Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων δημοπρατεί το μεγάλο έργο της ανάπλασης των 2 κεντρικών πλατειών

10 Αυγούστου 2021

 

Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινά την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου έργου για τα Τρίκαλα: την ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών της πόλης, της Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική) και της Εθνικής Αντίστασης. Ενα έργο που μελετήθηκε, προωθήθηκε και υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων και την Τεχνική του Υπηρεσία, με χρηματοδότηση 3.000.000 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και βάσει της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσίαση της μελέτης, με το έργο ανάπλασης μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το κέντρο της πόλης αποκτά νέο πρόσωπο για την επόμενη ημέρα των Τρικάλων καθώς οι δύο πλατείες αποκτούν νέα ταυτότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δοθεί νέα όψη στο κέντρο της πόλης με την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, που απέκτησε επίσης σύγχρονο πρόσωπο.
Ουσιαστικά η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2017 και ακολούθησαν, ο διαγωνισμός για τη μελέτη, η σχετική διαβούλευση, η παρουσίαση της μελέτης, η συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και μόλις πριν λίγες ημέρες δόθηκε το «πράσινο φως» από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό για τη δημοπράτηση του έργου.

Κάτι που γίνεται με την ανάρτηση του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (www.trikalacity.gr ενότητα Προκηρύξεις) και πλέον απομένει η υποβολή των προσφορών μέχρι τις 24 Αυγούστου και η αποσφράγισή τους στις 30 Αυγούστου.

Το έργο


Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση συνολικής επιφάνειας 10.775m2 και περιλαμβάνει

-την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ.

-την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ.

-την περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ. , η οποία ξεκινάει από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Β. Τσιτσάνη.

Στις νέες πλατείες:
– Εμπλουτίζεται και αυξάνεται το πράσινο
– Δεν καθαιρείται κανένα άγαλμα, απλώς τροποποιείται η χωροθέτησή τους
– Αυξάνονται τα σημεία με νερό, με δύο μικρές λίμνες στην Ηρώων Πολυτεχνείου
– Δημιουργείται στέγαστρο για τους πολίτες
– Η ζώνη περιμετρικά της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών
– Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή.
– Κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα στεγάζει το info point και τους χώρους υγιεινής, ενώ το δεύτερο, πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.
– Κατασκευάζεται σύγχρονο αναψυκτήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
– Διαμορφώνεται νέος, πανέμορφος χώρο στον Ληθαίο, δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας, με απεριόριστη θέα προς την κεντρική γέφυρα, ένα «belvedere»


– Δημιουργείται μικρό αμφιθέατρο – χώρος ξεκούρασης επίσης δίπλα από τη γέφυρα
– Χαράσσεται νέα ποδηλατική διαδρομή, μέσα στην Εθν. Αντίστασης
– Αναδιατάσσεται η γνωστή σκάλα στη γέφυρα Μαρούγγαινας με υπερύψωση του κεντρικού τμήματος της πλατείας, για την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας.
– Νότια της πλατείας, αναπτύσσεται ο κήπος των Ιαμάτων, από επιφάνειες πρασίνου φυτεμένες με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
– Στη βόρεια πλευρά της πλατείας διαμορφώνονται επάλληλα πλατώματα από σκυρόδεμα που συνοδεύονται από μικρές υδατοδεξαμενές, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική αλλά και φιλότεχνη είσοδο αφού εκεί προβλέπεται η τοποθέτηση γλυπτών.
– Δίνεται μέγιστη έμφαση στους πολίτες ΑμεΑ, με κινητικά προβλήματα, στους γονείς με τα καροτσάκια, στον ελεύθερο χώρο.

Από το γραφείο Τύπου