Δήμος Τρικκαίων

Ο Τσιτσάνης «αποκαλύπτει» τις πόλεις μας μέσα από ένα τραγούδι

8 Ιανουαρίου 2018
#quoteyourcity: Πρωτοβουλία του Κέντρου Έρευνας - Μουσείου Τσιτσάνη σε συνεργασία με την Ιταλο-Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση για την Εκπαίδευση «μicrokosmos».

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για τον λαϊκό μας πολιτισμό πήραν από κοινού, το Μουσείου Τσιτσάνη και η Ιταλο-Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση για την Εκπαίδευση «μicrokosmos».

Πρόκειται για μια πρόσκληση για οπτικοποίηση του τραγουδιού «Ακρογιαλιές δειλινά», ελεύθερα, προβάλλοντας την πόλη τους, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

O Βασίλης Τσιτσάνης, κατά τα λεγόμενά του, έγραψε τραγούδια βγαλμένα από την καρδιά του. Έγραψε για την Ελλάδα, τη λευτεριά, την αγάπη, τον πόνο, τη φτώχεια, την αδικία… το ανικανοποίητο. Με τους στίχους και τη μουσική του, στράφηκε στους «χώρους μνήμης» του καθενός και της καθεμιάς μας, συνυπογράφοντας την προσωπική μας ιστορία.
Θέλοντας, λοιπόν, να αποδώσουμε φόρο τιμής στη λαϊκή κληρονομιά που μας άφησε και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φλεβάρη 2018), γεμίζουμε την πόλη των Τρικάλων, με στίχους από τα τραγούδια του. Αυτός είναι ο τρόπος μας να επιμένουμε στη δύναμη της ελληνικής λαϊκής γλώσσας, καθώς η παρουσία της μέσα από τους στίχους του Τσιτσάνη αποκτά άλλη διάσταση, αυτή της αποκάλυψης του θυμικού μας.

 

Το τραγούδι: Ακρογιαλιές δειλινά – 1948

Στίχοι & μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Βραδιάζει γύρω κι η νύχτα
απλώνει σκοτάδι βαθύ
κορίτσι ξένο σαν ίσκιος
πλανιέται μονάχο στην γη

Χωρίς ντροπή, αναζητεί
τον ήλιο που έχει χαθεί,
στα σκοτάδια να βρει

Μπορεί να το ‘χουν πλανέψει
ακρογιαλιές δειλινά
και σκλαβωμένη για πάντα
κρατούνε την δόλια καρδιά

Μπορεί ακόμα μπορεί,
να έχει πια τρελαθεί
και τότε ποιος θα ρωτήσει
να μάθει ποτέ το γιατί

Τρόπος συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες καλούνται να αφήσουν ελεύθερη τη δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν «κινηματογραφικά» βιντεοσκοπώντας τους παραπάνω στίχους (θα δοθούν συγκεκριμένοι στίχοι στον/στην καθένα/καθεμία) μέσα σε κάποιο σημείο της πόλης τους, όπως στο παρακάτω promo video:

https://youtu.be/K2saoAKi59k

Χαρακτηριστικά αποδεκτών αρχείων βίντεο:

– Οριζόντια λήψη με ελάχιστη ανάλυση:720×576

– Τύποι αρχείων βίντεο: .mov, .wmv, .mkv, .avi, .mp4

– email αποστολής αρχείων: [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες www.facebook.com/quoteyourcity.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

 

Από το γραφείο Τύπου