Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων αναπλάθει το στολίδι των Τρικάλων, τον Ληθαίο ποταμό

16 Οκτωβρίου 2020

Με 3,1 εκ. από το ΠΕΠ Θεσσαλίας ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά σε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα έργα του. Την «Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Ληθαίου Ποταμού κατά μήκος της κοίτης εντός του σχεδίου πόλης», δηλαδή την πλήρη αναμόρφωση των όχθων του ποταμού σε ένα μήκος 2,5 χλμ. (από τη γέφυρα Γκίκα και το Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι την οδό Καλαμπάκας).

Πρόκειται για έργο που ο Δήμος Τρικκαίων σχεδίασε με λεπτομέρεια, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και παρουσίασε επίσης δημοσίως. Η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας διά των Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού προσφέρει οφέλη στους πολίτες. Ο Ληθαίος ποταμός αφήνει τη σφραγίδα του διαχρονικά στα Τρίκαλα, σηματοδοτώντας πλέον σύγχρονη πόλη.

Μάλιστα στη σχετική συζήτηση του περασμένου Ιανουαρίου (2020) στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, ο κ. Παπαστεργίου είχε επισημάνει ότι τα Τρίκαλα γίνονται πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, πιο προσβάσιμη πόλη για όλους.

Εργα

Τα έργα ενδεικτικά θα είναι:

  • Ανάπλαση πεζοδρομίων δεξιά και αριστερά της παραποτάμιας ζώνης
  • Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίων 5,1 μ, με ζώνη φύτευσης έως 1,20μ, ποδηλατόδρομος 1,50 μ. μονής κατεύθυνσης,  ζώνη κίνησης πεζών 2,40 μ., φύτευση νέων δέντρων, δημιουργία νέων καθιστικών, η τοποθέτηση νέων φωτιστικών και κιγκλιδωμάτων.
  • Αναμορφώσεις και καθαιρέσεις νησίδων, με παράλληλες νέες κατασκευές στην οδό Λάκμωνος, στη γέφυρα Βουβής
  • Ηπιας κυκλοφορίας διαδρομή στην οδό Κανούτα, από την οδό Χατζηγάκη  έως τη γέφυρα του παλιού ΚΤΕΛ. Ο δρόμος θα είναι ισοϋψής με τα πεζοδρόμια, καταργείται η νησίδα και πλακοστρώνεται. Καταργείται η στάθμευση από την πλευρά του ποταμού.
  • Από τη γέφυρα του παλιού ΚΤΕΛ έως τη γέφυρα Γκίκα καταργείται η νησίδα από την πλευρά του παλιού ΚΤΕΛ.
  •  Στην οδό Ιακωβάκη θα διαμορφωθεί και το απέναντι πεζοδρόμιο με ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ
  • Θα υπάρχει ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση ΑμΕΑ με ζώνη όδευσης τυφλών, με ράμπες πρόσβασης κ.α.
  • Σε όλα τα σημεία της διαδρομής θα μετατοπιστούν στύλοι δικτύων κοινής ωφελείας για ανεμπόδιστη κίνηση πεζού και ποδηλάτη.
  1. Ο ποδηλατόδρομος θα έχει πλάτος είναι 1,5 μ., μονής κατεύθυνσης κατά τη φορά των αυτοκινήτων, με τρίγωνο stop για παραχώρηση προτεραιότητας από το ποδήλατο στον πεζό

Η ανάπλαση του Ληθαίου στην όχθη της οδού Αμαλίας εντάσσεται στο έργο αναπλάσεων των κεντρικών πλατειών.

Πλέον απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου.

Τα άλλα μεγάλα έργα

Αυτό το έργο είναι το δεύτερο στη σειρά των μεγάλων έργων του Δήμου Τρικκαίων. Προηγήθηκε η ανάπλαση της λαϊκής αγοράς που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
Αναμένεται η έγκριση για

– την ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών
– τους νέους ποδηλατόδρομους
– την ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία, η μελέτη του οποίου ολοκληρώνεται για να υποβληθεί στο «Αντώνης Τρίτσης».

Από το γραφείο Τύπου