Δήμος Τρικκαίων

Ο απόηχος της εκδήλωσης για τον Μακρυγιάννη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

24 Μαρτίου 2017
Για την επέτειο της 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων με θέμα: «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ μια γνήσια φωνή που ο αντίλαλός της φθάνει έως σήμερα».

Ομιλητής ήταν ο Κων/νος Β . Παυλάκος , π. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Αναφέρθηκε σε βασικά γεγονότα της Επανάστασης του 21 , πώς δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και πώς η Ελλάδα έλαβε τη μορφή που έχει σήμερα μεγαλώνοντας 6 φορές από το 1832 μέχρι το 1948, ύστερα από αγώνες , θυσίες και αίματα σε χρονικό διάστημα 130 περίπου ετών (1821-1948), δείχνοντας όλα αυτά σε ιστορικό χάρτη.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ΦΩΝΗ που βγαίνει μέσα από τα Απομνημονεύματα του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, τα οποία αντικατοπτρίζουν γεγονότα και καταστάσεις τόσο στο πολεμικό όσο και στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο της χώρας μας κατά τη διάρκεια της Επαν/σης αλλά και κατά την μεταπελευθέρωτική περίοδο. Εμβόλιμα αναφερόταν και σε στοιχεία από την ζωή (προσωπική, κοινωνική, και πολιτική) του ένδοξου οπλαρχηγού

Προχώρησε και σε ερμηνεία και των φαινομένων εσωτερικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της Επαν/σης επικαλούμενος και απόψεις του Νίκου Καζαντζάκη , του καθηγητή της Φιλοσοφίας και Ακαδημαικου Ιωάννου Θεοδωρακόπουλου. κ.α.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χρέος των σημερινών Ελλήνων , όπως διετύπωσαν το χρέος αυτό ο Διονύσιος Β’, επίσκοπος Λαρίσης και Τρίκκης , η Βυζαντινολόγος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Ελένη Γλυκατζή –Αρβελέρ και ο ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση εκ μέρους του ομιλητή της Αγίας Σοφίας χωρίς μιναρέδες , που την προμηθεύτηκε από την Κων/πολη καθώς και της εικόνας του Μακρυγιάννη φιλοτεχνημένη από αγιογράφο μοναστηρίου.

Το ακροατήριο ενθουσίασε η απαγγελία του ποιήματος «Ωδή στον Μακρυγιάννη» του Άγγελου Σικελιανού από την μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, Θεοδώρα , εγγονή του ομιλητή.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με το τραγούδι που τραγουδούσε ο ίδιος ο Μακρυγιάννης

«…. άκσα γυναικεία κλάματα κι αντρών τα μοιρολόγια

γι’ αυτά τα ‘ρωικά παιδιά στον κάμπο ξαπλωμένα

και μες στο αίμα το πολύ ειν’ όλα βουτηγμένα.

Για την πατρίδα πήγανε στον Άδη τα καημένα»

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων η κ. Έφη Λεβέντη, Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας.