Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει εργαζομένους για την ιλαρά

3 Οκτωβρίου 2017
Προτείνεται ο εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοπποιήσει

 

Αμεση η δράση του Δήμου Τρικκαίων για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Με πρωτοβουλία της ιατρού εργασίας του Δήμου κ. Γεωργίας Σκούφη, εστάλη ενημερωτική επιστολή για το θέμα της ιλαράς και των απαραίτητων εμβολιασμών. Η επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα στην αναζωπύρωση του προβλήματος ιλαράς στη χώρα μας: «Στην Ελλάδα δηλώθηκαν έως τώρα 196 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το νόσημα δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες, κυρίως άνω των 20 ετών και έτσι για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου και των πιθανών αναπηριών και θανάτων που προκαλεί, απαιτείται τόσο η ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων των παιδιών όσο και η ανοσοποίηση των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν».
Συστήνεται «ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR)».
Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται σχετικά, «είναι τριδύναμο (MMR- Ερυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα) και περιέχει ζώντα εξασθενημένα στελέχη των αντίστοιχων ιών. Θεωρείται γενικά ασφαλές εμβόλιο, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1Μ μετά τον εμβολιασμό, για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο. Είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό και γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα ενός μήνα».
Η γιατρός εργασίας του Δήμου Τρικκαίων είναι στη διάθεση των εργαζομένων για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.
Επίσης, συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων. Μια ακόμη ομιλία για θέματα «Υγείας και ασφάλειας στην εργασία», θα πραγματοποιηθεί  προς το προσωπικό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου, σε συνέχεια παρόμοιων δράσεων.

 

Από το γραφείο Τύπου