Δήμος Τρικκαίων

Νέος χώρος αναψυχής και τουριστικός πόλος ο λόφος Προφήτη Ηλία στα Τρίκαλα

18 Αυγούστου 2023

Ένα ακόμη πολύ μεγάλο έργο για τις επόμενες δεκαετίες ξεκινά άμεσα στα Τρίκαλα. Πρόκειται για τις «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσίου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων Υποέργο 2: Ανάδειξη, προστασία και αναβάθμιση λόφου προφήτη Ηλία», έργο με προϋπολογισμό 7.000.000 € (με ΦΠΑ) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Τη σύμβαση υπέγραψε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Ανταίος Κατασκευαστική Α.Ε.» ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς,  ζητώντας άμεση έναρξη των σχετικών εργασιών.
Εξάλλου, πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει πλήρως και εμφατικά τον αγαπημένο λόφο των τρικαλινών, τον αναμορφώνει και τον εντάσσει στον σχεδιασμό της σύγχρονης πόλης.

Η φιλοσοφία

Το μεγάλο αυτό έργο ουσιαστικά αλλάζει και αναδιαμορφώνει τα πάντα: πρόσβαση, πρώην ζωολογικό κήπο, κτήρια, εναλλακτικές διαδρομές. Ο νέος χώρος που διαμορφώνεται θα αποτελεί ένα βασικό πόλο έλξης για τρικαλινούς και επισκέπτες, αναπτύσσοντας δραστηριότητες για το περιβάλλον και την τεχνολογία.


Τι θα κατασκευαστεί

 1. Δίκτυο Περιπατητικών Διαδρομών και Σημείων Στάσης

Α. Διαμορφώνονται 4 συνολικά είσοδοι – έξοδοι προς τον λόφο, με μέριμνα για μείωση κίνησης οχημάτων, προστασία περιβάλλοντος,
Β. Διαμορφώνεται δίκτυο 4 διαδρομών – μονοπατιών
Γ. Γίνεται ανάδειξη και σήμανση των διαδρομών
Δ. Αναπλάθεται η υφιστάμενη παιδική χαρά
Επίσης, γίνονται νέες φυτεύσεις με συγκεκριμένα είδη, χρησιμοποιούνται φιλικά στο περιβάλλον υλικά, τοποθετούνται νέες περιφράξεις, καθώς και πινακίδες σήμανσης
Χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι το ότι μία περιπατητική διαδρομή, διαμορφώνεται από την πρώην ΤΑΞΥΠ και τον προς δημιουργία Διαδραστικό Χώρο Τεχνολογίας, με κατάλληλη διαμόρφωση νέας διαδρομής και έμφαση στην πεζοπορία.

 1. Πάρκο Ενδημικής Χλωρίδας & Πανίδας

Α. Δημιουργείται Πάρκο Ενδημικής Χλωρίδας στον υπάρχοντα χώρο Forest Park (πρώην ζωολογικό κήπο).
Β. Περιλαμβάνει κτήριο υποδοχής Info Point, πλατώματα, βοτανικό κήπο με θερμοκήπιο και εκπαιδευτικό – βιωματικό κήπο, σημεία συνάντησης, αναψυκτήριο, πυροφυλάκιο, λίμνη με υδροχαρή φυτά, λαβύρινθο, κιόσκι, νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ολες οι κατασκευές θα γίνουν με υλικά που ταιριάζουν στο περιβάλλον, ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικές ξύλινες κατασκευές για παιδιά.

 1. Νέο κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης
  Μεταφέρεται στο Πάρκο Ενδημικής Χλωρίδας & Πανίδας και διαμορφώνεται πέριξ κυκλικής αίθουσας, με χώρους υποδοχής, πωλητηρίου, βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου, καθιστικού, εκθέσεων και τουαλετών.
 2. Χώρος ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας
  Δημιουργείται στο παλιό τουριστικό περίπτερο, με χώρους γευσιγνωσίας, έκθεσης τοπικών προϊόντων, κουζίνας και τουαλετών.
  Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται ειδικές κατασκευές, όπως πέργκολα και υπερυψωμένα παρτέρια λαχανόκηπου, με πρόσθετες φυτεύσεις κατάλληλων ειδών.
 1. Διαδραστικός Χώρος Τεχνολογίας
  Ο χώρος αυτός δημιουργείται σε υπάρχοντα κτήρια της πρώην ΤΑΞΥΠ, με τον υπόλοιπο χώρο να αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ίδρυση του Μουσείου των Τρικάλων.
  Ο Διαδραστικός Χώρος Τεχνολογίας διαμορφώνεται από δύο ανεξάρτητα τμήματα στα βόρεια του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Το ένα τμήμα περιλαμβάνει στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο, χώρο υποδοχής, κατάστημα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. η αίθουσα αυτή θα μπορεί να μετασχηματίζεται σε αίθουσα εκδηλώσεων/συνεδριακός χώρος για 40 άτομα. Εκτός από τα εκθέματα, θα είναι προσβάσιμος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του χώρου. Το δεύτερο τμήμα διαμορφώνεται με ανεξάρτητη είσοδο και περιλαμβάνει αναψυκτήριο και χώρους υγιεινής, με εσωτερικό αίθριο και θέα προς τον λόφο.
  Η είσοδος στον Χώρο Τεχνολογίας θα γίνεται από την Οδό Ελληνικού Στρατού, από όπου θα ξεκινά και το μονοπάτι με κατεύθυνση τον λόφο και τους λοιπούς νέους χώρους που δημιουργούνται (Πάρκο, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ.α.)

Από το γραφείο Τύπου