26/06/2018 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η δράση ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες. Σε αυτό συνετέλεσε η πολύτιμη βοήθεια της εταιρείας  BEE FACTOR  με εισηγητή τον μελισσοκόμο Χρήστο Κωσταρέλο και την ιδιοκτήτρια της εταιρείας  Αλίκη Μακρή. Κατά τη διάρκεια της δράσης προβλήθηκαν ενημερωτικά βίντεο και απαντήθηκαν απορίες παιδιών για τις μέλισσες και την θαυμαστή κοινωνία τους . Όλα μαζί τα παιδιά στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα σπίτι για τις  μέλισσες  το οποίο θα διακοσμεί τον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης όπου φυτεύτηκαν λουλούδια και φυτά που θα αποτελέσουν ιδανική τροφή για τις μέλισσες . Στο τέλος δόθηκαν στα παιδιά που συμμετείχαν βαζάκια με μέλι , κεράσματα από την εθελόντρια της δράσης Αλίκη Μακρή .

Τετάρτη 27/6/2018 

Μέσα από τις  σελίδες του βιβλίου Τικ τακ ώρα για μάθημα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου και παρέα με όμορφα εικονογραφημένες εικόνες από πληθώρα παιδικών βιβλίων, η εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου προσέγγισε  στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης το θέμα «Τι κάνω κάθε μέρα;» . Παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών προσπάθησαν να ξεχωρίσουν και να κατανοήσουν τα στάδια της μέρας ,  Πρωί-Μεσημέρι-Απόγευμα-Βράδυ,  να τοποθετηθούν τα ίδια σε σχέση με το χρόνο και να χωρίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες σε στάδια. Αφού συζήτησαν για το χρόνο, για τη διαφορά της ώρας από χώρα σε χώρα, για το πώς μετρούσαν το χρόνο στο παρελθόν, τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν το καθένα τη δική του χρονογραμμή κάθε μέρας. Έπειτα κρέμασαν στο χώρο του παιδικού τμήματος όλες τις  χρονογραμμές φτιάχνοντας τον χάρτη του 24ώρου.

 

Πέμπτη 28/6/2018

«Ένας χώρος στα μέτρα μου». Με εμψυχώτρια τη φιλόλογο – θεατροπαιδαγωγό Ελένη Ποζιού γίναμε μικροί, γίναμε μεγάλοι, γίναμε μικροσκοπικοί. Παίξαμε με το ύψος, κολυμπήσαμε σε μικρή μεγάλη θάλασσα και βουτήξαμε στη χαρά. Γνωρίσαμε τον Πομελό και μάθαμε τα μυστικά και τις αγωνίες του. Γίναμε ήρωες και υποκλιθήκαμε σαν ηθοποιοί. Σχεδιάσαμε τους φίλους μας σε μεγάλο χαρτί και στη συνέχεια, τους ζωγραφίσαμε. Επιτέλους, δημιουργήσαμε έναν κόσμο στα δικά μας μέτρα!

Παρασκευή 29/6/2018

«Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβς»

Με εμψυχώτρια την ηθοποιό Έλενα Τέγου γνωρίσαμε διάσημους ντετέκτιβ. Στόχος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μια ειδικής κατηγορίας λογοτεχνικών βιβλίων. Παρατηρήσαμε, καταγράψαμε, παρακολουθήσαμε. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίσαμε την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων  στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.

 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας 3/7 έως 6/7 2018

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10:00 – 12:00π.μ.

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 10:00 – 12:00π.μ.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ

Μια οικογενειακή φωτογραφία , ένα κειμήλιο, μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειας σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη ιστορία. 

Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη 

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ.

ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με τον καθηγητή φυσικής Θανάση Σπανιά

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ10:00 – 11:30π.μ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα

Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανση του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς καταγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυση τους;

Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη 

 

Από το γραφείο Τύπου