Δήμος Τρικκαίων

Ο Ινδιάνος «Μικρό Δέντρο» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

2 Μαΐου 2018
Στο πλαίσιο του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και της χώρας προέλευσης τους.

Η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 προσκαλώντας δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να  να συστήσουν αγαπημένους ήρωες που κατοικούν στα βιβλία της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας σε μικρούς και μεγάλους.

Κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στη δράση, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν ήρωα ή μία ηρωίδα από μία λίστα με 150 χαρακτήρες που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ήρωα ή την ηρωίδα, που έχει υιοθετήσει η βιβλιοθήκη της περιοχής τους και να τον συστήσουν στο ευρύ κοινό: Πού κατοικεί; Ποια είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά του; Ποια είναι τα κατορθώματα και οι περιπέτειες του; Τι ξέρουμε για την οικογένειά του, τις συνήθειές του, τα όνειρα του;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Εθνικής Βιβλιοθήκη υλοποίησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα την Τρίτη 24 Απριλίου. Το Δημοτικό Σχολείο της Ράξας Τρικάλων ήταν μαζί μας εκείνη την ημέρα και το κέφι και η φαντασία των παιδιών έδωσε μορφή στο ήρωα που επέλεξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων που είναι  ο Μικρό Δέντρο, από το βιβλίο του Φόρεστ Κάρτερ: Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου, των εκδόσεων Κέδρος. Το Μικρό Δέντρο είναι ένα πεντάχρονο αγόρι που μετά τον θάνατο των γονιών του πηγαίνει να ζήσει με τον παππού και τη γιαγιά που είναι Ινδιάνοι Τσερόκι. Η ζωή του στα Απαλάχια όρη είναι μια γνωριμία με την ιστορία και τη Φύση.

Το «Μικρό Δέντρο» μαθαίνει πως ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει από τη Φύση ότι χρειάζεται και πως οι σημαντικές αξίες της ζωής είναι η αγάπη και η κατανόηση. Ανακαλύπτει μέσα από την εξερεύνηση και τις αφηγήσεις τον «Τρόπο» και την σοφία της Ινδιάνικης Παράδοσης σε ένα κόσμο λεηλατημένο από την αδηφαγία των λευκών. Κάθε σελίδα είναι μια όμορφη εικόνα και τα μηνύματα του βιβλίου είναι πανανθρώπινα και όπως έλεγε και η γιαγιά «Όμορφη Μέλισσα»:  «Όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι σωστό».

Ο μικρός μας ήρωας θα μας συντροφεύει όλη τη χρονιά στις δραστηριότητες μας.

 

Από το γραφείο Τύπου