Δήμος Τρικκαίων

Ο ΟΤΕ, οι παλιοί θυρωροί και οι πεταλούδες

2 Σεπτεμβρίου 2021

Ενώ 4.541 περιμένουν… ακουστικό

Τηλέφωνα σε 1.000 περίπου Τρικαλινούς

Με πρόγραμμα που αρχίζει εντός διμήνου. – Ποιων οι αιτήσεις πρόκειται να ικανοποιηθούν. – Νέο πρόγραμμα συνδέσεων το 1981.

Χίλιοι περίπου Τρικαλινοί που περιμένουν χρόνια, ν’ ακούσουν ακουστικό τηλεφώνου στο γραφείο, το κατάστημα ή άλλο τόπο εργασίας τους, μπορούν πλέον να πανηγυρίζουν, γιατί θα σταματήσει, επιτέλους και γι’ αυτούς, ο ΟΤΕ να λέει την χαρακτηριστική του φράση της Ιώβειας τηλεπικοινωνιακής μας υπομονής «αναμείνατε»…

Χίλια νέα τηλέφωνα πρόκειται να εγκατασταθούν στην πόλη μας, με ένα πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου αρχίζει εντός 2 ή 3 μηνών. Και μ’ αυτόν τον αριθμό θα φύγει απ’ τη μέση μόνο το ¼ των αιτήσεων για τηλέφωνο που εκκρεμούν στον ΟΤΕ Τρικάλων. Έτσι η αναμονή για… ακουστικό τηλεφώνου, θα συνεχιστεί για 3.000 και πλέον ακόμα Τρικαλινούς. Ίσως για ένα χρόνο ακόμα, μια και υπάρχει η διαβεβαίωση πως εντός του 1981 θα αρχίσει στην πόλη μας η εκτέλεση ενός, νέου προγράμματος για 4.000 τηλέφωνα, οπότε και θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που εκκρεμούν και ανέρχονται σήμερα σε 4.547 συνολικά.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ

Ποιοι όμως θα πάρουν τώρα τηλέφωνο; Και ποιοι θα προτιμηθούν απ’ τους 4.000 που αναμένουν το πράσινο φως του ΟΤΕ;

Τις απαντήσεις δίνει ο προϊστάμενος του συγκροτήματος ΟΤΕ Τρικάλων κ. Κυρτάτας:

Οι αιτήσεις για τηλέφωνα, χωρίζονται, απ’ τον κανονισμό του ΟΤΕ σε 4 κατηγορίες.

1) Σ’ εκείνες που αφορούν μεταφορά τηλεφώνου από άλλη πόλη.

2) Στην Α’ κατηγορία που αφορά τα τηλέφωνα νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων, ιδρυμάτων, δημ. υπηρεσιών και βιομηχανιών.

3) Στην Β’ κατηγορία που αφορά τηλέφωνα βιοτεχνιών και καταστημάτων, για επαγγελματική δηλαδή χρήση και

4) Στην Γ’ κατηγορία που αφορά τηλέφωνα οικιών.

Κατά κατηγορίες στον ΟΤΕ Τρικάλων εκκρεμούν:

185 αιτήσεις για μεταφορά τηλεφώνου, 39 αιτήσεις της Α’ κατηγορίας, 1.106 της Β’ κατηγορίας και 3.217 της Γ’ κατηγορίας.

Κατά την εφαρμογή του προγράμματος των 1.000 νέων τηλεφώνων θα ακολουθηθεί η ακόλουθη σειρά: Θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για μεταφορά τηλεφώνου και επίσης όλες οι αιτήσεις της Α’ κατηγορίας, με το υπόλοιπο δε μέχρι τα 1.000 τηλέφωνα περίπου, θα ικανοποιηθούν κατά σειρά προτεραιότητας αιτήσεις της Β’ κατηγορίας, οι οποίες και δεν θα εξαντληθούν, αφού ανέρχονται σε 1.106. Δεν θα ικανοποιηθεί καμμιά αίτηση της Γ’ κατηγορίας.

Ήδη στον ΟΤΕ γίνεται όλη η απαραίτητη προεργασία για την εφαρμογή τόσο του τωρινού προγράμματος των 1.000 τηλεφώνων, όσο και τού μελλοντικού των 4.000 του 1981

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 1.000 νέα τηλέφωνα ο ΟΤΕ θα κρατήσει ένα αριθμό -ίσως περί τα 100- για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Η συσσώρευση των αιτήσεων στον ΟΤΕ Τρικάλων άρχισε απ’ το έτος 1975 οπότε σταμάτησε κάθε παροχή τηλεφώνου για τα σπίτια. Εξ’ άλλου απ’ το 1976 διακόπηκε και η παροχή τηλεφώνου σε γραφεία και καταστήματα. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο όγκος των 4.547 αιτήσεων που εκκρεμούν σήμερα.


Ένα νεόφαντο για τα Τρίκαλα επάγγελμα

ΣΕ 200 ΠΟΑΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔYO ΜΟΝΟ ΘΥΡΩΡΟΙ…

-Γιατί δεν προσλαμβάνονται. -Τι προβλήματα έχουν οι ίδιοι

Πάνω από 200 έγιναν οι πολυκατοικίες στα Τρίκαλα. Υπάρχουν όμως μόνο δύο θυρωροί. Ο ένας —ο Γεώργιος Φώλιας— στην πολυκατοικία Σιαφαρίκα κλπ. παρά την πλατεία Ρήγα Φεραίου και ο άλλος —ο Δημήτριος Μπίτος— στην διπλανή πολυκατοικία Αβέρωφ, στον παραποτάμιο δρόμο.

Γιατί, λοιπόν δεν τοποθετούνται θυρωροί στις τρικαλινές πολυκατοικίες; Είναι ασύμφοροι για τους ιδιοκτήτες ή είναι δυσεύρετοι οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να σταδιοδρομήσουν σαν θυρωροί; Φαίνεται πως συμβαίνουν και τα δυο.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ

Απ’ τη μια μεριά είναι τα «κοινόχρηστα» της πολυκατοικίας, που σήμερα είναι αρκετά βαρειά για πολλούς ένοικους διαμερισμάτων. Και η προσθήκη του μισθού του θυρωρού θα τα επιβάρυνε ακόμα πιο πολύ. Γιατί ένας θυρωρός, έστω και αν αμειφθεί με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη θα επιβαρύνει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας με 15.000 τουλάχιστον δρχ. το μήνα, που μεταφράζεται σε 1 τουλάχιστον χιλιάρικο για τον ένοικο κάθε διαμερίσματος —στις πιο μεγάλες πολυκατοικίες. Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγεται η πρόσληψη θυρωρών.

ΟΙ ΘΥΡΩΡΟΙ

Απ’ την πλευρά τους τώρα οι θυρωροί, έχουν να προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στην πολυκατοικία. Πού —όπως μας την περιέγραψε ο Γεώργιος Φώλιας— είναι:

1) Δεκάωρη καθημερινή εργασία, πρωινή — απογευματινή που καλύπτει όλες τις ανάγκες της πολυκατοικίας, από ενημέρωση στις πολυκατοικίες που διαθέτουν και επαγγελματική στέγη, μέχρι και καθημερινό καθάρισμα των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας.

2) Άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις εγκλωβισμού ατόμων στο ασανσέρ που συμβαίνει συχνά σχεδόν στις πολυκατοικίες.

Οπωσδήποτε ο θυρωρός είναι το «μάτι» κι η «ψυχή μιας πολυκατοικίας. Δεν είναι όμως καθόλου ευχαριστημένος απ’ τη δουλειά του. Η δεκάωρη καθήλωσή του στην καρέκλα σε κατάσταση αναμονής τον τσακίζει. Η αμοιβή του δεν τον ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Και γενικότερα η θέση του είναι επισφαλής. Ο πρώτος που θα πληρώσει την οποιαδήποτε λιτότητα, θάναι ο «θυρωρός». Ένας νέος μεροκαματιάρης που ξεφύτρωσε απ’ τις νέες συνθήκες ζωής και στα Τρίκαλα

Ε.Λ.


Περίεργο και πρωτοφανές φαινόμενο

ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΠΟΡΟ

Προκάλεσαν καραμπόλα 6 αυτοκινήτων

Πρωτοφανές και πολύ περίεργο φαινόμενο σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ένα σμήνος από εκατομμύρια στην κυριολεξία, πεταλούδες, έπεσε πάνω στην γέφυρα Καραβόπορου, στον δρόμο Τρικάλων—Πύλης, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί παχύ στρώμα πέντε και πλέον εκατοστών στο κατάστρωμά της, ενώ από το πέταγμα των πεταλούδων χάθηκε η ορατότητα του δρόμου.

Το περίεργο και πρωτοφανές αυτό φαινόμενο είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί καραμπόλα έξη αυτοκινήτων που κατευθύνονταν από Τρίκαλα
προς Πύλη, με υλικές μόνο ζημιές. Λεπτομέρεια είναι πώς η σύγκρουση των οχημάτων έγινε ανά δύο, δηλαδή το δεύτερο έπεσε επί, του πρώτου, το τέταρτο επί του τρίτου & το έκτο αυτοκίνητο επί του πέμπτου.

ΕΠΕΝΈΒΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Για την αποφυγή κι άλλων ατυχημάτων που θάταν αναπόφευκτα λόγω της ολισθηρότητας που δημιούργησαν στο κατάστρωμα της γέφυρας οι πεταλούδες, χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης μας, η οποία με άφθονο νερό έπλυνε το κατάστρωμα της γέφυρας.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΜΟ

Ανεξήγητο είναι από που προήλθε αυτό το πυκνό σύννεφο των πεταλούδων καθώς και η προτίμηση που έδειξαν στο κατάστρωμα της γέφυρας Καραβόπορου. Νάθελαν άραγε να δροσισθούν απ’ τον πρωτοφανή καύσωνα, στα νερά του Πηνειού;

                                                                                                                                                                                                                                     Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης